- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deputatul PNL Virgil Pop are de executat cinci ani de închisoare. ICCJ i-a respins recursul
Deputatul PNL Virgil Pop, fost consilier judeţean de Cluj, are de executat cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă, completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) respingând, luni, recursul parlamentarului.
Deputatul PNL Virgil Pop are de executat cinci ani de închisoare, ICCJ i-a respins recursul (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax foto/AFP)
Completul de cinci judecători a menţinut decizia dispusă la fond în acest caz.
Astfel, deputatul Pop are de executat cinci ani de detenţie, ICCJ urmând să întocmească formalităţile şi să transmită luni seara Poliţiei de domiciliu actele pentru a fi încarcerat condamnatul.
Totodată, instanţa supremă a dispus condamnarea Adinei Gorgan, administrator al SC Turdarom Advertising SRL Turda, la un an de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi trei ani de închisoare pentru spălare de bani. În cazul acesteia, judecătorii instanţei supreme au dispus suspendarea executării pedepsei, stabilind un termen de încercare de cinci ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Potrivit instanţei de fond, care a decis condamnarea la cinci ani a policianului, hotărâre menţinută joi de completul de cinci judecători al ICCJ, deputatul Virgil Pop nu a avut demnitatea să recunoască faptele de corupţie de care a fost acuzat, în schimb a încercat să ascundă adevărul prin influenţarea complicelui să mintă procurorii, o pedeapsă cu executare fiind singura capabilă să-l "reeduce" pe demnitar.
Decizia a fost atacată cu recurs la completul de cinci magistraţi, care s-a pronunţat luni.
Virgil Pop a declarat, luni seară, corespondentului MEDIAFAX că sentinţa este "dură şi nedreaptă" şi că se va întoarce marţi acasă şi va aştepta Poliţia.
Pop a spus că se află în Bucureşti şi nu cunoaşte procedura care trebuie urmată în cazul arestării sale.
"Sentinţa ICCJ o consider dură, nelegală şi nedreaptă. Eu sunt la Bucureşti, am asistat la şedinţa instanţei, iar marţi mă întorc acasă, la Turda, şi aştept Poliţia, Nu cunosc procedura în cazul arestării mele. Voi vedea", a spus Pop.
Cel mai probabil, deputatul va fi încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla, din judeţul Cluj.
Şeful Poliţiei municipiului Turda, comisar Marcel Bogdan, a declarat, luni seară, că nu poate spune presei dacă a fost înştiinţat în legătură cu sentinţa ICCJ în cazul Virgil Pop.
Deputatul PNL Virgil Pop a fost găsit vinovat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi a fost condamnat prima dată, în 16 decembrie 2011, la cinci ani de închisoare cu executarea pedepsei.
În motivarea deciziei, cei trei judecători de la instanţa supremă arată că "poziţia procesuală negativă manifestată de inculpatul Pop Virgil este cu atât mai gravă cu cât, deşi în prezent deţine un loc de deputat în organul legislativ al ţării, nu a înţeles să adopte un comportament demn de o asemenea funcţie, ci a continuat atitudinea sa de alterare a adevărului şi de negare a faptelor", împrejurări în raport de care apreciază că se impune aplicarea unei sancţiuni penale "aptă să contribuie la reeducarea inculpatului".
Referitor la modalitatea de executare a pedepsei, magistraţii instanţei supreme apreciază că scopul educativ şi coercitiv al pedepsei, astfel cum este reglementat de dispoziţiile penale, poate fi atins doar prin privare de libertate, "numai în acest mod putându-se realiza reeducarea inculpatului, în sensul formării unei atitudini corecte faţă de ordinea de drept şi regulile de convieţuire socială, cât şi de respect faţă de organele statului de drept".
"Lipsa antecedentelor penale, singurul element pozitiv printre împrejurările ce caracterizează persoana inculpatului nu poate, prin el însuşi, să conducă la stabilirea unei sancţiuni penale mai blânde, gravitatea faptelor comise impunând un regim sancţionator sever, fiind în acest mod îndeplinită şi funcţia de exemplaritate a pedepsei", mai notează instanţa în motivarea deciziei de condamnare a deputatului.
Instanţa detaliază atitudinea negativă a demnitarului arătând că procurorii au depus la dosar o interceptare din care reiese fără dubii cum Virgil Pop o sfătuia pe complicea sa să mintă şi să nu coopereze cu anchetatorii din acest dosar.
"Nu este lipsită de importanţă atitudinea negativă manifestată de inculpat după săvârşirea infracţiunilor, constând în nerecunoaşterea faptei, împrejurarea că acesta a încercat să o determine pe inculpata Anastasia Adina Gorgan să nu recunoască faptele, să nu se prezinte la organele de urmărire penală şi să nu prezinte documentele solicitate de organele de urmărire penală, încercând în acest mod să îngreuneze desfăşurarea instrucţiei penale cât şi aflarea adevărului, împrejurări ce rezultă din convorbirea telefonică dintre cei doi inculpaţi din data de 13 noiembrie 2008", notează instanţa supremă.
Virgil Pop a fost trimis în judecată în decembrie 2008, iniţial dosarul fiind judecat la Tribunalul Cluj. Ulterior, el a cerut instanţei Tribunalului Cluj declinarea competenţei de judecată la instanţa supremă, din cauza calităţii de deputat, el fiind ales atunci în colegiul 8 Turda.
Potrivit DNA, în perioada decembrie 2007- februarie 2008, în calitatea pe care o avea de consilier judeţean, Pop a pretins 80.000 euro, din care a primit 130.000 de lei şi 30.000 de euro de la un denunţător.
Banii ar fi fost primiţi pentru ca, prin influenţa pe care o avea asupra persoanelor cu funcţii de conducere din SC Electrica SA Bucureşti şi Transilvania Nord, precum şi asupra preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj de atunci, să determine încheierea unor contracte de execuţie de lucrări de instalaţii electrice în favoarea societăţii administrate de denunţător.
Procurorii notau în rechizitoriu că, pentru a ascunde provenienţa sumei de 130.000 de lei , Virgil Pop a determinat-o pe Adina Gorgan, administrator al SC Turdarom Advertising SRL Turda, să întocmească acte fictive privind prestări de servicii între societatea acesteia şi firma denunţătorului, iar apoi Pop a semnat personal borderoul de achiziţii fictiv, încasând prin virament bancar suma de 70.005 de lei, provenind din infracţiunea de corupţie.
Virgil Pop ar fi pretins şi obţinut cesiunea a 50 la sută din părţile sociale ale SC Skiland SRL Oradea, în schimbul sprijinului pentru aprobarea cererilor de plată a primei tranşe din contractul de finanţare din fonduri Sapard, invocând influenţa pe care o are asupra factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, potrivit procurorilor.
În acest dosar a mai fost trimis în judecată, în stare de libertate, Adina Gorgan, administrator al SC Turdarom Advertising SRL, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.
Virgil Pop a obţinut un mandat de deputat la alegerile din 2008, el candidând din partea PNL în colegiul 8 Turda pentru Camera Deputaţilor. El a stat în arest din 18 noiembrie până în 11 decembrie 2008.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:38
LIVE TEXT Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale / Ilie Bolojan preia conducerea Senatului, Ciprian Şerban ia şefia Camerei Deputaţilor / Învestirea Guvernului ar urma să aibă loc astăzi
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat