- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (31.05.2017, 16:35)
- Andreea Traicu , Radu Tutulan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DESECRETIZAREA SIPA, decisă de Guvern. Ministrul Justiţiei explică: 5 persoane vor analiza actele 3 ani. "Apoi pe uşă să scrie: Aici a fost arhiva SIPA"
Ministerul Justiţiei a explicat cum se va face desecretizarea arhivei SIPA, după ce Guvernul a adoptat o hotărâre în acest sens, Toader precizând că după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei, o comisie formată din cinci specialişti va analizat documentele pe parcursul a trei ani.
Urmărește
1272 afișări
Guvernul a decis desecretizarea SIPA. Ministrul Justiţiei explică cum se va aplica măsura: O comisie din 5 persoane, pe parcursul a trei ani
"Intrăm în fondul arhivei, cu bunele şi relele pe care le poate conţine. Se constituie o comisie din cinci membrii care sunt certificaţi ORNISS să aibaă acces la informaţii secrete de stat. Nu ştim dacă sunt secrete de stat acolo, personal cred că da. Comisia are un termen de trei ani în care, practic, arhiva trebuie desfiinţată", a declarat ministerul Justiţiei.
Astfel, în termen de cinci zile de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, se va face propunerea de constituire a comisiei. Din aceasta vor face parte doi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, doi ai Secretariatului General al Guvernului şi un reprezentant al ANP. De asemenea, vor mai fi trei supleanţi, câte unul de la fiecare instituţie, şi doi secretari ai comisiei, a explicat ministrul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
"În arhivă, cred eu, vom găsi documente care ţin de viaţa privată. Respectând dreptul la viaţă privată, acelea nu vor fi făcute publice. Persoanele la care se referă informaţiile pot să vină să le vadă. (..) Pot fi găsite în arhivă secrete de serviciu, pot fi declasificate prin ordin al Ministerului Justiţiei. După declasificare, vor fi trei categorii de informaţii: elemente de viaţă privată, elemente de natură a contura existenţa, săvârşirea, unei fapte penale, le vom trimite la Ministerul Public. În acele înscrisuri de serviciu putem găsi informaţii de interes public la care veţi avea acces în limitele interesului public.Secretele de stat vor urma regimul legal", a mai spus Tudorel Toader.
Ministrul a explicat că în arhivă sunt documente privind dovada vechimii unor angajaţi ai ANP care vor fi trimise instituţiei. În privinţa documentelor cu valoare culturală istorică, acestea vor fi trimise la Arhivele Naţionale.
"Pe parcursul celor trei ani de zile veţi avea acces la informaţiile de interes public, vom respecta dreptul la viaţă privată, vom sesiza Ministerul Public unde e cazul, vom transfera la arhivele naţionale unde e cazul, vom da la ANP documentele justificative pentru vechimea în muncă. Personal, doresc ca la trei ani de zile de la începrea activităţii, acolo să fie un spaţiu gol pe care să scrie pe uşă <<Aici a fost arhiva SIPA>>", a declarat Tudorel Toader.
În ceea ce priveşte numele şi rapoartele întocmite de comisiile care au avut acces în arhiva SIPA, ministrul a precizat că nu au putut fi făcute publice până în prezent pentru că erau informaţii secrete. "Hotărârea de Guvern produce efecte din momentul publicării în Monitorul Oficial şi atunci veţi vedea şi alte nume care au vizitat arhiva, altele decât cele 22 prezentate", a spus Toader.
Referitor la criticile aduse la preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, care susţinea că nu au fost consultaţi magistraţii şi că proiectul de hotărâre privind desecretizarea arhivei nu a fost în dezbatere publică, ministrul Justiţiei a precizat că este în dezbatere încă din luna iulie a anului trecut.
"Problema transparenţei decizionale este îndeplinită cu mult peste cerinţele minimale pe care le prevăd cerinţele legale. În legătură cu acest proiect de hotărâre de guvern desecretizarea şi-au exprimat punctele de vedere CSM, Ministerul Justiţiei, Asociaţia Magistraţilor din Românie, Uniunea Judecătorilor din ROmânia şi Asociaţia Procurorilor din Româia. Cred că afirmaţiile publice referitoare la lipsa de transarenţă sunt în mod evident lipsite de fundament", a mai spus Toader.
Citeşte şi: Fermierii din Vrancea dau vina pe rachetele antigrindină pentru că alungă ploaia: Recoltele vor fi compromise. Daea: Nu se trage la întâmplare
Citeşte şi: Prinţul Charles se întâlneşte la Viscri cu micii fermieri. Proiectul prin care-i va ajuta să intre pe pieţe noi, inclusiv în străinătate/ Discuţii şi cu cei care vor să interzică defrişarea pădurilor
Citeşte şi: FOTO Indicatoarele de la ieşirea şi intrarea în Beiuş, montate invers. Primarul, deloc deranjat de acest lucru: ”Nu fac un capăt de lume”
Citeşte şi: Un băiat de 11 ani din Arad s-a spânzurat în curtea casei lui. Vecini: "Era un copil plin de viaţă, respectuos, nu ştim ce s-a întâmplat"
Citeşte şi: Direcţia de Sănătate Publică menţine ÎNCHISĂ Maternitatea din Fălticeni. Probele prelevate nu au corespuns standardelor
Citeşte şi: Accidentul cu telecabine de la Bâlea a fost produs de o defecţiune tehnică, apoi de o eroare umană
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe