- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.10.2013, 18:38)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deputaţi şi edili, urmăriţi prin GPS şi filaţi în dosarul lui Liviu Dragnea. LISTA persoanelor supravegheate de DNA
Deputaţi, edili şi preşedinţi de consilii judeţene au fost interceptaţi telefonic şi ambiental, localizaţi şi urmăriţi prin GPS şi fotografiaţi de echipe de filaj, iar comunicaţiile acestora prin e-mail şi fax au fost supravegheate de procurorii DNA în dosarul lui Liviu Dragnea privind referendumul.
Urmărește
3230 afișări
Deputaţi şi edili, urmăriţi prin GPS şi filaţi în dosarul lui Liviu Dragnea. LISTA persoanelor supravegheate de DNA (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Procurorul DNA Lucian Papici prezintă, în rechizitoriul prin care l-a deferit justiţiei pe Dragnea, lista tuturor persoanelor supravegheate în cadrul anchetei din dosarul referendumului privind demiterea lui Traian Băsescu.
Printre cei menţionaţi în acest context se află numeroşi primari, preşedinţi de consilii judeţene, deputaţi, preşedinţi de secţii de votare, dar şi persoane ce au avut legătură cu presupusul mecanism de fraudare a referendumului. Unul dintre cei supravegheaţi este preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
"Ca urmare a solicitării DNA - Serviciul Teritorial Galaţi, formulate la data de 13 august 2012, Tribunalul Galaţi a pronunţat, încheierea prin care a admis în parte cererea de interceptare şi înregistrare a convorbirilor şi comunicărilor efectuate telefonic, fax, e-mail şi în mediu ambiental, fiind emise în acest sens autorizaţiile cu numerele de la 603 la 622. Autorizaţiile în cauză au vizat convorbirile şi comunicările următoarelor persoane: Oprişan Marian(preşedintele CJ Vrancea), Biznă Valentin (primarul localităţii Tulnici), Petre Ion (primarul oraşului Panciu), Nica Iulian (viceprimarul oraşului Panciu), Grosu Vasile(primarul comunei Suraia), Hărăbor Aurel (viceprimarul comunei Suraia), Dogaru Alecu (preşedintele secţiei de votare 285 Suraia), Vasilescu Romeo Marian (preşedintele Secţiei de votare 286 Suraia), Stan Vili (preşedintele secţiei de votare 287 Suraia), Mihalcia Valentin (preşedintele secţiei de votare 301 Tulnici), Lăudatu Eugen (preşedintele secţiei de votare 303 Tulnici), Matişan Dragoş (preşedintele secţiei de votare 304 Tulnici), Sfârloagă Cătălin (preşedintele secţiei de votare 90 Panciu), Rustea Gheorghiţă (preşedintele secţiei de votare 91 Panciu), Rotaru Mariana (preşedintele secţiei de votare 93 Panciu), Jalbă Doina (preşedintele secţiei de votare 94 Panciu) şi Nica Liliana (preşedintele secţiei de votare 97 Panciu)", se arată în rechizitoriul din dosarul privind fraudarea referendumului.
DNA menţionează că tot atunci a fost emisă şi autorizaţia 622 referitoare la interceptarea şi înregistrarea convorbirilor şi comunicărilor efectuate în mediul ambiental de aceste persoane.
Ulterior, arată procurorul de caz, în septembrie 2012, instanţa supremă a emis un alt set de autorizaţii cu acelaşi specific în cazul mai multor deputaţi PSD.
"Ca urmare a solicitării DNA - Secţia de Combatere a Corupţiei, din 3 septembrie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat încheierea prin care a admis cererea de interceptare şi înregistrare a convorbirilor şi comunicărilor efectuate telefonic, în mediu ambiental, luare de imagini, localizare şi urmărire GPS fiind emise autorizaţiile cu numerele de la 579 la 606, Dragnea Liviu Nicolae, Marin Almăjanu (deputat Marin Almăjanu), Victor Drăguşin (primarul din Alexandria), Daniel Răboj (primarul Comunei Bragadiru, judeţul Teleorman) , Gabriel Valentin Boboc (deputat PSD), Dan Ionuţ Ciobotaru, Alexandru Băţăgui, Mihaela Vîlcan, Anelica Mariana Nistor, Marin Nistor, Mircea Dumitrescu, Aurel Moncea, Daniel-Marian Mocanu, Haritina Gafencu, Anica şi Floricel Siteavu, Costică Partocică, Ileana Sandu, Ilie Dude, şi Alexandru Claudiu Bojă", se arată în documentul citat.
În cazul aceloraşi persoane, judecătorii instanţei supreme au dispus interceptarea şi înregistrarea a discuţiilor purtate în mediul ambiental, interceptarea şi înregistrarea de imagini, localizarea şi urmărirea prin GPS ori prin alte mijloace de supraveghere.
Ulterior, DNA a cerut acelaşi tip de autorizaţii în cazul lui Cristian Ionel Chisac.
DNA a anunţat luni, într-un comunicat de presă, că Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane - preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt - au fost trimişi în judecată în dosarul cunoscut sub numele de "Fraudă la referendum".
Printre cei 74 care vor fi judecaţi alături de Dragnea se numără Costinel Leontin Diţă, consilier local în cadrul Consiliului Local Piatra Olt, Daniel Răboj, primarul comunei Bragadiru din Teleorman, precum şi preşedinţi şi membri ai birourilor electorale de la secţiile nr. 105 Piatra Olt, jud. Olt, nr. 142 Ciuperceni, nr. 1 Alexandria, nr. 244 Plosca, nr. 314 Ţigăneşti, nr. 112, 113 şi 114 Bragadiru - toate din Teleorman, nr. 287 Suraia, jud. Vrancea, şi nr. 147 şi 148 Bâlteni, jud. Gorj.
Nicolae Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale".
"În acest sens, Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot", au scris procurorii în rechzitoriu.
Anchetatorii au precizat că Dragnea şi-a folosit influenţa şi autoritatea în mai multe modalităţi. Astfel, ca un prim pas, Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar şi de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 şi 13 iulie 2012, destinate organizaţiilor judeţene de partid, respectiv preşedinţilor şi directorilor de campanie, dar şi primarilor din ţară ai acelui partid, prin care, pentru obţinerea participării la vot a alegătorilor, în proporţie de 60 la sută, "li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) şi, de asemenea, să propună prefecţilor înfiinţarea de secţii de votare în staţiunile turistice, care nu sunt ele însele unităţi administrativ-teritoriale".
În paralel, Dragnea ar fi coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege, către coordonatorii judeţeni de campanie, primarii şi activiştii de partid, au mai arătat procurorii în documentul citat.
Sistemul informatic avea două componente IT: una permitea schimburile de mesaje tip SMS, în timp real şi între mii de utilizatori, prin apelarea numărului telefonic dedicat "1855" ori prin recepţionarea de mesaje de la acest număr, iar cealaltă era o aplicaţie internet ce "dădea posibilitatea unui număr restrâns de persoane (aşa-numiţii «coordonatori judeţeni» sau «coordonatori») să obţină în timp real informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în toate secţiile de votare, precum şi să introducă manual astfel de date pe portalele: referendum1.psd / referendum5.psd.ro", au precizat procurorii.
Accesul la sistemul IT era permis coordonatorilor doar pe bază de nume de utilizator şi parolă primite anterior prin canalul de comunicaţii SMS grupat în jurul numărului telefonic 1855, iar pentru membrii secţiilor de votare şi alte persoane prin obţinerea autorizării din partea utilizatorilor, au mai scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
"Acest sistem informatic asigura: comunicarea în fiecare oră a prezenţei la vot a cetăţenilor, lucru care permitea coordonatorilor de partid să identifice secţiile de vot cu o prezenţă slabă la urne; comunicarea de mesaje, conţinând ordine sau recomandări coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea luării de măsuri pentru creşterea artificială a numărului de votanţi în secţiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege; obţinerea de informaţii precise, în timpul procesului de votare (şi nu după orele 23:00 ale zilei de 29 iulie 2012, când votarea se închidea) despre modul cum s-a votat în secţiile de votare de pe tot cuprinsul ţării, respectiv câte voturi «Da» şi câte «Nu» au fost exprimate. De altminteri, cerinţa a fost îndeplinită, astfel că au rezultat un număr de circa 4400 de comunicări de acest tip, recepţionate în timpul desfăşurării votului", potrivit documentului citat.
De asemenea, Dragnea ar fi trasat sarcini unor apropiaţi ai săi, membri de partid din judeţul Teleorman, unde îndeplinea funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, să facă tot ce le stă în putinţă, "inclusiv prin încălcarea prevederilor legale", pentru a scoate oamenii la vot, cu scopul atingerii pragului de participare care asigura validarea referendumului, susţin procurorii.
Dosarul a fost adus luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit primul termen pentru 18 februarie 2014.
Dosarul privind referendumul a fost instrumentat de procurorul Lucian Papici, acesta fiind retras, din 2 octombrie, din funcţia de şef al Secţiei I din DNA. Încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă de procurorul general, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea acestuia pe aceeaşi funcţie.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: STENOGRAME: Dragnea - "Organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot! Îi legaţi, îi luaţi în braţe"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe