Desfăşurare armată impresionantă de Ziua Naţională în toată ţara, la 98 de ani la Marea Unire

Zeci de mii de oameni, cu steagul tricolor sau în porturi populare, au participat în toată ţara la paradele militare care au avut loc cu ocazia Zilei Naţionale, la care au defilat mii de soldaţi, poliţişti, jandarmi şi pompieri, alături de vehiculele de intervenţie din dotare.

Urmărește
859 afișări
Imaginea articolului Desfăşurare armată impresionantă de Ziua Naţională în toată ţara, la 98 de ani la Marea Unire

Desfăşurare armată impresionantă de Ziua Naţională în toată ţara, la 98 de ani la Marea Unire (Imagine: Mediafax Foto)

Vehicule blindate de luptă şi tunuri antiaeriene au defilat în prezenţa a peste 10.000 de persoane, la Alba Iulia

Peste 600 de militari şi 67 de mijloace tehnice, între care vehicule blindate de luptă, transportoare blindate, tunuri antiaeriene şi aruncătoare proiectile reactive, au defilat la Alba Iulia de Ziua Naţională, la parada militară asistând peste 10.000 de persoane. Între cei prezenţi s-au numărat vicepremierul Costin Borc şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

La parada militară de la Alba Iulia au participat de Ziua Naţională peste 600 de militari şi 67 de mijloace tehnice din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii.

În acorduri de fanfară, militari, poliţişti, pompieri, ofiţeri SRI şi jandarmi, şi un convoi de transportoare blindate, maşini de luptă, vehicule blindate de luptă, tunuri antiaeriene, aruncătoare proiectile reactive sau autospeciale de intervenţii au defilat pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 şi pe Bulevardul Horea, spre încântarea a peste 10.000 de români veniţi să sărbătorească 1 Decembrie în Alba Iulia, oraş în care, în urmă cu 98 de ani, s-a făurit Marea Unire a Românilor.

Din dispozitivul de defilare, din partea Ministerului Apărării Naţionale, au făcut parte militari aparţinând Diviziei 4 Infanterie "Gemina”, Batalionului 136 Geniu "Apulum”/Brigada 10 "Dunărea de Jos”, Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu”, Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul”, Centrului 346 Comunicaţii RMNC. Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au fost compuse din pompieri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Unirea” al judeţului Alba şi din jandarmi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba. La manifestare participă cu efective şi tehnică şi reprezentanţi ai Serviciului Român de Informaţii.

”În Alba Iulia românii au demonstrat acum 98 de ani că visul de veacuri s-a îndeplinit. Noi continuatorii celor de atunci trebuie să dăm un semnal foarte puternic de unitate pentru că numai împreună putem învinge”, a spus Florin Iordache, preşedintele Camerei Deputaţilor.

”La Alba Iulia, la 98 de ani de la Marea Unire, am venit cu un gând pios pentru înaintaşii noştri care în primul rând s-au jertfit pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial pentru întregirea României şi cu un gând pios pentru cei care au fost aici, la Marea Adunare Naţională”, a spus vicepremierul Costin Borc, şi el prezent la manifestaţii.

După parada militară, mulţimea s-a îndreptat spre Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina unde au fost împărţite peste 8.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, pregătite după o reţetă culeasă din bucătăria veche ţărănească.

Mii de timişoreni au participat la parada militară organizată de 1 Decembrie

Mii de timişoreni de toate vârstele au participat, joi, la parada militară organizată pe B-dul Revoluţiei de Ziua Naţională a României, cei prezenţi putând admira sute de soldaţi, pompieri şi poliţişti care au defilat, dar şi blindate şi două elicoptere militare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Parada militară organizată la Timişoara de 1 Decembrie a durat aproximativ o oră şi s-a desfăşurat pe B-dul Revoluţiei 1989. Între orele 10.00 – 13.00, traficul rutier a fost blocat pe acest bulevard, în faţa Palatului Administrativ, unde a avut loc parada.

Participanţii, printre care şi o mulţime de copii cu steaguri în mâini, au putut admira zeci de blindate, TAB-uri, tunuri, aruncătoare sau diferite piese de artilerie, iar două elicoptere militare au survolat centrul Timişoarei. De asemenea, prin faţa celor prezenţi pe B-dul Revoluţiei au defilat şi sute de soldaţi, pompieri şi poliţişti, iar într-o maşină a jandarmeriei s-a aflat şi câinele Jack, folosit la capturarea infractorilor.

“De 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, urez românilor la mulţi ani, sănătate, prosperitate şi cât mai mult succes în patria noastră, România”, a declarat presei Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Tot în Timişoara va avea loc joi, începând cu ora 17.00, un spectacol de deschidere a Târgului de Crăciun din Piaţa Victoriei, iar de la ora 17.30 va fi aprins iluminatul festiv de sărbători. La puţin timp va începe un spectacol folcloric, concerte susţinute de Raluka şi Delia, iar de la ora 22.00 tradiţionalul foc de artificii.

Cluj: Peste 3.000 de persoane au asistat la o paradă militară cu 40 de mijloace tehnice

Peste 3.000 de persoane au asistat, joi, în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca la parada militară organizată de Ziua Naţională a României, la care au participat 300 de soldaţi şi specialişti de la MapN, MAI şi SRI cu 40 de mijloace tehnice.

Clujenii s-au adunat în jurul orei 12,30 în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca, unde a avut loc ceremonia de aniversare a 98 de ani de la Marea Unire din 1918, care a inclus depunerea de coroane de flori la statuia lui Avram Iancu din partea unor instituţii publice, asociaţii şi partide politice.

La final, a avut loc parada militară la care a participat un detaşament de onoare constituit din peste 300 de militari aparţinând unor structure ale Diviziei 4 Infanterie “Gemina” - Regimentul 50 Rachete Antiaeriene “Andrei Mureşianu”, Batalionul 7 Aruncătoare Proiectile Reactive “General Vasile Danacu”, Batalionul 55 Comunicaţii şi Informatică “Napoca”, dar şi cadre ale Ministerului Afacerilor Interne şi SRI, cu peste 40 de mijloace tehnice.

De asemenea, Prefectura Cluj, Consiliul Judeţean Cluj şi ISJ Cluj organizează, joi, la Teatrul Naţional Cluj spectacolul “Copiii sărbătoresc Marea Unire”, la care sunt aşteptaţi peste 330 de elevi din mediul rural.

Primăria Cluj-Napoca va deschide, joi, şi Târgul de Crăciun din Piaţa Unirii şi va aprinde iluminatul festiv de sărbătorile de iarnă. Programul mai cuprinde concerte susţinute de trupele Holograf şi DJ Project şi focuri de artificii.

Braşovenii au sărbătorit Ziua Naţională în Piaţa Unirii

Câteva sute de braşoveni s-au strâns, joi la prânz, în Piaţa Unirii din centrul oraşului unde au sărbătorit Ziua Naţională alături de junii braşoveni. După o slujbă religioasă dedicată memoriei eroilor neamului, Te Deum, oficiată de către un sobor de preoţi de la parohia Bisericii Sfântul Nicolae din Scheii Braşovului şi depunerea de coroane la Monumentul Eroului Necunoscut, braşovenii şi junii s-au prins în horă în Piaţa Unirii.

Printre cei prezenţi la eveniment s-a numărat şi o doamnă de 76 de ani, Doina Jighira, care nu ratează niciun eveniment dedicat românilor. Ea a venit îmbrăcată într-un costum naţional din Alba Iulia, pe care îl are moştenire. „Are suta de ani. Se vede pe alocuri că s-a mai uzat, dar îl port cu mândrie“, spune ea. Vine an de an în Piaţa Unirii pentru a arăta tutor că e mândră că e româncă. Spune că ar putea scrie o carte întreagă doar cu amintirile pe care le poate strânge despre ziua de 1 Decembrie, trăită de ea şi de familia ei. Spune că se bucură de ziua românilor, fredonează „Noi suntem români“ şi „Tu , Ardeal“ alături de ansambulul folcloric de pe scenă.

500 de militari şi 6000 de ieşeni au participat la festivităţi

Garda de onoare a Brigăzii 15 Mecanizate Iaşi a dat, joi, onorul, alături de fanfara Garnizoanei, iar după ceremonialul religios şi cel al depunerii de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, parada militară a fost deschisă de comandantul Batalionului 151 Infanterie "Lupii Negri".

Parada militară de la Iaşi a fost deschisă de colonelul Marius Iacobuţ, comandantul Batalionului 151 Infanterie "Lupii Negri". În urma sa au fost prezentate ieşenilor drapelele de luptă ale Brigăzii 15 şi a subunităţilor din toată zona Moldovei.

La paradă au participat 500 de militari ieşeni, de la MApN şi MAI. Au fost detaşamente ale "Lupilor Negri" de la Batalionul 151 Infanterie, detaşamente ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Poliţie de Frontieră, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

La parada din centrul Iaşului au participat şi 50 de vechicule ale MApN şi MAI, astfel că în prin centrul Iaşului au trecut astăzi TAB-urile "Lupilor", maşinile Poliţiei Rutiere, dubele Serviciului de Acţiuni Speciale, echipajele de intervenţie ale Jandarmeriei şi autospecialele ISU - SMURD.

Aproximativ 6.000 de persoane au participat la manifestările de Ziua Naţională, care au avut loc în Piaţa Unirii. Manifestările din Piaţa Unirii au început la ora 10.00, cu un concert de muzică populară cu artişti ieşeni.

De la ora 11.00, a avut loc un Te Deum, oficiat de un sobor de preoţi, urmat de discursurile prefectului Iaşului, Marian Grigoraş, a preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, şi a primarului Iaşului, Mihai Chirica.

La ora 17.00 vor începe manifestările pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, cu aprinderea iluminatului pentru Sărbătorile de Iarnă. Cu această ocazie se va deschide şi Târgul de Crăciun de pe pietonal, precum şi Orăşelul Copiilor.

La ora 17.30 va fi arborat drapelul naţional pe turnul Palatului Culturii, în prezenţa militarilor ieşeni cu torţe şi a fanfarei militare. De la ora 18.00, la Primărie va avea loc recepţia de Ziua Naţională a României. Atunci se va acorda, pentru prima dată, distincţia «Premiul Marii Uniri», distincţie care va fi acordată de fiecare dată de Ziua Naţională. Tot atunci va fi acordat şi titlul de Cetăţean de Onoare unei personalităţi ieşene.

Suceava: Sărbătoare fără fasole şi cârnaţi şi paradă fără reprezentanţi ai MApN

Câteva mii de suceveni au participat, joi, la parada militară organizată în centrul municipiului Suceava, între participanţi fiind prezenţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, dar şi parlamentari.

La manifestări au participat numeroşi suceveni între care foarte mulţi copii care au aşteptat defilarea trupelor Ministerului de Interne şi a tehnicii militare a acestor unităţi.

O prezenţă inedită a fost cea a mai multor tineri cu steaguri tricolore, îmbrăcaţi cu sumane tradiţionale bucovinene, dar şi cea a unui călugăr care s-a plimbat cu un steag tricolor prin mulţime.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a subliniat în discursul său importanţa evenimentului unirii, menţionând că în urmă cu trei zile s-a sărbătorit împlinirea a 98 de ani de la unirea Bucovinei cu Regatul României.

Reprezentanţii administraţiei locale, parlamentarii şi reprezentanţi ai diferitelor instituţii din judeţ au depus coroane de flori la statuia ”Bucovina Înaripată”, iar apoi a fost prezentată parada trupelor Ministerului de Interne. Faţă de anii precedenţi, la manifestările din acest an de la paradă au lipsit reprezentanţi ai Ministerului Apărării.

Sucevenii prezenţi la aceste manifestări nu au mai primit fasole cu cârnaţi şi vin fiert ca în anii precedenţi, dar cei care au dorit să bea vin fiert sau ţuică fiartă au putut să cumpere de la tarabele din Târgul de Crăciun amenajat în zona centrală.

Pe parcursul după amiezii, Ansamblul „Ciprian Porumbescu” prezintă un spectacol extraordinar de Ziua Naţională pe scena amplasată în zona centrală a municipiului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici