Deputatul PDL Mihai Popescu, condamnat definitiv la 2 ani de detenţie cu suspendare pentru corupţie

Deputatul PDL Cosmin Mihai Popescu, fost secretar de stat MEC, a fost condamnat, luni, la doi ani de închisoare cu suspendare în legătură cu faptele de corupţie de care este acuzat Ionel Manţog în dosarul "Strămutaţilor de lux", decizia nemaiputând fi contestată.

Urmărește
189 afișări

Decizia a fost luată de Completul de nouă judecători de la instanţa supremă, care a menţinut condamnarea dispusă de judecătorii Secţiei penale.

Astfel, Completul de nouă judecători a respins recursul făcut de Cosmin Mihai Popescu împotriva deciziei Secţiei Penale, prin care deputatul a fost condamnat, în 9 decembrie 2009, la doi ani de închisoare cu suspendare.

"În baza art. 17 lit. a) din Legea 78/2000, raportat la art. 264 Cod penal, cu referire la art. 12 literele a) şi b) din Legea 78/2000, condamnă pe inculpat la doi ani de închisoare. În baza art. 17 lit. c) din Legea 78/2000, raportat la art. 289 Cod penal, cu referire la art. 12 literele a) şi b) din Legea 78/2000, condamnă pe inculpat la un an şi şase luni de închisoare", potrivit minutei deciziei instanţei supreme de atunci.

Magistraţii au mai decis la acea vreme ca Popescu să execute cea mai grea dintre pedepse, respectiv cea de doi ani de închisoare. Astfel, judecătorii instanţei supreme au decis să suspende executarea pedepsei cu închisoarea, acordând un termen de încercare de cinci ani.

În 15 decembrie 2006, Cosmin Mihai Popescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru fals intelectual şi favorizarea infractorului, el fiind acuzat că-ar fi dat procurorilor DNA un raport fals cu privire la activitatea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, pentru a împiedica ancheta în dosarul "Strămutaţilor de lux".

Cosmin Mihai Popescu este acuzat că le-ar fi dat procurorilor DNA un raport fals cu privire la activitatea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, pentru a împiedica ancheta în dosarul "Strămutaţilor de lux".

Anchetatorii au stabilit că, în calitate de secretar de stat în cadrul MEC, Cosmin Popescu a solicitat ministrului emiterea Ordinului nr. 534/0408/2006 pentru efectuarea unui control al activităţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, având ca tematică încheierea convenţiilor de schimb şi reconstrucţia imobilului pentru familia Manţog.

Ulterior, Popescu ar fi predat membrilor comisiei din cadrul ministerului, pentru a fi semnat, un raport cu date nereale. Cosmin Mihai Popescu ar fi înaintat DNA, din proprie iniţiativă, acest raport, chiar înainte de a fi adus la cunoştinţa conducerii ministerului.

Procesul s-a judecat din decembrie 2006 până în 22 decembrie 2008 la Tribunalul Sibiu. Ulterior, dosarul a ajuns la instanţa supremă, pentru că Popescu a obţinut în noiembrie 2008 un mandat de deputat.

Popescu a fost anchetat alături de Ionel Manţog, fost secretar de stat pe probleme de minerit, şi de fostul director general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), Ion Vulpe, care au fost trimişi în judecată în dosarul "Strămutaţilor de lux".

Manţog şi Vulpe sunt acuzaţi că şi-au construit, din fondurile companiei, vile în valoare de câteva de miliarde de lei vechi, la marginea municipiului Târgu-Jiu.

Cosmin Popescu a preluat funcţia de secretar de stat în MEC după ce fostul titular al postului, Ionel Manţog, a demisionat din funcţie în iunie 2006, în urma izbucnirii scandalului legat de tranzacţiile cu energie electrică de la complexele energetice de la Turceni şi Rovinari.

Popescu a fost instalat în funcţie în ultima săptămână din iulie 2006, după ce anterior fusese director de resurse umane la SNLO, funcţie, de asemenea, ocupată anterior de Manţog.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici