- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.10.2014, 10:06)
- Livia Ispas
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deputatul Dorinel Ursărescu, cercetat pentru sprijinirea unui grup suspectat de evaziune cu motorină
Deputatul Dorinel Ursărescu este cercetat pentru sprijinirea unui grup infracţional suspectat de evaziune cu produse petroliere achiziţionate din Bulgaria, parlamentarul fiind suspectat că, pentru intervenţiile sale, ar fi acceptat să primească 100 de euro pentru fiecare tonă de motorină vândută.
Urmărește
758 afișări
Deputatul Dorinel Ursărescu, cercetat pentru sprijinirea unui grup suspectat de evaziune cu motorină (Imagine: www.cdep.ro)
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Bacău au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de deputatul Dorinel Ursărescu, preşedintele organizaţiei judeţene Neamţ a unui partid politic, acuzat de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis marţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
În acelaşi dosar, Valentin Grosu, director al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bacău (DJAOV) la data faptelor şi Răzvan Andrei, fost inspector în cadrul Serviciului coordonare echipe mobile şi supraveghere produse accizabile - Direcţia supraveghere accize şi operaţiuni vamale din Autoritatea Naţională a Vămilor, sunt cercetaţi pentru trafic de influenţă.
Procurorii DNA îl cercetează şi pe Marius Crăciun, pentru cumpărare de influenţă şi instigare la folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial.
Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2011 - aprilie 2013, Marius Crăciun a iniţiat un grup infracţional organizat, urmărind să deruleze ample operaţiuni de achiziţii intracomunitare de combustibili, pe care să îi comercializeze pe piaţa internă, fără a plăti TVA şi accizele datorate bugetului de stat.
În acest fel a fost produs un prejudiciu bugetului de stat de 4.520.880,43 lei, respectiv echivalentul a 1.033.495 de euro, susţin procurorii.
"Mecanismul viza în esenţă achiziţia intracomunitară (din Bulgaria) de produse petroliere (motorină) scutite de plata TVA şi comercializarea acestora pe piaţa internă, colectând TVA aferentă livrărilor", au precizat procurorii anticorupţie.
În activităţile desfăşurate, Marius Crăciun ar fi beneficiat de "sprijinul şi bunăvoinţa unor persoane influente politic sau funcţionari din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV)".
Astfel, deputatul Dorinel Ursache ar fi intervenit în numirea unor persoane agreate de Crăciun la conducerea Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Neamţ.
"Astfel, în cauză, există probe că în perioada iunie-august 2012, la solicitarea lui Crăciun Marius, inculpatul Ursărescu Dorinel şi-a folosit influenţa şi autoritatea decurgând din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a unui partid politic, pentru numirea, în funcţia de director executiv al DJAOV Neamţ, a unei persoane agreate de Crăciun Marius, în scopul facilitării afacerii pe care acesta din urmă intenţiona să o deruleze", au arătat procurorii.
Pentru acest "serviciu", Ursărescu ar fi acceptat promisiunea de a primi de la Marius Crăciun 100 de euro pentru fiecare tonă de motorină vândută.
Gruparea ar fi fost sprijinită, susţin procurorii, şi prin: "desigilarea cisternelor de către angajaţii DJAOV Neamţ imediat după sosirea acestora şi asigurarea fluxului de aprovizionare, prin influenţa exercitată de inculpatul Grosu Valentin; obţinerea rapidă a autorizaţiei de destinatar înregistrat prin demersurile efectuate atât de Grosu Valentin şi o altă persoană; consilierea şi oferirea de informaţii asupra acţiunilor autorităţilor vamale, asigurată atât de Grosu Valentin cât şi de inculpatul Andrei Răzvan; atitudinea pasivă a funcţionarilor vamali, inclusiv cei menţionaţi anterior, care, deşi au realizat caracterul fraudulos, evazionist al operaţiunilor comerciale, nu au întreprins niciun demers pentru stoparea acestora".
În schimbul acestei "protecţii", asigurată pe diferite paliere, de către Dorinel Ursărescu, Valentin Grosu şi Răzvan Andrei, Crăciun a promis şi a remis, direct sau indirect, sume de bani.
Valentin Grosu este suspectat că, în perioada noiembrie 2012 - martie 2013, în calitate de director al DJAOV Bacău, a solicitat sume de bani neprecizate, iar în 7 martie 2013 a primit echivalentul în lei a sumei de 5.000 de euro de la Marius Crăciun, pentru a-şi exercita influenţa asupra directorului DJAOV Neamţ.
"Prin acest demers s-a urmărit obţinerea unei autorizaţii de destinatar înregistrat, solicitată de o firmă controlată de inculpatul Crăciun Marius şi facilitarea desfăşurării cu celeritate a operaţiunilor comerciale cu produse accizabile desfăşurate de societatea respectivă", au precizat procurorii.
De asemenea, anchetatorii au probe că, în perioada februarie -martie 2013, Răzvan Andrei a pretins de la Marius Crăciun şi de la o altă persoană sume de bani iniţial necuantificate, iar apoi precizate la suma de 1.000 de euro, majorată ulterior la 2.000 de euro. În luna martie 2013, Răzvan Andrei ar fi primit de la Crăciun, printr-un intermediar, suma de 1.000 de euro.
"În schimbul acestor bani, inspectorul Andrei Răzvan a lăsat să se creadă că are influenţă asupra colegilor săi din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor - Direcţia supraveghere accize şi operaţiuni vamale, promiţând că îi va determina pe aceştia să îşi încalce atribuţiile de serviciu, în sensul de a permite derularea operaţiunilor de comercializare produse accizabile prin intermediul aceleiaşi firme controlate de inculpatul Crăciun Marius", susţin anchetatorii.
Inculpaţilor Ursărescu, Crăciun, Grosu şi Andrei le-a fost adusă la cunoştinţă calitatea procesuală.
DNA a precizat că în această cauză se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Dorinel Ursărescu, în vârstă de 52 de ani, este la primul mandat de deputat, fiind ales în colegiul uninominal nr. 6 Neamţ din partea PNL. El a demisionat din PNL în luna septembrie, iar în prezent activează în grupul parlamentar Liberal Conservator (PC-PLR).
Ursărescu a absolvit, în 1986, Institutul Politehnic Iaşi - Facultatea de Electrotehnică. În perioada 1986 - 1990 a lucrat ca inginer la Combinatul de Lianţi şi Azbociment Târgu-Jiu, între 1991-1994 a fost director la SC "Motero" SRL, iar în perioada 1994-2004 a fost director la SC E85 Impex SRL. În 2004, el a fost ales consilier judeţean în Neamţ.
Dorinel Ursărescu s-a înscris în PNL, filiala Târgu Jiu, în 1990, iar în 1997 a devenit membru al organizaţiei Roman a PNL, pe care a şi condus-o în perioada 1999-2000. Între 2000 şi 2004, Ursărescu a fost vicepreşedinte al organizaţiei PNL Neamţ. Ulterior, el a fost preşedinte al PNL Neamţ, funcţie din care a demisionat în august, iar o lună mai târziu a trecut la partidul fondat de Călin Popescu Tăriceanu.
Potrivit declaraţiei sale de avere din luna iunie, deputatul Ursărescu are un teren intravilan în suprafaţă de 864 de metri pătraţi la Roman, cumpărat împreună cu soţia sa, în 1994. De asemenea, el are la Roman o casă de 466 de metri pătraţi, construită în 1997.
Parlamentarul nu menţioneză în declaraţia de avere bunuri mobile sau conturi, depozite şi plasamente bancare. În schimb, el notează în declaraţia de avere un împrumut de 700.000 de lei pe care l-a luat în 2012 de la Eugen Ţapu Nazare şi pe care trebuie să îl restituie în 2015.
Ursărescu mai menţionează în declaraţia de avere un venit de 58.908 lei, obţinut în 2013 ca deputat.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe