- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.10.2018, 17:18)
- Ionel Dancu
Deputat PNL, despre proiectul de lege privind spălarea banilor: Beneficiarii actelor de caritate ale ONG-urilor vor fi raportaţi instituţiilor statului
Deputatul PNL Ioan Cupşa a declarat, marţi, că în proiectul de lege privind spălarea banilor au fost introduse prevederi prin care toţi beneficiarii actelor de caritate ale ONG-urilor vor fi raportaţi către instituţiile statului.
Urmărește
601 afișări
Deputat PNL, despre proiectul de lege privind spălarea banilor: Beneficiarii actelor de caritate ale ONG-urilor vor fi raportaţi instituţiilor statului
Deputatul PNL Ioan Cupşa a declarat, marţi, la finalul unei şedinţe a Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, în care s-a adoptat un raport favorabil pe legea privind prevenirea şi combaterea spălării banilor, că membrii liberali din comisie au votat împotrivă pentru că actul normativ afectează societatea civilă.
„Felul în care au înţeles, cei de la putere, astăzi, să transpună Directiva este complet nefericit. Au înţeles că trebuie să lupte nu împotriva celor care săvârşesc infracţiuni sau contravenţii de spălare a bamilor, au înţeles că trebuie să lupte împotriva ONG-urilor, asupra societăţii civile. Există un text explicit care va crea mari probleme funcţionării ONG-urilor în România, deci societatea civilă este clar vătămată. Au declarat beneficiari orice persoană care într-un fel sau altul are un interes principal în legătură cu funcţionarea unui ONG. Adică orice beneficiar al actelor de caritate, de exemplu, pe care le poate face un ONG, o asociaţie sau o fundaţie, va trebui să fie, într-un fel sau altul, identificat şi mai apoi raportat de către entitate, adică asociaţie sau fundaţie, către acest Oficiu de Spălare a Banilor”, a declarat deputatul PNL
Deputatul PNL Stelian Ion a declarat că şi membrii USR din comisia juridică au votat împotriva legii din aceleaşi considerente ca liberalii.
„Se stabileşte un mecanism de oprimare, aş zice, a asociaţiilor şi fundaţiilor, de constrângere a ONG-urilor pentru că legea prevede nişte obligaţii foarte nepotrivite, nişte sancţuni covârşitare, pe viitor vor avea obligaţia să raporteze instituţiilor statului toti beneficiarii finali, adica toate persoanele de care au grija, ca vorbim de copiii abandonati, de persoanele bonlnave, sau alt tip de beneficairi, sub sanctiuni covarsitoare, amenzi pe care nu si le permite o asociaţie”, a spus deputatul USR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Potrivit legii de prevenire a spălării banilor, discutată marţi în comisia juridică a Camerei Deputaţilor, noţiunea de „beneficiar real” include în cazul asociaţiilor şi fundaţiilor „persoanele fizice sau, în cazul în care acestea nu au fost identificate, categoria de persoane fizice în al căror interes principal asociaţia sau fundaţia a fost înfiinţată sau funcţionează”.
De asemenea, legea prevede că reprezintă „entităţi raportoare” fundaţiile şi asociaţiile, federaţiile, precum şi orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial.
Potrivit legii, unitatea de informaţii financiare a României este Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Oficiul este autoritatea care coordonează realizarea evaluării riscurilor de spălare a banilor şi finanţare a terorismului la nivel national.
Proiectul legislativ spune că reprezintă „entităţi raportoare” instituţiile de credit şi cele financiare, instituţiile financiare, administratorii de fonduri de pensii private, furnizorii de servicii de jocuri de noroc, auditorii, experţii contabili, persoanele care acordă consultanţă fiscală, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, agenţii imobiliari, fundaţiile şi asociaţiile, precum şi „alte entităţi care comercializează bunuri sau prestează servicii, în măsura în care efectuează tranzacţii în numerar a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se execută printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele”.
Aceste entităţi raportoare sunt obligate să transmită ONPCSB „un raport pentru activitate suspectă” dacă acestea „cunosc, suspectează sau au motive rezonabile să suspecteze că: bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni sau au legătură cu finanţarea terorismului; sau persoana sau împuternicitul/reprezentantul/mandatarul acesteia nu sunt cine pretind a fi”.
Legea a primit, marţi, raport favorabil din partea comisiei juridice a Camerei Deputaţilor şi a fost trimisă către plen pentru vot final.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe