- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deţinutele iubitoare de Sandra Brown de la Târgşor au primit cărţi de Dan Puric - FOTO
Deţinutele de la Penitenciarul de femei Târgşor au primit cadou de 8 martie peste 600 de cărţi-mărţişor, printre care romane semnate de Ernesto Sabato sau Jules Verne, dar şi exemplare din romanul "Fii demn!" de Dan Puric, deşi multe spun că iubesc literatura erotică semnată de Sandra Brown.
Deţinutele iubitoare de Sandra Brown de la Târgşor au primit cărţi de Dan Puric (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)
Totodată, deţinutele au mai primit şi romanul Romaniţei Iovan "Cuvinte care ucid", scris de creatoarea de modă după incidentul în urma căruia fostul ei soţ a împuşcat mortal o persoană care le-a intrat fraudulos în vilă, dar şi "Jurnalul secret al Carlei Bruni" de Silke Burmester.
Iniţiatorul proiectului este producătorul unei cunoscute băuturi răcoritoare, iar cărţile au fost oferite de un lanţ de librării, cu ajutorul unei agenţii de publicitate.
Deşi trei din cele patru deţinute care au acceptat să discute cu jurnaliştii au declarat că romanele lor preferate sunt cele semnate de una dintre puţinele autoare al cărei nume stă scris, în diverse grafii, pe un număr de romane de trei ori mai mare decât a scris ea în realitate. Femeile au primit cărţile cu bucurie.
Adriana, de 20 de ani, a spus că, deşi îi plac romanele Sandrei Brown, abia aşteaptă să vadă noile titluri ale cărţilor şi să le deschidă, mai ales că ele vin cu un mesaj scris pe prima pagină, special pentru deţinute, de 29 de oameni de cultură, actori şi bloggeri printre care Ada Milea, Oana Pellea, Bianca Brad, Oana Cuzino, Alexandru Darie sau Dan Puric.
Închisă pentru tâlhărie, cu o pedeapsă de cinci ani, Adriana ar fi avut un pierce în colţul stâng al buzelor dacă nu s-ar afla de un an la Penitenciarul Târgşor şi spune că după eliberare va urma cursurile unei facultăţi de medicină.
În penitenciar o vizitează familia, prietenii şi iubitul şi se consideră norocoasă pentru asta, deoarece, spune ea, ei au făcut-o "să se ridice", iar experienţa închisorii, la vârsta ei, ne-o descrie ca fiind "un şoc".
Adriana susţine că a fost condamnată pentru tâlhărie după ce l-a ascuns pe iubitul ei de la vremea respectivă, principalul autor al faptei, în care "credea orbeşte"şi care este condamnat şi el la 14 ani de închisoare.
Ea spune că mâncarea de la Penitenciarul Târgşor e mai bună decât în alte închisori, însă ar vrea ca numărul de persoane din cameră să fie mai mic.
"Suntem câte 15 în cameră, fiecare cu idei diferite, iar certurile şi bătăile sunt la ordinea zilei. Aş vrea să fim mai puţine şi să nu ne mai pună o bogată cu zece sărace, una deşteaptă cu zece proaste sau o româncă cu zece ţigănci în cameră", a explicat Adriana.
Tânăra spune că lucrează "la sala de clasă" şi a şi predat deţinutelor diverse cursuri, ea însăşi fiind înscrisă la cele de cor şi teatru.
Alte două iubitoare a cărţilor de Sandra Brown au acelaşi nume - Elena - sunt de etnie romă, au în jur de 50 de ani, şi îşi poartă părul bogat şi cărunt prins în coadă.
Una dintre ele spune că a învăţat să scrie şi citească în penitenciar, la cursurile de şcolarizare "A doua şansă", iar în timpul "liber" merge la coaforul penitenciarului, unde e coafată gratuit, spune ea, de colegele ei.
"Aici am învăţat să scriu, să citesc şi să socotesc. Cel mai mult îmi place la şcoală", a spus una dintre ele, condamnată pentru trafic de droguri, care a explicat că preferă să se educe decât să muncească în închisoare.
Cealaltă, mai educată, spune că a terminat opt clase, iar acum face un curs de IT şi unul de legumicultură.
"Primim cărţile cu plăcere. Suntem bucuroase că se gândeşte cineva la noi şi că nu ne-au uitat", a spus Elena.
În biblioteca ticsită de cărţi vechi şi uzate de la Târgşor, din seria "Biblioteca pentru toţi", unde miroase dulceag a hârtie veche şi haine second-hand, Ildiko, o femeie cu buze subţiri şi păr tuns scurt prins cu o panglică, ne-a declarat că iubeşte "literatura de calitate".
Ildiko are 50 de ani şi face 15 ani de închisoare pentru omor, după ce şi-a ucis mama, "la nervi, cu un făcăleţ", şi a fost profesoară de engleză la o facultate în limba maghiară din Miercurea Ciuc.
Femeia predă limba engleză colegelor de cameră, ea vorbind română, maghiară, engleză şi finlandeză, şi mărturiseşte că pentru a nu uita această limbă scandinavă, recită, uneori, poezii sau cântece.
"Sunt o persoană care citeşte foarte mult şi îmi place literatura de calitate. Fac ore de engleză de plăcere, în cameră, cu fetele. Le predau verbele modale din limba engleză şi le corectez lucrările", a spus Ildiko.
Femeia a mărturisit că şi-ar fi dorit ca printre cărţile care au ajuns în 8 martie dincolo de grelele porţi roşii ale Penitenciarului Târgşor - pe care sunt sudate, ironic parcă, litere albe de fier - să fi ajuns şi una în finlandeză, care ar fi ajutat-o să nu uite această limbă.
(Material realizat de Ionut Muresan, ionut.muresan@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO