- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.03.2015, 14:18)
- Otilia Ciocan
Deputatul Theodor Nicolescu a plecat de la ICCJ după ce i-a expirat ordonanţa de reţinere
Deputatul Theodor Nicolescu a plecat de la ICCJ, vineri, în jurul orei 14.00, după ce judecătorii au analizat propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a parlamentarului, el putând să părăsească instanţa după i-a expirat ordonanţa de reţinere.
Urmărește
254 afișări
Deputatul Theodor Nicolescu a plecat de la ICCJ după ce i-a expirat ordonanţa de reţinere
Theodor Nicolescu a declarat, la ieşirea din sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), că are încredere în decizia magistraţilor.
Decizia în cazul propunerii DNA de arestare preventivă a lui Nicolescu va fi făcută publică vineri, la ora 18.00.
Procurorii anticorupţie au emis ordonanţa de reţinere pe numele lui Nicolescu în jurul orei 13.30, motiv pentru care deputatul a putut pleca de la ICCJ după terminarea şedinţei de judecată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Exportul de arme ruseşti s-a prăbuşit cu 92% în anul 2024, a scăzut de 14 ori faţă de 2021, la sub 1 miliard de euro. Paradoxal, România a ajuns Rusia la exportul de arme
-
Germania ar fi dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina: „Suntem cel mai mare partener NATO din Europa”
-
Şeful gigantului grup austriac de construcţii Strabag, prezent şi în România, „a murit brusc şi neaşteptat” la vârsta de 44 de ani
Camera Deputaţilor a aprobat miercuri cererea DNA de avizare a reţinerii şi arestării preventive a lui Theodor Nicolescu, în dosarul privind despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.
Procurorii DNA au extins, în 18 martie, urmărirea penală faţă de Nicolescu pentru luare de mită, pe lângă cele trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, pentru care era deja urmărit penal.
Theodor Nicolescu este acuzat că, în perioada în care a fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a luat peste 6,2 milioane de lei pentru a soluţiona favorabil anumite dosare, împreună cu ceilalţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.
Dosarul a fost deschis după ce, în ianuarie 2015, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie, ca urmare a unor nereguli găsite la controale privind dosare de retrocedări.
Potrivit DNA, în 2007, Theodor Nicolescu, care atunci era vicepreşedinte al ANRP şi membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a cerut de la trei persoane un procent de cinci la sută din totalul acţiunilor pe care aceştia urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. În schimbul banilor, Nicolescu a dat asigurări că vor fi soluţionate favorabil şi cu celeritate dosarele de despăgubire.
"Ca urmare a soluţionării dosarului de despăgubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafaţă de 20,5 ha, teren situat în Bucureşti, în zona sectorului 3, Nicolescu Theodor-Cătălin a primit, în perioada 2008-2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentând bani şi contravaloarea acţiunilor. Banii au fost remişi în general, în tranşe de până la 250.000 de lei, în lei şi euro, iar suma de 680.000 lei prin cont, în baza unui contract de comision încheiat fictiv pentru a masca comisionul", au precizat procurorii DNA
În dosarul privind despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a fost arestat pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
De asemenea, instanţa a decis arestarea lui Mihnea-Remus Iuoraş, Ingrid Popa-Mocanu şi Constantin-Cătălin Canangiu, foşti membri ai Comisiei ANRP, şi a experţilor evaluatori Gheorghe Vişoiu şi Alexandru-Florin Hanu, acuzaţi de abuz în serviciu. În ceea ce îi priveşte pe experţii evaluatori Neculai Nistor şi Dorin Cornel Drulă, ICCJ a dispus ca aceştia să fie cercetaţi în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia nu este definitivă, contestaţia urmând să se judece tot la instanţa supremă.
Procurorii au dispus cercetarea sub control judiciar a preşedintelui din perioada în care s-au acordat respectivele despăgubiri, Ingrid Zaarour, ea demonstrându-le anchetatorilor că suferă de o boală incurabilă.
Anchetatorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de fostul vicepreşedinte al comisiei din ANRP Remus Virgil-Baciu.
În acelaşi caz, procurorii DNA au cerut, marţi, aviz pentru arestarea deputatului Marko Attila Gabor, el fiind suspectat de abuz în serviciu. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, vineri, să trimită la Comisia juridică această cerere, comisia având termen până luni seară pentru a întocmi raportul, iar plenul se va pronunţa, probabil, miercuri.
Camera Deputaţilor a mai votat în 2 decembrie 2014 o altă cerere a ministrului Justiţiei privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului UDMR, în dosarul retrocedărilor "Bica 2".
Citeşte şi:
Deputatul Theodor Nicolescu, reţinut de DNA
Citeşte şi:
Cererile DNA de reţinere şi arestare a lui Theodor Nicolescu au fost aprobate de către deputaţi
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. Dispozitivele erotice smart sunt vulnerabile la atacuri cibernetice
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Deputatul Theodor Nicolescu, reţinut de DNA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe