Deşeurile din solul de la groapa de gunoi din Şimleu Silvaniei sunt nereactive

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Timişoara, unde au fost trimise spre analiză probe de sol de la groapa de gunoi din Şimleu Silvaniei, după ce au existat sesizări că în zonă ar exista o posibilă poluare, a comunicat că deşeurile din sol sunt " stabile şi nereactive".

Urmărește
77 afișări

Primarul oraşului Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că aşteaptă şi rezultatul expertizei făcute şi de al doilea laborator acreditat, din Bucureşti, rezultat care trebuie să sosească săptămâna viitoare.

"Am primit rezultatul obţinut de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Ecologie Timişoara care a analizat probe de sol prelevate de la groapa de gunoi a oraşului Şimleu Silvaniei. Astfel, ne-a fost comunicat că levigatele (sedimente fărâmiţate - n.r.) tuturor probelor se încadrează în valori limită pentru deşeuri nepericuloase granulare. Deşeurile au un conţinut de substanţe organice mai mic de cinci la sută şi un PH mai mare de şase la sută. Ca urmare, deşeurile sunt stabile, nereactive şi pot fi acceptate în groapa de gunoi ca strat de acoperire", a spus Ţurcaş.

Potrivit sursei citate, rezultatul este cu atât mai important cu cât prelevarea probelor de sol în vederea analizării s-a făcut în condiţii de deplină siguranţă şi în prezenţa comisarilor din cadrul Comisariatului Gărzii de Mediu Sălaj.

"Probele de sol au fost prelevate de firma din Bihor care emite buletinele de analiză pentru fiecare maşină de pământ adusă de la Suplacu de Barcău la groapa de gunoi, în prezenţa comisarilor Gărzii de Mediu. Au fost sigilate şi predate firmei de curierat în prezenţa acestora, astfel încât să nu existe alte dubii şi suspiciuni", a afirmat Ţurcaş.

Ţurcaş a spus că "pământul adus de la Suplacu de Barcău are buletine de analiză pentru fiecare transport" şi că autorităţile locale din Şimleu Silvaniei nu şi-ar permite "luxul de a face experimente şi ilegalităţi".

Ţurcaş a declarat că, până în prezent, au fost aduse aproximativ 700 de maşini cu pământ de la Suplacu de Barcău, dar nu din zona sondelor petroliere, ci pământ care este utilizat la retaluzarea gropii de gunoi. Peste acest strat iniţial de sol, va trebui aşternut un al doilea, din alt tip de pământ, care să fie însămânţat cu iarbă, a explicat primarul.

"Precizez că acest pământ care este adus de la Suplacu de Barcău nu este un pământ pe care să poţi cultiva legume, ci este un pământ potrivit pentru retaluzarea unei gropi de gunoi, iar noi în acest scop îl folosim. Primăria Şimleu Silvaniei beneficiază de el fără să fie implicată financiar", a spus Ţurcaş.

Ţurcaş a adăugat că, odată ce va primi şi rezultatul probelor trimise spre analiză la un laborator acreditat din Bucureşti, va face publice informaţiile şi va oferi şi alte detalii legate de "acest scandal creat gratuit de persoane care nu au ce lucra" şi cărora le sugerează "să se apuce să facă lucruri utile pentru societate".

Probe de sol de la groapa de gunoi a oraşului Şimleu Silvaniei au fost prelevate după ce Garda de Mediu Sălaj a fost sesizată de liderul local al PNL că pământul cu care este taluzată groapa de gunoi este "deşeu petrolier pur, în cantitate totală de aproximativ 20.000 de tone".

Comisarul şef al Comisariatului Gărzii de Mediu Sălaj, Csutak Nagy Erzsebet, declara, vineri, că liderul PNL Şimleu Silvaniei, Ovidiu Jurcău, a sesizat instituţia privind o posibilă poluare care ar fi cauzată de pământul cu care se taluzează groapa de gunoi, în vederea închiderii, şi care este adus de la Suplacu de Barcău.

"Am fost sesizaţi de Ovidiu Jurcău cu privire la faptul că la groapa de gunoi a oraşului Şimleu Silvaniei ar exista o posibilă poluare, din cauza pământului cu care este taluzată groapa de gunoi. Ca urmare, au fost recoltate probe de sol care au fost trimise la laboratoare acreditate din ţară", spunea Csutak Nagy Erzsebet.

Liderul PNL Şimleu Silvaniei, Ovidiu Jurcău, declara, vineri, că în privinţa gropii de gunoi respective "trebuie tras un semnal de alarmă" întrucât pământul cu care este taluzată groapa este "deşeu petrolier pur, în cantitate totală de aproximativ 20.000 de tone".

"Ceea ce se întâmplă la groapa de gunoi de la Şimleu Silvaniei este o adevărată catastrofă ecologică. Tot pământul adus acolo de la Suplacu de Barcău, în vederea închiderii gropii, este deşeu petrolier pur. Am făcut teste personal la un laborator din ţară şi concentraţia de produse petroliere din sol este enormă. Am sesizat Garda de Mediu despre această situaţie", spunea Jurcău.

El susţinea că situaţia este cu atât mai gravă cu cât în vecinătatea gropii de gunoi se află o arie naturală protejată prin lege, şi anume Balta Cehei, dar şi râul Crasna.

"Dacă se confirmă ce am sesizat eu, atunci valoarea normală a concentraţiei de produse petroliere în sol este depăşită de 500 de ori, iar valoarea de urgenţă care confirmă un accident ecologic este depăşită de 25 de ori. Nu mă interesează cine este vinovat, mă interesează să fie rezolvată problema gropii de gunoi", afirma Jurcău.

De cealaltă parte, primarul oraşului Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş, declara, tot vineri, că există buletine de analiză pentru fiecare maşină de pământ transport la groapa de gunoi, buletine de analize care arată că pământul are o concentraţie de produse petroliere care se încadrează în limite normale.

Acesta admitea că, la finalul anului trecut, au fost aduse la groapa de gunoi două-trei maşini cu pământ care nu corespundea normelor, dar a spus că acestea au fost observate la timp şi retrimise la Suplacu de Barcău.

Groapa de gunoi a oraşului Şimleu Silvaniei se află în vecinătatea râului Crasna şi în apropierea Bălţii Cehei, zonă declarată rezervaţie naturală şi care adăposteşte specii de păsări acvatice protejate prin convenţii internaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici