Deputat PSD de Mureş: Voi susţine Guvernul cât timp nu se atinge de UMF Târgu Mureş

Deputatul PSD Mureş Florin Buicu a declarat, joi, că va susţine Guvernul, din Parlament, "atât timp cât nu se atinge de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş", dat fiind că "politicul nu are ce căuta în spaţiul academic în influenţarea deciziilor".

Urmărește
314 afișări
Imaginea articolului Deputat PSD de Mureş: Voi susţine Guvernul cât timp nu se atinge de UMF Târgu Mureş

Deputatul PSD de Mureş Florin Buicu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Deputatul PSD de Mureş Florin Buicu, care este secretarul Comisiei de Sănătate din Cameră, a declarat presei că a votat Guvernul şi i-a dat aviz pozitiv lui Nicolae Bănicioiu pentru portofoliul de ministru al Sănătăţii, iar în continuare va susţine Guvernul, din Parlament, doar "atâta timp cât nu se atinge de UMF Târgu Mureş", unde a fost cancelar şi unde ţine şi în prezent cursuri.

"Voi susţine Guvernul atâta timp cât nu se va atinge de UMF Târgu Mureş. Politicul nu are ce căuta în spaţiul academic în influenţarea deciziilor, pentru că soluţia trebuie găsită în interiorul UMF. (...) Refuz orice schimbare care ar putea duce la separarea studenţilor, a sălilor de curs în interiorul UMF Târgu Mureş, a clinicilor sau a spitalelor. Orice decizie în acest sens trebuie să aparţină Senatului UMF, în baza autonomiei universitare. Dorinţa UDMR de înfiinţare a unei facultăţi separate cu predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureş o găsesc nejustificată atâta vreme cât minorităţile din ţara noastră au toate condiţiile de a învăţa în sistemul actual de învăţământ", a spus Buicu.

El a precizat că un parlamentar poate susţine Guvernul prin activitatea din comisia de specialitate şi activitatea din plen, când se pune problema votării unor proiecte legislative.

Deputatul PSD a subliniat că, în contexul în care evenimentele din planul politic au readus în atenţie problema UMF Târgu Mureş, "o problemă sensibilă, datorită căreia Guvernul Ungureanu a căzut în 2012 printr-o moţiune de cenzură", el îşi menţine opinia exprimată şi atunci, că "politicul nu are ce căuta în spaţiul academic în influenţarea deciziilor".

Buicu a subliniat că, în prezent, la UMF există "examene de admitere în limba maghiară, cursuri, susţinerea examenelor de specialitate de pe parcursul şcolarizării şi de licenţă, lucruri care reprezintă dovezi ale multiculturalismului în spiritul european respectat de ţara noastră".

Totodată, potrivit sursei citate, în urma discuţiilor dintre cadrele didactice române şi maghiare au fost făcuţi paşi importanţi în vederea soluţionării problemei, însă "trebuie să se înţeleagă că maghiarii reprezintă o minoritate etnică şi nu sunt stat în stat".

Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş a fost, începând din 2011, subiectul unor controverse, în care formaţiunile politice maghiare au reclamat nerespectarea dreptului la învăţământ în limba maternă aşa cum prevede Legea educaţiei 1/2011, iar cele româneşti, că se vrea "scindarea".

O Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studiu la UMF Târgu Mureş a fost aprobată, la sfârşitul lunii martie 2012, de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea că la universitate va fi înfiinţată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.

Aplicarea HG a fost suspendată, în 4 mai 2012, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Guvernul Ungureanu a declarat recurs faţă de sentinţa de suspendare a HG, însă ulterior Guvernul Ponta a retras acţiunea.

Respectiva HG a fost una dintre temele moţiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.

În luna aprilie 2013, Hotărârea de Guvern din martie 2012 privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul UMF Târgu Mureş, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză, a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mureş.

Premierul Victor Ponta preciza, luni, că prevederile din protocolul semnat cu UDMR sunt cele cuprinse în programul de guvernare, arătând că nu este vorba despre acceptarea unei descentralizări pe criterii etnice şi nici de înfiinţare a unei universităţi în limba maghiară la Târgu Mureş.

Acordul semnat de liderii USD şi UDMR, luni, prevede reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale, prin legislaţie adecvată, reprezentarea proporţională a maghiarilor în instituţii şi soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare la UMF Târgu Mureş.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost întrebat de jurnalişti, marţi, după audierea sa în comisiile parlamentare de cultură pentru preluarea Ministerului Culturii, cum a reuşit să-l convingă pe premierul Victor Ponta privind înfiinţarea unei linii maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş.

"A existat în septembrie 2012 o discuţie la Târgu Mureş la care a participat şi ministrul Educaţiei de atunci (Ecaterina Antronescu - n.r.) şi a fost semnată o înţelegere între profesorii maghiari şi români în prezenţa ministrului. Dacă acel acord poate fi pus în aplicare atunci se va rezolva ceea ce scrie în Legea Educaţiei, deci Legea Educaţiei va fi pusă în aplicare", spunea acesta.

El preciza că în Legea Educaţiei scrie care sunt universităţile multiculturale.

"La Cluj, la Babeş-Bolyai, funcţionează şi nimeni nu se simte mai rău, nimeni nu e mai puţin fericit din cauza asta. Şi la Târgu Mureş funcţionează, la Universitatea de Arte Teatrale. Deci, din acest punct de vedere, trebuie doar aplicată legea şi acea înţelegere poate fi dusă mai departe şi poate fi pusă în aplicare şi, prin acea înţelege, Legea învăţământului. Guvernul este obligat să facă tot ce se poate pentru a aplica legea. Asta e înţelegerea, în rest sunt poveşti, comentarii, atacuri", spunea Kelemen Hunor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici