Credincioşii consideră că dacă mor aici şi sunt incineraţi pe malurile râului sacru Gange, sufletele lor vor fi eliberate din ciclul renaşterii.
Însă, în acelaşi timp, Varanasi este şi un loc unde oamenii vin să se roage pentru o nouă viaţă. În inima oraşului se află o fântână antică numită Lolark Kund, care atrage anual mii de cupluri ce speră să devină părinţi. Ritualurile de fertilitate la această fântână se practică de secole, iar popularitatea lor atinge apogeul în timpul festivalului Lolark Shasthi, relateză AFP.
În fiecare an, mii de credincioşi din toată India se adună la Lolark Kund. Ei coboară treptele abrupte pentru a se scălda în apele întunecate ale fântânii, crezând că acest ritual le va aduce binecuvântarea unui copil. Mulţi dintre ei au poveşti impresionante de perseverenţă şi speranţă.
Rita şi Deepak Vishwakarma, un cuplu căsătorit de opt ani, au călătorit 1.500 de kilometri pentru a participa la ritual. După experienţe traumatizante cu naşteri premature şi pierderi de sarcină, ei şi-au pus speranţa în puterea fântânii.
„Sperăm doar ca Dumnezeu să ne binecuvânteze”, a spus Rita, inspirată de experienţa surorii sale care a avut două fiice după ce s-a rugat la fântână.
Sarita Yadav, în vârstă de 22 de ani, vine la Lolark Kund de trei ani consecutiv. „Oamenii vin aici în număr mare, iar asta înseamnă ceva”, spune ea, exprimând încrederea sa în puterea credinţei colective.
Fântâna nu este doar un loc al speranţei, ci şi al recunoştinţei. Mulţi credincioşi se întorc pentru a mulţumi pentru copiii pe care îi consideră un dar divin primit în urma rugăciunilor lor anterioare. Yashwant şi Soni Singh, care au încercat timp de 17 ani să aibă un copil, s-au întors cu fiica lor de doi ani pentru o ceremonie specială de mulţumire.
Această tradiţie seculară capătă o semnificaţie aparte în contextul în care India, cu o populaţie de 1,4 miliarde de locuitori, înregistrează anual aproximativ 25 de milioane de naşteri – echivalentul populaţiei Australiei.