Deputaţii din Comisia de apărare au respins proiectul de lege privind disponibilizările din MAI

Deputaţii din Comisia de apărare au respins, miercuri, proiectul de lege privind reorganizarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, care prevede reducerea numărului de posturi cu aproape 10.000, pentru încadrarea în cheltuielile bugetare aprobate prin legea bugetului de stat.

Urmărește
9 afișări

Vicepreşedintele Comisiei de apărare, George Scutaru (PNL), a declarat pentru MEDIAFAX că pentru respingerea proiectului au votat 12 deputaţi, împotrivă au votat patru şi doi parlamentari s-au abţinut.

"Votul a fost posibil datorită unei mobilizări exemplare a opoziţiei, care, chiar dacă nu este majoritară în comisie, a reuşit să-şi impună punctul de vedere", a explicat Scutaru.

Potrivit lui George Scutaru, argumentele pentru respingerea proiectului au fost acelea că este pentru prima dată când un minister prezintă în Parlament un proiect de lege pentru disponibilizările pe un an de zile.

"Până acum, toate instituţiile au făcut restructurări şi reorganizări pe baza normelor existente şi nu era nevoie de un proiect de lege. În prezent, sunt 140.000 de posturi şi prin proiectul de lege prezentat trebuia să se ajungă la 131.634 de persoane, urmând a fi disponibilizaţi circa 1.700 de poliţişti, 1.500 de poliţişti de la Poliţia de Frontieră, circa 2.500 de angajaţi ai Jandarmeriei şi 2.100 de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă", a precizat Scutaru.

El a menţionat că opoziţia este împotriva acestor disponibilizări, deoarece până acum Ministerul de Interne a prezentat statistici care arătau că sunt prea puţini poliţişti, jandarmi şi pompieri.

"Şi, dintr-o dată, era necesară o disponibilizare majoră", a spus George Scutaru, precizând că la şedinţa Comisiei nu a fost prezent ministrul Internelor, Traian Igaş, MAI fiind reprezentat de un secretar general.

El a adăugat că speră ca deputaţii opoziţiei să se "mobilizeze exemplar" şi la reuniunea Comisiei de administraţie, care elaborează un raport comun cu Comisia de apărare pentru acest proiect de lege privind disponibilizările din Ministerul de Interne.

Preşedintele Sindicatului "Pro Lex", Vasile Lincu, care a participat la şedinţa Comisiei de apărare, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că unul dintre parlamentarii PDL a spus că Guvernul ar trebui să îşi asume răspunderea şi pe acest act normativ, "nu să arunce responsabilitatea în curtea Parlamentului".

Liderul sindical a precizat că parlamentarii opoziţiei au argumentat avizul negativ prin faptul că, dacă această lege ar fi aprobată, ar crea un precedent pentru toate ministerele.

"Este inadmisibil ca Executivul să dea lege pentru încadrarea în bugetul unui minister, când ar putea da o hotărâre de Guvern. Parlamentarii din Comisie au şi spus că o eventuală lege în acest sens ar crea un precedent pentru toate ministerele care nu se încadrează în buget şi vor să dea oameni afară", a spus Lincu.

Liderul sindical a subliniat că propunerile făcute de organizaţiile sindicale au fost acceptate, respectiv renunţarea la sporul pentru lucrări excepţionale sau, cum mai este numit, salariul de merit şi anularea primei de vacanţă, care a fost introdusă în salariu. Aceste măsuri ar acoperi cheltuielile invocate de MAI cu persoanele pe care vrea să le disponibilizeze.

Lincu a spus că, potrivit cifrelor puse la dispoziţie de reprezentanţii Guvernului, urmează să fie disponibilizaţi 1.700 de poliţişti, 1.500 de poliţişti de frontieră, 2.700 de jandarmi şi peste 2.000 de angajaţi ai ISU.

Proiectul de lege care stabileşte reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul MAI, a fost aprobat în 7 martie de Guvern şi transmis Parlamentului spre dezbatere în procedură de urgenţă.

Senatul a respins, în 4 aprilie, proiectul de lege privind reorganizarea MAI, care prevedea reducerea numărului de posturi cu aproape 10.000, pentru încadrarea în cheltuielile bugetare aprobate prin legea bugetului de stat. Senatul este primă Cameră sesizată.

Bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevăzând totodată şi disponibilizarea a 18.000 de angajaţi în 2011, în două etape.

Potrivit bugetului, în prima parte a acestui an vor fi disponibilizaţi peste 7.900 de angajaţi, numărul de salariaţi ai MAI ajungând astfel la aproximativ 141.000.

În a doua parte a acestui an, alţi 10.000 de angajaţi din structurile de ordine publică vor fi disponibilizaţi, pentru a face economii la cheltuielile de personal., conform aceluiaşi document.

Sancţiunile disciplinare, pregătirea şi experienţa profesională, calificativele primite în ultimii trei ani, situaţia socială şi împlinirea vârstei legale de pensionare sunt printre criteriile în baza cărora vor fi făcute disponibilizările în Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a supus dezbaterii publice proiectul de hotărâre pentru stabilirea criteriilor de evaluare a personalului MAI, punctajelor şi ponderilor aferente, componenţei comisiei, procedurii-cadru şi termenelor de evaluare necesare punerii în aplicare a măsurilor speciale pentru încadrarea în bugetul instituţiei pentru 2011. Proiectul de act normativ prevede că evaluarea personalului MAI va fi realizată luându-se în considerare exclusiv situaţia personală şi profesională a acestuia, fără a se crea situaţii discriminatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici