Prima pagină » Coronavirus » Raportările COVID-19, departe de realitate: Datele oficiale, obţinute în urma testării, nu corespund numărului de infectări cu SARS-CoV-2

Raportările COVID-19, departe de realitate: Datele oficiale, obţinute în urma testării, nu corespund numărului de infectări cu SARS-CoV-2

Raportările COVID-19, departe de realitate: Datele oficiale, obţinute în urma testării, nu corespund numărului de infectări cu SARS-CoV-2
Maria Magla
16 dec. 2020, 16:32, Social

Biroul Naţional de Statistică din Anglia arată că 8,7% dintre englezi au avut anticorpi pentru Covid-19. Conform studiului condus de Guvern, peste 3,9 milioane de englezi au fost infectaţi cu Sars-CoV-2, fără să fie incluse persoanele sub 16 ani, persoanele din căminele de bătrâni şi din spitale. Acest număr este dublu faţă de cifrele oficiale, de 1,5 milioane de persoane.

Un studiu naţional al anticorpilor a arătat că ponderea populaţiei spaniole care a contractat noul coronavirus s-a dublat la aproape 10%, adică aproximativ 4,7 milioane de persoane, în cel de-al doilea val. La fel ca în Anglia, infecţiile din Spania depăşesc cu mult numărul de cazuri confirmate – puţin peste 1,75 milioane.

„Există un studiu de prevalenţă, cum au făcut şi cei din Spania, în desfăşurare. Am înţeles că a început undeva în luna iulie, făcut de INSP. Laboratoarele care testează anticorpii şi au colaborare cu INSP ar trebui să trimită datele acolo, iar ulterior ei să le interpreteze şi să le adune pe toate, însă n-am văzut momentan niciun rezultat”, spune Anamaria Dobrotă, medic infecţionist.

Sunt deja trei ţări europene în care cel puţin unul din zece oameni a trecut prin boală, potrivit studiilor. Dacă modelul s-ar aplica şi la noi, în România, ar înseamna că aproape două milioane de oameni au avut Covid-19. Raportarea oficială ne spune că au fost 571 de mii de cazuri raportate şi am făcut de trei ori mai puţine teste decât britanicii, raportat la un million de locuitori. Pe lângă asta, nu avem niciun studiu oficial pe o grupă mare de pacienţi pentru a determina nivelul de anticorpi. Anamaria Dobrotă, medic infecţionist, spune că numărul persoanelor infectate este cu siguranţă de cel puţin două ori mai mare.

„De foarte multe ori, deşi metodologia a implicat testarea unui anumit pacient, acesta nu a ajuns să fie testat cu PCR în timp util. Aşa confirmăm cazurile, prin testare PCR. Dar e clar că foarte mulţi oameni au trecut deja prin infecţie fără să fie testaţi. Trebuie să fie o mai mare comunicare între toate instituţiile statului care se ocupă de gestionarea pandemiei pentru că, fiind medic în spital, eşti totuşi limitat. Ai nevoie de ceilalţi ca să ai o vedere de ansamblu”, explică ea.

Teste COVID-19 la un milion de locuitori:

  • România – 232.623
  • Franţa – 448.787
  • Spania – 532.870
  • Marea Britanie– 712.544