Deşi stau pe un munte de cărbune, nu au căldură în case. Locuitorii din Valea Jiului îngheaţă în şcoli şi la locurile de muncă: "Ne încălzim cu ideea că e la fel în fiecare an"

Locuitorii din Valea Jiului stau pe un munte de cărbune, dar nu au încălzire în case, pentru că ... nu există cărbune suficient. Valea Jiului are huilă, folosită la producerea agentului termic, dar nu are căldură. Localnic: Este atât de frig încât orice afirmaţie îngheaţă pe limba omului de bun simţ.

Urmărește
1419 afișări
Imaginea articolului Deşi stau pe un munte de cărbune, nu au căldură în case. Locuitorii din Valea Jiului îngheaţă în şcoli şi la locurile de muncă: "Ne încălzim cu ideea că e la fel în fiecare an"

Deşi stau pe un munte de cărbune, dar nu au căldură în case. Locuitorii din Valea Jiului îngheaţă în case, şcoli şi la locurile de muncă (Sursa: Radio România Reşita)

Iarna în Valea Jiului se anunţă grea, cu mari probleme

Locuitorii din aproximativ 3.000 de imobile din Valea Jiului, majoritatea din municipiul Petroşani, racordate la sistemul centralizat de încălzire, îngheaţă în case, şcoli sau la locurile de muncă de mai bine de o săptămână. În această perioadă temperaturile sunt negative, însă căldura nu a ajuns în imobile, chiar dacă mii de oameni din Valea Jiului "calcă" în fiecare zi pe stratul de cărbune.

Deşi Valea Jiului are o resură minerală ”de aur” - huila, combustibilul pe care îl foloseşte Termocentrala Paroşeni pentru producerea agentului termic - căldura lipseşte din apartamente.

La Petrila, Aninoasa şi Uricani centralele termice de cartier au fost vândute pe rând la fier vechi.

Structurată în şase localităţi – municipiile Petroşani, Vulcan şi Lupeni, dar şi oraşele Petrila, Aninoasa şi Uricani – administraţiile din Valea Jiului nu au reuşit să dezvolte un sistem centralizat de încălzire care să corespundă nevoilor. Oraşele Petrila, Aninoasa şi Uricani s-au detaşat de celelalte trei municipii prin independenţa termică, în sensul că locuitorii celor trei oraşe au fost nevoiţi să îşi asigure căldura în apartamente din surse proprii, respectiv centrale termice pe gaz, electrice sau pe cărbune, după ce centralele termice de cartier au fost dezafectate şi vândute pe rând la fier vechi.

Nici în celelate trei municipii, Vulcan, Lupeni şi Petroşani, sistemul nu stă pe roze şi nici măcar pe huilă, iar iarna acestui an se anunţă una cu mari probleme pentru beneficiarii de agent termic în sistem centralizat, fiind vorba de aproximativ 3.000 de apartamente, instituţii publice şi agenţi economici racordaţi la termoficare.

Oamenii nu au căldură pentru că societăţile de termoficare au de plătit producătorului de energie termică circa 30 de milioane de euro

Termocentrala Paroşeni, furnizorul de agent termic pentru societăţile de termoficare din Valea Jiului, aparţine de Complexul Energetic Hunedoara, aflat în insolvenţă din cauza, între altele, a faptului că societăţile de termoficare nu au plătit facturile pentru căldură. Societăţile de termoficare au de achitat către producătorul de energie termică – Termocentrala Paroşeni- circa 30 de milioane de euro.

În case, sălile de clasă sau locurile de muncă e de multe ori mai frig decât afară, aşa că locuitorii din Valea Jiului se încălzesc la gândul hainelor multe pe care le iau pe ei.

”Este frig în şcoli, e frig la şcoală, e frig la locurile de muncă, dar ne încălzim cu ideea că în fiecare an am întâmpinat aceeaşi situaţie fiindcă ei, cei care ne conduc cu atâta abilitate de ani de zile, nu au reuşit să stabilească o alternativă reală sau să ne informeze corespunzător din timp. Atât este de frig de orice afirmaţie îngheaţă pe limba omului de bun simţ”, declară o petroşăneancă.

Bătrânii şi copiii suferă cel mai mult. Oamenii au investit în sistemul de încălzire care însă în această perioadă lipseşte, transformând apartamentele în frigidere.

”Este inadmisibil ce se întâmplă. Am cheltuit câteva milioane de lei pentru a-mi face branşament separat şi tot degeaba. Anul trecut, când au fost sincope în furnizarea căldurii, am sperat că este o întâmplare, mai ales că toată lumea spunea că nu vor fi probleme. Cu banii cheltuiţi pe branşamentul separat şi pe gigacalorimetru aproape puteam să-mi cumpăr şi să instalez o centrală pe gaz metan şi rezolvam problema căldurii în apartament. Cineva trebuie să răspundă pentru că ne îmbolnăvim în case”, susţine şi Anca, din Petroşani.

În sălile de clasă ale şcolilor din Petroşani, elevii stau cu gecile pe ei şi căciulile pe cap, chiar şi cu mănuşi, îngheţând la cursuri.

”Copiii vor strânge bani pentru a cumpăra calorifere cu care să încălzească sala de clasă. Este foarte frig în şcoală”, susţine mămica unui elev al unei şcoli generale din municipiul Petroşani.

Stăm pe un munte de cărbune şi îngheţăm de frig.

Situaţia din Valea Jiului reprezintă un paradox, pentru că deşi există resursa pentru agent termic, cei racordaţi la sistemul centralizat de încălzire tremură de frig.

”Paradoxal, trăim într-un oraş minier şi nu avem căldură. Stăm pe un munte de cărbune şi îngheţăm de frig. Partidele se joacă de-a politica şi factorii decizionali de-a demisiile şi până se hotărăsc ei a cui e vina că nu avem căldură, noi îngheţăm. Îşi bat joc de sănătatea noastră. La Deva dau căldură de ceva timp. Şi noi, noi cu ce suntem mai prejos, aici la Petroşani?”, spune Elena, din Petroşani.

Complexul Energetic Hunedoara, care oricum nu are cărbunele necesar pentru funcţionarea tuturor termocentralelor, cere societăţii de termoficare din Petroşani să-şi plătească facturile restante dacă vrea căldură

Miercuri dimineaţă, societatea de termoficare din Petroşani- aflată în insolvenţă - a trimis conducerii Complexului Energetic Hunedoara - care prin Termocentrala Paroşeni produce agentul termic pentru sistemul centralizat - o comandă cu gigacaloriile necesare în perioada de iarnă.

”Ni s-a cerut defalcat cantitatea de gigacalorii necesară pentru instituţiile publice - şcoli, grădiniţe, licee – separat pentru agenţii economici şi separat pentru populaţie. Gigacaloriile estimate cuprind şi pierderile de pe reţea şi sunt în funcţie de cum va fi vremea. Eu comand o anumită cantitate de de gigacalorii, dar pe reţeaua de agent secundar există pierderi care nu pot fi acoperite. Şi pe reţeaua lor de agent primar, de 18 kilometri, sunt pierderi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul Termoficare SA Petroşani, Ovidiu Muntean.

Potrivit reprezentanţilor Complexului Energetic Hunedoara, societatea de termoficare din Petroşani trebuie întâi să îşi achite facturile restante din iarna trecută şi să garanteze că va plăti gigacaloriile comandate iarna aceasta. SC Termoficare SA Petroşani are de plătit către CEH, pentru facturile din iarna trecută, peste 3,5 milioane de lei, sumă din care CEH a cesionat în favoarea furnizorilor săi peste 2,5 milioane de lei, din care s-au achitat 1.3 milioane.

Garantarea achitării gigacaloriilor înseamnă, potrivit administratorului special al Complexului Energetic Hunedoara, Bogdan Stănescu, fie plata în avans, fie garantarea facturilor cu bilete la ordin.

”S-a cerut plata în avans, dar nu avem de unde achita înainte”, a răspuns directorul Termoficare SA, Ovidiu Muntean.

Iarna trecută preţul gigacaloriei a fost de 238,02 lei pentru populaţie şi 239,6 lei pentru agenţii economici. În cazul populaţiei, Primăria Petroşani acordă o subvenţie de 76,59 lei pe gigacalorie, astfel că oamenii au avut de plătit 161,43 de lei pe gigacalorie. Potrivit directorului societăţii de termoficare din Petroşani, iarna trecută, costul mediu pe care l-au suportat petroşănenii pentru încălzirea unui apartament de 3-4 camere a fost de 400 de lei pe lună.

La Petroşani, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii societăţii de termoficare, sunt branşaţi la sistemul centralizat de încălzire 2.371 de abonaţi, la care se adaugă încă 198 de agenţi economici şi instituţii publice- spital, şcoli, grădiniţe, licee şi inclusiv Primăria.

Termocentrala Paroşeni este oprită, iar potrivit directorului Doru Vişan, "nu funcţionează din considerente de piaţă şi de economie combustibil”. CEH nu are la această oră cărbunele necesar pentru funcţionarea celor două termocentrale. Potrivit programului de iarnă, CEH ar trebui să aibă un stoc asigurat de 163.000 de tone de huilă, însă complexul hunedorean nu are decât circa 55.000 de tone de huilă.

Şi la Vulcan lipşeşte agentul termic în sistem centralizat, aici fiind racordate circa 600 de apartamente.

La Deva, CEH furnizează agent termic de mai bine de o săptămână, întrucât Termocentrala Mintia funcţionează şi produce şi energie electrică, în timp ce Termocentrala Paroşeni, cea care asigură agentul termic în Valea Jiului, este oprită.

Iernile trecute Valea Jiului a primit într-un târziu agent termic în sistem centralizat, iar casele abonaţilor au fost încălzite după zile întregi de frig năprasnic, dar numai după ce oficialii de la Complexul Energetic Hunedoara au ”configurat” modul de funcţionare a termocentralelor pentru a folosi huila cât mai ”judicios” (chibzuit -n.r.) întrucât lipsa investiţiilor din minerit din ultimii 20 de ani conduce la o extracţie minimă a combustibilului necesar pentru termoficare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici