Deputatul Dan Bordeianu, trimis în judecată într-un dosar cu prejudiciu de patru milioane de lei

Deputatul Dan Bordeianu a fost trimis în judecată, de DNA, după ce societatea pe care o controla s-a angajat să execute o serie de lucrări pentru alimentarea cu apă în Deleni, judeţul Vaslui, care nu au mai fost finalizate sau au fost neconforme, cauzând un prejudiciu de patru milioane de lei.

Urmărește
856 afișări
Imaginea articolului Deputatul Dan Bordeianu, trimis în judecată într-un dosar cu prejudiciu de patru milioane de lei

Dan Bordeianu (Imagine: Camera Deputatilor)

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) i-au trimis în judecată, joi, pe deputatul PSD Dan Bordeianu, pe Nicoleta Bordeianu şi Mitică Ciobanu pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Vasile Zamfir, primarul comunei Deleni din judeţul Vaslui, a fost acuzat de abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Ioan Melinte şi Paul Andrei Dobrea de complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri oficiale.

În faţa judecătorilor vor ajunge şi Parasca Boţ pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals intelectual, iar Tănase Roman, viceprimarul comunei Deleni, şi Sandu Dandeş, secretar al comunei Deleni, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului, în realizarea unui proiect având ca obiect executarea, finalizarea şi întreţinerea lucrării „Alimentarea cu apă şi amenajare poduri şi podeţe în localităţile Deleni, Zininca, Bulboaca”, au fost comise o serie de infracţiuni de abuz în serviciu şi fals, relativ la executarea şi plata unor lucrări aferente proiectului, derulate în contextul perfectării unui contract între primăria comunei Deleni reprezentată de primarul Vasile Zamfir şi SC Ecoloc SRL Huşi, al cărei administrator era Nicoleta Bordeianu, iar director Dan Bordeianu.

Procurorii susţin că, lucrările finanţate integral din fondurile publice, aveau ca finalitate îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale locuitorilor arondaţi unei arii rurale, prin oferirea posibilităţii alimentării cu apă potabilă a gospodăriilor.

"Inculpatul Bordeianu Dan a participat din partea SC Ecoloc SRL, în calitate de director (calitate în care a semnat şi un act adiţional), la derularea lucrărilor menţionate anterior figurând ca delegat pe un număr de opt facturi fiscale emise de executant, care au fost introduse în circuitul financiar contabil şi prezentate pentru plată primarului comunei Deleni, judeţul Vaslui, inculpatul Zamfir Vasile, care, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a semnat ca bun de plată 17 facturi fiscale şi tot atâtea ordine de plată. Ulterior, acestea au fost decontate, deşi lucrările nu au fost conforme cu proiectul şi nu au fost finalizate, fiind prejudiciat astfel bugetul de stat cu suma de aproximativ 4.000.000 lei", se arată în rechizitoriu.

Potrivit anchetatorilor, Ioan Melinte a semnat alături de primarul Vasile Zamfir şi Nicoleta Bordeianu, administrator al SC Ecoloc SRL, situaţiile de lucrări în baza cărora s-a efectuat plata celor 17 facturi fiscale, iar în calitate de diriginte de şantier a încălcat dispoziţiile Legii 10/1995 privind calitatea în construcţii, prin omisiunea deliberată de verificare şi avizare a modificărilor aduse proiectului pe parcursul efectuării lucrărilor, cu consecinţa generării în mod nelegal a unor costuri suplimentare din fondurile alocate de Guvern.

De asemenea, Parasca Boţ ar fi a întocmit şi semnat cele 17 ordine de plată ce au stat la baza achitării celor 17 facturi emise de SC Ecolac SRL, iar Paul Andrei Dobrea şi Mitică Ciobanu au participat din partea aceleiaşi societăţi ca ingineri cu 7, respectiv 10 angajaţi în subordine la derularea lucrărilor ce nu erau conforme cu proiectul şi nu au fost finalizate.

"Iculpatul Roman Tănase, în calitate de viceprimar al comunei Deleni şi responsabil cu achiziţiile publice, anterior intrării pe ordinea de zi a întocmit raportul compartimentului de resort privind elaborarea proiectului de Hotărâre pentru studiul de fezabilitate în vederea construirii aducţiunii de apă în satele componente, prin care, pe lângă notificarea intenţiei studiului, a menţionat elemente de detaliu ale investiţiei, precum valoarea proiectului, lungimea albiei dalate, tipurile, dimensiunile şi poziţionarea podeţelor şi punţilor pietonale, etc. Elementele respective nu puteau fi cunoscute la acel moment decât de către proiectant, care nu fusese încă angajat de către beneficiar, primăria iniţiind demersuri în sensul aprobării prin Hotărâre de Consiliu Local a efectuării studiului de fezabilitate, care apoi urma a fi aprobat potrivit legii, cu consecinţa demarării ulterioare a procedurilor statuate de O.G. nr. 7/2006", se mai arată în documentul citat.

Conform procurorilor, Sandu Dandeş, în calitate de secretar al comunei Deleni, a contrasemnat mai multe documente, "sprijinind astfel emiterea unor hotărâri de consiliu local nelegale, cu efectul perfectării contractului evocat şi plata nelegală a sumelor de bani arătate, în lipsa contraprestaţiilor impuse de act şi legea aplicabilă".

Anchetatorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpaţilor.

Dosarul va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici