Deţinuţii cu drept de vot din Penitenciarul Miercurea Ciuc au refuzat să voteze

Cei doi deţinuţi de la Penitenciarul Miercurea Ciuc care au drept de vot şi domiciliul în unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află locul de detenţie şi-au exprimat în scris refuzul de a-şi manifesta opţiunea la alegerile parlamentare.

Urmărește
158 afișări
Imaginea articolului Deţinuţii cu drept de vot din Penitenciarul Miercurea Ciuc au refuzat să voteze

Deţinuţii cu drept de vot din Penitenciarul Miercurea Ciuc au refuzat să voteze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit purtătorului de cuvânt al unităţii de detenţie din Miercurea Ciuc, Mihaela Bujac, celor doi deţinuţi cu drept de vot li s-a adus la cunoştinţă faptul că îndeplinesc condiţiile pentru a-şi exprima opţiunea la alegerile parlamentare în urmă cu mai mult de o săptămână, dar au refuzat să-şi exercite dreptul electoral.

"În data de 21 noiembrie li s-a spus că au dreptul să voteze, au fost informaţi despre candidaţii aparţinând tuturor formaţiunilor politice din cele cinci colegii, dar au declarat că nu vor să se prezinte, fără a-şi motiva refuzul. Au declarat acest lucru şi în scris. Cei doi deţinuţi sunt condamnaţi pentru comiterea infracţiunii de furt, unul are 39 de ani, iar celălalt 36 de ani. De altfel, cel mai tânăr a refuzat să voteze şi la alegerile locale din acest an", a precizat, duminică, Mihaela Bujac.

În custodia Penitenciarului Miercurea Ciuc se află 370 de persoane private de libertate, dintre care un număr de 21 sunt arestate preventiv, iar cinci sunt condamnate în primă instanţă, fără ca hotărârea de condamnare să fi rămas definitivă.

Din totalul acestora - de 26 - doar două persoane private de libertate au domiciliul în Miercurea Ciuc.

Potrivit legii, dreptul la vot al persoanelor private de libertate poate fi exercitat dacă acestea au domiciliul în unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află locul de detenţie, dacă există o solicitare scrisă a persoanelor cu privire la exercitarea dreptului de vot, iar solicitarea scrisă să fie depusă de către aparţinătorii acestora la secţiile de votare unde sunt arondate, conform domiciliului.

În judeţul Harghita, peste 270.000 de alegători sunt aşteptaţi să-şi exprime opţiunile la alegerile parlamentare, în 270 de secţii de votare, unele fiind organizate şi în localităţi mai izolate, astfel încât toţi cetăţenii cu drept de vot să-şi poată exprima opţiunile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici