Tinerii se lovesc cel mai des de stereotipuri, prejudecăţi şi forme de abuz fără a şti să le adreseze, aşa că festivalul le este adresat în principal lor.
„Festivalul este o campanie de conştientizare prin care încurajăm în special tinerii să depăşească stereotipurile de gen şi să construiască o lume în care fiecare persoană poate să-şi îndeplinească visurile, fără să se lovească de discriminare şi violenţă de gen” spun organizatorii.
Anul acesta tema festivalului este 50-50: calitate prin egalitate, transmit reprezentanţii.
„În relaţiile dintre oameni, atât în cuplu, cât şi viaţa publică, implicarea echitabilă a femeilor şi bărbaţilor aduce un plus de valoare, în timp ce dezechilibrele de putere contribuie la conflicte, potential nevalorificat şi suferinţă. Ce înseamnă concret acest 50-50 vom încerca să surprindem în cuvinte dar şi în desen timp de O oră la Ziarul Orizontal cu artistul Dan Perjovschi şi voluntarii A.L.E.G. în data de 27 octombrie de la ora 15.30”, se arată în descrierea evenimentului.
Apoi, tot pe 27 octombrie, studenţii de la specializarea Jurnalistică din cadrul ULBS vor avea parte de un atelier de Teatru Ziar în care vom analiza pornind de la exemplul ştirilor care au abordat crima din Cartierul Arhitecţilor cum este resimţită mediatizarea de către părţile implicate şi ce cunoştinţe le-ar fi utile jurnaliştilor care scriu despre violenţa domestică.
Vineri, 29 octombrie, de la ora 18.00 la Librăria Cărtureşti din Promenada Mall Sibiu, ALEG găzduieşte Lansarea cărţii „Hărţuirea în spaţiul public în România”, cercetarea Simonei Chirciu, activistă în domeniul drepturilor femeilor, care arată că hărţuirea rămâne o piedică în participarea deplină a fetelor şi femeilor la viaţa oraşului. Despre hărţuirea la locul de muncă şi soluţiile propuse de unul dintre cele mai recente proiecte A.L.E.G. care abordează acest subiect – Angajatori pentru respect - se va discuta în cadrul unei dezbateri live tot vineri, de la ora 20.00.
Multe dintre activităţile festivalului se desfăşoară online, ceea ce uşurează prezenţa unor invitaţi din alte ţări, dar şi participarea unui public dincolo de graniţele Sibiului, mai spun reprezentanţii. „Cum creştem egalitatea de gen în Europa de Est” este titlul unei dezbateri online care va explora alături de sociologi, scriitori şi activişti pentru drepturile omului din Croaţia, Ungaria, Republica Moldova şi România de ce implicarea femeilor în viaţa publică este văzută ca un semn de progres cu care ne mândrim, în timp ce aportul egal al bărbaţilor în munca de zi cu zi din gospodărie rămâne pentru mulţi est-europeni un semn ruşinos al deteriorării familiei.
Mihaela Noroc de la Atlasul Frumuseţii, la Festival
La Biblioteca Vie Online, participanţii vor putea să intre în dialog cu femei a căror dedicare în sfera profesională ne fac viaţa mai bună şi ne deschid noi perspective: Mihaela Noroc, autorea celui mai mediatizat proiect artistic creat de un român în zilele noastre – Atlasul Frumuseţii, Elisabeta Moraru, Country Manager la Google România care deţine un doctorat pe tema transformării accesului la informaţie al cetăţenilor sau Gabriela Săulea, iniţiatoarea programului Divorce Journey.
„Cui aparţine oraşul?” este titlul unei dezbateri live despre (in)vizibilitatea femeilor în numele de străzi şi în spaţiul public urban, în cadrul căreia lectorii universitari Mihai Stelian Rusu de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul ULBS şi Diana Neaga de la Universitatea Nicolae Titulescu din Bucureşti vor împărtăşi din rezultatele studiilor lor legate de reflectarea inegalităţilor în spaţiul urban, dar şi viziunea lor pentru posibile soluţii.
„Cum împărţim greul într-o relaţie şi cu ce impact”, discuţie Live cu psihologul Raul Lupaş. „Pandemia ne-a ţinut mai mult timp acasă şi a crescut nevoia de îngrijire pentru copiii care învaţă online, bolnavi, vârstnici – o sumă de sarcini zilnice din economia invizibilă, care în mod tradiţional cad mai mult pe umerii femeilor, dublându-le norma de lucru, aşa că „Facem 50-50?” a devenit o întrebare arzătoare pe care nu o mai putem ocoli. Despre modelele de relaţionare ale tinerilor vom discuta de asemenea cu psihoterapeuta Sivia Guţă, una dintre iniţiatoarele proiectului In a Relationship”, conchid organizatorii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.