Deputații votează, miercuri, OUG 90 privind secția specială și OUG 92 pe legile justiției

Camera Deputaților va vota, miercuri, proiectul pentru aprobarea OUG 90/2018 privind Secția pentru investigarea infracțiunilor în justiție și inițiativa pentru aprobarea OUG 92/2018 pentru modificarea legilor Justiției.

Urmărește
4 afișări

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, pe articole, în varianta Guvernului, proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Unul din amendamentele susţinute de USR şi UDMR a fost abrogarea posibilităţii pensionării anticipate a magistraţilor, propunerea fiind respinsă în plen.

Preşedintele Comisiei speciale pentru legile justiţiei, deputatul Florin Iordache, a declarat marţi, la Parlament, că a spus membrilor Comisiei de la Veneţia că este „exclus” ca PSD să renunţe la înfiinţarea secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

„Eu spun ce face PSD-ul, acea recomandare care vizează înfiinţarea secţiei speciale, este exclus să o punem în legislaţie. Eu am spus-o la Veneţia, ministrul Justiţiei era lângă mine şi nu a spus nimic. Am spus că este exclus. Am întrebat: <La voi în ţară există o instituţie nebună ca DNA să pună presiune pe magistraţi? Nu>”, a declarat, marţi, deputatul Florin Iordache, la dezbaterile din Comisia specială pentru legile justiţei.

Acesta le-a mai spus membrilor din opoziţie, legat de secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie: „Trebuie să se arate monstruozitatea sistemului. O să vedeţi în perioada următoare monstruozităţile”.

Guvernul a adoptat, pe 10 octombrie, ordonanţa de urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat că prin respectiva OUG dosarele de la DNA în care sunt investigaţi magistraţi se vor muta la Ministerul Public.

La DNA sunt aproximativ 300 de dosare în care sunt investigaţi magistraţi.

În ceea ce privește OUG 92/2018, proiectul pentru aprobarea actului normativ al Executivului a fost adoptat, luni, cu amendamente, de comisia parlamentară pentru legile Justiției, condusă de Florin Iordache, deputat PSD.

Astfel, Comisia parlamentară specială a aprobat un amendament care introduce posibilitatea ca în cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție să funcționeze, prin detașare, ofițeri sau agenți de poliție judiciară, numiți pentru 3 ani, cu posibilitate de prelungire.

"În vederea desfășurării activităților specifice prevăzute de Codul de procedură penală, în cadrul Secției funcționează, prin detașare, ofițeri sau agenți de poliție judiciară, sub directa conducere și controlul nemijlocit al procurorilor Secției, în limita posturilor prevăzute de lege. Detașarea ofițerilor și agenților de poliție judiciară se dispune la solicitarea procurorului șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, de către ministrul afacerilor interne, pe o perioadă de cel mult 3 ani, cu posibilitatea prelungirii din 3 în 3 ani, cu acordul acestora. Numirea în funcții a ofițerilor și agenților de poliție judiciară se face prin ordin al procurorului șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție" prevede un nou articol introdus, luni, de Comisia specială pentru legile justiției, în Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

De asemenea, "încetarea detașării ofițerilor și agenților de poliție judiciară se poate dispune prin ordin motivat al procurorului-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție”, iar „pe durata detașării ofițerii și agenții de poliție judiciară nu pot primi de la organele ierarhic superioare nicio însărcinare".

Dispozițiile procurorilor din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție sunt obligatorii pentru ofițerii și agenții de poliție, iar actele întocmite de aceștia din dispoziția scrisă a procurorului sunt efectuate în numele acestuia, mai prevede articolul introdus în comisia Iordache.

Salarizarea ofițerilor și agenților de poliție judiciară din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție se realizează potrivit dispozițiilor legale aplicabile ofițerilor și agenților de poliție judiciară din cadrul Direcției Naționale Anticorupție.

De asemenea, Comisia parlamentară pentru legile justiţiei a admis un amendament privind abrogarea din legea 304/2004 privind organizarea judiciară a auditării externe a sistemului de repartizare aleatorie a cauzelor pe completuri de judecată.

"Sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor pe completuri de judecată se auditează extern, la fiecare 2 ani, sub conducerea Ministerului Justiţiei şi cu implicarea societăţii civile şi a organizaţiilor profesionale ale magistraţilor. Concluziile auditului sunt publice", este articolul din legea 304/2004 abrogat, luni, în comisia specială pentru legile justiţiei, condusă de Florin Iordache, deputat PSD.

Abrogarea a fost propusă de Asociaţia Magistraţilor din România, de Forumul Judecătorilor din România, şi votat în comisie de PSD şi ALDE.

Comisia specială pentru legile justiţiei a mai admis un amendament privind abrogarea articolului care prevede dreptul Colegiului de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a „b) propune Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii judecătorii care vor face parte din comisiile de concurs pentru promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

O altă noutate introdusă în comisia Iordache prevede că „ori de câte ori Codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la „procurorul ierarhic superior” în cazul infracțiunilor de competența Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, prin acesta se înțelege procurorul șef al secției, inclusiv în cazul soluțiilor dispuse anterior operaționalizării acesteia”.

La ședință trecută a fost introdus un nou criteriu de eliberare din funcție a magistraților, respectiv "neîndeplinirea condiției privind buna reputație".

Prin urmare, judecătorii şi procurorii vor putea fi eliberaţi din funcţie "în următoarele cazuri: (...) i) neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) şi e) ori a condiţiei privind buna reputație, dacă în acest ultim caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici