Deputatul PSD Ion Dumitru, achitat definitiv în dosarul achiziţiilor de uniforme şi armament

Deputatul PSD Ion Dumitru, acuzat de corupţie, a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în dosarul privind achiziţiile de armament, echipament de lucru şi accesorii de vânătoare.

Urmărește
113 afișări
Imaginea articolului Deputatul PSD Ion Dumitru, achitat definitiv în dosarul achiziţiilor de uniforme şi armament

Deputatul PSD Ion Dumitru, achitat definitiv în dosarul achiziţiilor de uniforme şi armament

Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-a achitat, în 19 februarie, pe deputatul PSD de Dâmboviţa, Ion Dumitru, fost director general-manager al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, în dosarul în care a fost judecat pentru abuz în serviciu, alături de alte şapte persoane. Hotărârea a fost atacată cu recurs la Completul de nouă judecători al instanţei supreme.

La termenul de luni al procesului, DNA a reluat argumente din rechizitoriul prin care, în 2006, Dumitru alături de alte persoane a fost trimis în judecată la instanţa supremă.

În replică, avocaţii celor acuzaţi au arătat că nu pot fi condamnaţi clienţii lor pentru faptul că şi-au făcut meseria. Astfel, avocatul lui Dumitru, le-a spus magistraţilor că nu este nimic anormal în faptul că banii proprii ai regiei au fost cheltuiţi pe uniforme "ceva mai scumpe", astfel încât, la momente aniversare, angajaţilor să nu le fie ruşine cu hainele pe care le poartă.

Un al motiv invocat de apărare a fost acela că, în perioada când s-au făcut achiziţiile de armament şi uniforme, Regia avea o creştere economică de peste 120%, potrivit rapoartelor din acei ani. Altfel, au mai arătat avocaţii, toate produsele achiziţionate la acel moment au fost şi încă sunt folosite de către vânătorii şi lucrătorii Regiei.

Secţia penală a instanţei supreme (ICCJ) a arătat în motivarea deciziei prin care deputatul Ion Dumitru a fost achitat, la fond, că cele opt contracte de achiziţie derulate de regie au fost legale, necesare şi că nu au dus la prejudicierea acesteia.

Judecătorii de la instanţa supemă au luat în considerare o expertiză contabilă făcute de un expert desemnat de instanţa, act care a combătut evaluările din raportul specialistului DNA referitoare la necesitatea de achiziţie a unor bunuri sau la preţurile mult ridicate peste media pieţei de consum a altora. Potrivit expertizei, bunurile achiziţionate de Romsilva au fost necesare.

În legătură cu Ion Dumitru, acuzat de procurorii anticorupţie de abuz în serviciu, magistraţii arătau că acesta nu a avut niciun rol în derularea celor opt contracte de achiziţie, pentru că el nu a făcut altceva decât să numească o comisie de specialişti. În plus, precizează magistraţii, Dumitru şi-a numit un înlocuitor, pentru perioada în care a fost plecat în concediu, pentru a se ocupa de aceste achiziţii, respectiv Bunea Dumitru.

Despre bunurile propriu-zise, magistraţii au stabilit că achiziţionarea de muniţie şi armament era necesară pentru apărarea fondului forestier, iar achiziţionarea echipamentului de protecţie şi de lucru era necesară.

Procurorii DNA au susţinut, în rechizitoriu, că în perioada august - decembrie 2004, comisia de licitaţie numită de Ion Dumitru, cu susţinerea şi implicarea acestuia, a atribuit opt contracte de achiziţie publică, în valoare totală de 116 miliarde lei vechi, unui număr de patru firme controlate de omul de afaceri Alfred Florea (SC Alca Hunting Com SRL, SC Romarmy SRL, SC Express Trading SRL, SC Romtextil Com SRL) în condiţiile în care respectivele societăţi achiziţionaseră bunurile care făceau obiectul contractului cu numai 16 miliarde de lei vechi. Contractele constau în furnizare de produse cum ar fi armament, echipament de lucru şi accesorii de vânătoare.

Astfel, pentru unele bunuri s-ar fi ajuns la practicarea unor adaosuri comerciale de aproape 20.000 la sută, cum s-a întâmplat, de pildă, în cazul achiziţionării unor ace de cravată. A reieşit, de asemenea, că ar fi fost achiziţionată muniţie pentru care în România nu există armament.

Prejudiciul adus Regiei Romsilva a fost estimat de DNA la peste 100 de miliarde de lei - aproximativ 3.000.000 de euro - constând în bunuri care fie nu erau necesare, fie erau supraevaluate.

Deputatul PSD, Ion Dumitru mai este acuzat într-un dosar de săvârşirea, alături de alte persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave în legătură cu achiziţionarea supraevaluată a unui tanc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici