Deputaţii din Comisia juridică dezbat, marţi, OUG 6/2016 privind mandatele de supraveghere

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor dezbate, marţi, de la ora 10.00, dezbaterile privind proiectul de aprobare a OUG 6/2016 privind punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică în procesele penale, ordonanţă care a stat la baza protocului încheiat, în acelaşi an, între PG şi SRI.

Urmărește
636 afișări
Imaginea articolului Deputaţii din Comisia juridică dezbat, marţi, OUG 6/2016 privind mandatele de supraveghere

Deputaţii din Comisia juridică dezbat, marţi, OUG 6/2016 privind mandatele de supraveghere

Respingerea OUG ar putea conduce la revizuirea anumitor probe în dosare, potrivit ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Potrivit ordinii de zi a şedinţei, deputaţii jurişti vor dezbate, marţi, pe marginea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, în acest caz Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Despre Ordonanţa de urgenţă cu nr. 6 din 2016, care a stat la baza protocolului încheiat în acelaşi an între Parchetul General şi SRI, preşedintele PSD, Liviu Dragnea a declarat, sâmbătă, că susţine respingerea acestei OUG şi că deputaţii trebuie să îşi asume "care sunt articolele ce trebuie introduse în Ordonanţa 6 şi să o trimită la votul final". În prezent ordonanţa se află în comisia parlamentară cu raport de respingere.

"Deputaţii trebuie să vină cu amendamente legat de OUG 6. I-am rugat pe domnul Toader şi pe cei din Comisia juridică care ar fi calea de urmat pentru OUG 6 şi să vină cu propuneri", a declarat Dragnea, sâmbătă după votul la referendum.

Pe 25 septembrie, secretarul de stat din Ministerul Justiţiei, Mariana Moţ, a declarat, în cadrul dezbaterii Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, că dacă Parlamentul adoptă o lege de respingere a OUG 6/2016 privind mandatele de supraveghere, atunci MJ propune introducerea în lege a unui nou motiv de revizuire a sentinţelor.

"Am adus în formă scrisă o notă cu posibilele efecte ale adoptării unei legi de respingere a OUG 6, trecând prin toate actele normative care au fost modificate de OUG 6. Am formulat mai multe observaţii punctuale, opinând noi că în situaţia în care vor fi eliminate din ordonanţă ar fi necesare unele texte care să acopere un posibil vid legislativ în situaţia respectivă", a declarat, marţi, în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, secretarul de stat din Ministerul Justiţiei, Mariana Moţ.

Moţ a adăugat că Ministerul Justiţiei a pregătit un "draft" cu privire la efectele produse de aplicarea OUG 6/2016.

"Posibile efecte cu privire la protocoalele de cooperare încheiate în baza art. IV din OUG 6, care vizează modificarea Legii 14/1992 şi care a constituit temei legal pentru încheierea protocoalelor de colaborare. Am venit şi cu o formă, un draft de posibile texte pentru situaţia în care veţi adopta legea de respingere a OUG cu privire la art. IV din OUG 6, respectiv cu privire la soarta protocoalelor de cooperare încheiate în condiţiile OUG 6 dar şi cu privire la mijloacele de probe care au fost obţinute în aplicarea acestor protocoale de cooperare", a spus Mariana Moţ.

Secretarul de stat a anunţat că Ministerul Justiţiei propune introducerea în Codul de Procedură Penală a unui noi temei de revizuire a hotărârilor judecătoreşti definitive.

Ulterior, preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a declarat, în cadrul dezbaterilor privind OUG 6/2016, că dacă Parlamentul va introduce un nou motiv de revizuire a sentinţelor, este "imperios necesar" să fie prevăzute termene pentru noua cale de atac.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN PAGINA 2

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici