- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DESCURCĂ-TE, ROMÂNE! Prof.univ.dr. Daniel David, rector al Universităţii Babeş-Bolyai: „România are tendinţa să vadă în impredictibilităţi pericole şi nu oportunităţi! Omul se opune când simte că liberul lui arbitru este ameninţat”
- Prof.univ.dr. Daniel David: „România încă are un profil psiho-cultural care este caracterizat de o evitare a incertitudinii”.
- Prof.univ.dr. Daniel David: „Avem un început de război în jurul nostru care vine şi are impact economic”.
- Prof.univ.dr. Daniel David: „În România, emanciparea a venit pe un nivel educaţional scăzut”.
- Prof.univ.dr. Daniel David: „Noi suntem la faza când trecem de la pasivitate, din păcate, peste asertivitate, direct în agresivitate”.
DESCURCĂ-TE, ROMÂNE! Prof.univ.dr. Daniel David, rector al Universităţii Babeş-Bolyai: „România are tendinţa să vadă în impredictibilităţi pericole şi nu oportunităţi! Omul se opune când simte că liberul lui arbitru este ameninţat”
Prof.univ.dr. Daniel David, rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a vorbit în cadrul emisiunii „InSecuritate” despre schimbarea de paradigmă de la nivelul societăţii româneşti, într-o perioadă în care s-a trecut dintr-o criză în alta.
Mai exact, nici nu am ieşit foarte bine din criza pandemiei, că am intrat în criza preţurilor la energie, coroborată cu o criză a încrederii între Est şi Vest care se manifestă plenar la nivel politic, militar, economic, între Federaţia Rusă şi state din Vestul graniţelor sale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Cum gestionăm corect şi fără repercusiuni majore toate aceste lucruri care zdruncină din temelii echilibrul şi ordinea mondială? Cum se descurcă în faţa acestei noi situaţii România educată? Dar România emancipată? Unde se întâlnesc cele două Românii, dar şi ce le desparte, într-o perioadă în care avem o nevoie acută de solidaritate şi colaborare?
Cercetând puţin prin istoria trecută, dar şi prin cea recentă, ne caracterizează mai degrabă „Descurcă-te, române” decât „Deşteptă-te, române!”?
ROMÂNIA EMANCIPATĂ BATE ROMÂNIA EDUCATĂ- Daniel David: „În România, emanciparea a venit pe un nivel educaţional scăzut”
„Cu abandon şcolar mare, cu analfabetism funcţional mare, cu rezultate proaste la PISA. Şi când emanciparea vine pe un fond educaţional scăzut, apare pericolul că nu reuşeşti să ţii sub control acest lucru. Adică, în loc să fii asertiv, să-ţi ceri dreptul, dar să respecţi drepturile celorlalţi, începi să devii agresiv. Adică, îţi ceri dreptul, dar calci în picioare drepturile celorlalţi. (...) Noi suntem la faza când trecem de la pasivitate, din păcate, peste asertivitate, direct în agresivitate. Tocmai pentru că, aşa cum aţi pus foarte bine titlul, România emancipată bate România educată.”
Daniel David: „Avem un început de război în jurul nostru care vine şi are impact economic”
„Civilizaţia noastră se află într-o schimbare paradigmatică majoră. De fapt, în mai multe schimbări paradigmatice. Pe de-o parte ai paradigma schimbărilor climatice care vine la pachet cu sustenabilitatea vieţii şi civilizaţiei, aşa cum o avem acuma şi trebuie s-o regândim.
Doi, este vorba de digitalizarea pe scară largă care vine cu inteligenţa artificială şi interacţiunile între sistemele fizice şi sistemele artificiale care forţează şi grăbeşte oarecum a patra revoluţie industrială şi care iarăşi, ca nouă paradigmă, pune sub semnul întrebării instituţiile pe care le ştim. Şi pe lângă faptul că am avut aceste două provocări majore în faţa civilizaţiei, ne mai lovesc câteva care au fost de neanticipat. Am trecut şi trecem încă prin pandemie. Avem un început de război în jurul nostru care vine şi are impact economic.”
Daniel David: „Unele ţări, unele culturi caută oportunităţi de dezvoltare în aceste incertitudini”
„Să ştiţi, într-o astfel de situaţie, ţările, culturile lumii se proiectează în două mari feluri. Unele ţări, unele culturi caută oportunităţi de dezvoltare în aceste incertitudini, altele se tem şi devin defensive, rămân cantonate în prezent şi aşteptă să treacă. Ei bine, s-ar putea să nu treacă sau să treacă, schimbând paradigma şi te trezeşti la coada ţărilor sub aspectul instituţiilor. Şi, din păcate, România încă are un profil psiho-cultural care este caracterizat de o evitare a incertitudinii. România are tendinţa să vadă în impredictibilităţi pericole şi nu oportunităţi.”
Prof. univ. dr. Daniel David: „Omul când simte că liberul lui arbitru este ameninţat, se opune”
„Oamenii nu au simţit că autorităţile îi tratează ca parteneri în deciziile care trebuie luate faţă de pandemie, pentru vaccinare, simţind mai degrabă că li se comunică nişte lucruri, li se cer în mod imperativ nişte lucruri. Iar, psihologic vorbind, omul când simte că liberul lui arbitru este ameninţat, se opune. Şi se opune şi lucrurilor care în mod normal i-ar face bine.”
Daniel David: „Statul ar trebui să stimuleze construcţia unor instituţii puternice la toate nivelurile”
„În educaţie, în sănătate, în economie. Noi nu avem instituţii puternice. Când spun instituţii, mă refer la reguli, proceduri foarte clare care, sigur, să fie implementate de o instituţie şi în sens fizic. (…) Am putea recupera în momentul ăsta, fiindcă toate instituţiile ca urmare a acestor schimbări paradigmatice sunt în presiune, sunt puse şi forţate să se readapteze. Şi am putea recupera decalajul pe care l-am avut faţă de multe ţări vestice, multe ţări dezvoltate”, conchide prof. univ. dr. Daniel David.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36