- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.10.2011, 17:09)
- Elvira Gheorghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deschiderea anului universitar: Promisiuni, nemulţumiri, politicieni şi "Gaudeamus igitur"
Anul universitar 2011 - 2012 a fost deschis, luni, de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, urmat, pe rând, de rectorii instituţiilor însoţiţi de politicieni, primari, studenţi eminenţi sau invitaţi de onoare care au făcut promisiuni şi şi-au spus nemulţumirile după ce au fredonat "Gaudeamus igitur".
Urmărește
779 afișări
Deschiderea anului universitar: Promisiuni, nemulţumiri, politicieni şi "Gaudeamus igitur" (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a preferat luni să deschidă noul an universitar printr-o conferinţă de presă, în care să anunţe noutăţile din învăţământul superior punând accent pe clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studiu, dar vorbind şi despre optimizarea finanţării prin creşterea calităţii învăţământului superior.
Ierarhizarea programelor de studii înseamnă, de fapt, mai mult decât clasificarea universităţilor, imaginea reală a sistemului naţional de învăţământ superior. Pornind de la imaginea reală vor fi alocaţi şi banii, spune ministrul Funeriu. Mai mult decât atât, fiecare specializare va fi obligată să înscrie studenţi numai atât cât îi permite capacitatea maximă aprobată de către ARACIS, iar cei care nu vor respecta acest lucru ar putea fi sancţionaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Ministrul i-a încurajat pe "performerii sistemului" şi le-a cerut să nu stea ascunşi, mai ales în acest moment în care vor fi declanşate alegerile pentru conducerea universităţilor.
Întrebat de ce a preferat să deschidă anul universitar din "birou şi nu din mijlocul universitarilor", ministrul a spus că a participat la deschiderea anului universitar în acest weekend. "În plus, dacă lucrurile sunt bine puse în matcă, cu o lege foarte bună, şi reguli stricte, aproape că, în viitor, s-ar putea să nu mai fie nevoie de ministru", a spus glumind ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
Pentru rectorul UMF "Carol Davila", profesor Florian Popa, aflat în ultimele luni de mandat, cea mai mare bucurie este aceea că şi după 154 de ani de existenţă, instituţia medicală bucureşteană este în topul primelor primelor 12 universităţi din România.
"Clasificarea universităţilor făcută de autorităţile internaţionale în domeniu şi MECTS ne plasează pe primul loc între instituţiile de învăţământ medical din România, dar mai este mult de făcut. Deşi avem condiţii pentru a fi în primele 500 universităţi din lume acest lucru nu s-a realizat", a mai spus rectorul UMF.
Rectorul nu a vorbit despre noile prevederi ale legii educaţiei care intră în vigoare din acest an academic, dar a spus că ele vor fi respectate.
La festivitatea de deschiderea a noului an universitar a fost prezent şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. "Sunt emoţionat, chiar dacă mă simt acasă. Vă daţi seama, vin aici de patru decenii", a spus Oprescu.
Apoi, vorbind studenţilor, le-a spus că va încerca să îi ajute. "Voi încerca să vă ajut să trăiţi în Capitală, nu numai să învăţaţi. Să vă păstraţi speranţa. Un doctor bun înseamnă mult, mult de tot, mult de tot", a mai spus Oprescu. Festivitatea UMF s-a încheiat cu acordarea a două titluri de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" unor profesori de la Universitatea din Palermo (Italia).
Rectorul Univeristăţii Politehnica, Ecaterina Andronescu, a fost flancată de preşedintele Senatului Mircea Geoană, vicepreşedintele Academiei, Dan Berindei, edilul sectorului 6, Cristian Poteraş şi preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă, Vasile Cândea.
"Avem o şcoală prestigioasă datorită profesorilor şi studenţilor care au trecut pragul universităţii. Acestă instituţie vă dă nu numai o meserie, ci vă formează ca omeni în rigoarea şi spiritul academic. Este o şcoală care şi-a asumat o misiune dificilă de producere de cunoştere şi educaţie, dar şi o şcoală care trebuie să-şi asume latura socială. Suntem în topul primelor 12 universităţi din România şi am urcat 70 de locuri în clasamentul SCOPUS. UPB a rămas prima din România privind producţia şi vizibilitatea ştiinţifică. Avem certitudine că UPB va rămâne o şcoală valoroasă pentru că a ştiut să promoveze cei mai buni oameni şi profesori. Mulţi au rămas în universitate, nu pentru bani, ci pentru sufletul lor", a spus rectorul UPB, Ecaterina Andronescu.
Profesorul nu a vorbit nimic despre iniţiativa legislativă de modificare a legii pentru cuprinderea în învăţământul superior a tinerilor fără bacalaureat. Probabil că un astfel de semnal, după atâtea realizări de prestigiu nu ar fi fost chiar cel mai potrivit care trebuia dat studenţilor care au învăţat.
Dacă rectorii universităţilor publice par resemnaţi în privinţa schimbărilor aduse de noua lege a educaţiei, este drept şi pentru că sunt plasaţi în topul celor 12, în schimb, rectorul Universităţii "Dimitrie Cantemir", Corina Dumitrescu, a susţinut că toate actele normative sunt o ilegalitate.
"Nu mă interesează nici clasificarea universităţilor şi nici ierarhizarea programelor de studii. Toate sunt ilegale. EUA (Asociaţia Europeană a Universităţilor) nu a făcut nicio evaluare. Nu ne interesează nicio decizie privind clasificarea şi ierarhizarea", a mai spus rectorul.
La festivitatea de deschidere a anoului an universitar au mai fost prezente cadre didactice universitare, precum Rodica Stănoiu, Mioara Roman. Mulţi dintre studenţii invitaţi au rămas pe holuri, accesul în amfiteatru fiind oprit din cauza numărului mare de tineri care ar fi vrut să participe la festivitate.
Numeroşi rectori au purtat, luni, pentru ultima dată în acest mandat sau poate chiar în viaţă, vestimentaţia specifică marilor evenimente academice. Alegerile pentru noile conduceri ale universităţilor vor demara curând, la fel şi noile prevederi ale legii.
Dincolo de festivismul primei zile a noului an academic, universitarii se aşteaptă la schimbări majore.
"Va fi un an universitar marcat de schimbări radicale, care vizează calitatea. Multe universităţi ar putea fuziona, iar competiţia pentru programe de calitate va fi tot mai pregnantă'', a spus rectorul Universităţii Bucureşti, Ioan Pânzaru.
(Material realizat de Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro).
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe