- Home
- Social
- LONDRA / WASHINGTON, (25.06.2020, 12:07)
- Mihai Draghici
Dexametazona ar putea genera riscuri pentru pacienţii cu forme uşoare ale noului coronavirus
- Dexametazona reduce riscurile mortalităţii în cazul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus aflaţi în stare critică,
- În schimb, generează probleme pentru persoanele care au simptome uşoare, arată un studiu efectuat în Marea Britanie, potrivit cotidianului The New York Times.
Urmărește
1357 afișări
Dexametazona ar putea genera riscuri pentru pacienţii cu forme uşoare ale noului coronavirus
Dexametazona reduce riscurile mortalităţii în cazul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus aflaţi în stare critică, dar generează probleme pentru persoanele care au simptome uşoare, arată un studiu efectuat în Marea Britanie, potrivit cotidianului The New York Times.
Cercetătorii din Marea Britanie au anunţat săptămâna trecută un avans major în contracararea coronavirusului, precizând că au depistat primul medicament care diminuează riscurile mortalităţii în rândul pacienţilor care suferă de Covid-19. Iniţial, rezultatele au fost făcute publice printr-un comunicat de presă care conţinea puţine detalii. Acum, studiul detaliat, care nu a fost verificat încă de alţi specialişti, conţine date surprinzătoare.
Dexametazona, un medicament ieftin de tip corticosteroid, ajută într-adevăr pacienţii aflaţi în stare gravă, dar ar putea fi riscant pentru bolnavii care au simptome mai uşoare, iar momentul administrării tratamentului este esenţial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
Medicamentul "le-ar putea fi dăunător unor pacienţi şi nu ştim sigur care sunt acei pacienţi", afirmă dr. Samuel Brown, profesor asistent pentru Boli Pulmonare la Facultatea de Medicină a Universităţii Utah din Salt Lake City, care nu a participat la studiu.
În urma anunţului de săptămâna trecută, directorii unor spitale americane au anunţat că vor începe tratarea unor pacienţi cu dexametazonă, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut accelerarea producţiei. Autorităţile britanice au limitat exporturile.
Medicamentul a fost testat clinic pe 6.425 de pacienţi din Marea Britanie. Dexametazona a avut efecte benefice asupra pacienţilor care erau bolnavi de mai mult de o săptămână, reducând cu o treime riscurile de deces la cei conectaţi la aparate de respiraţie şi cu o cincime la cei care primeau oxigen prin alte tipuri de aparate.
Însă în cazul pacienţilor care nu primeau asistenţă respiratorie, rata decesului a crescut după administrarea medicamentului, comparativ cu cei care nu au primit Dexametazonă, deşi diferenţa nu este semnificativă.
Faptul că medicamentul generează efecte disparate în diverse stagii ale bolii este logic, ţinând cont de biologia bolii, afirmă dr. Martin J. Landray, unul dintre autorii studiului şi profesor de Medicină şi Epidemiologie la Universitatea Oxford.
În cele mai multe cazuri ale pacienţilor aflaţi în stare gravă, sistemul imunitar generează efecte dăunătoare prin declanşarea unei reacţii a moleculelor citokine, care pot afecta corpul, inclusiv plămânii. "Aproape că este o boală în două etape. O etapă în care virusul este dominant şi etapa imunologică, în care sunt dominante daunele cauzate de sistemul imunitar. În prima etapă a bolii, sistemul imunitar este prieten, luptă împotriva virusului, iar limitarea acestuia nu este o idee bună. Într-o fază ulterioară, sistemul imunitar nu mai este prieten, afectează plămânii, iar limitarea acestuia prin steroizi este benefică, îmbunătăţind şansele de surpravieţuire", explică dr. Landray.
Alţi experţi sunt de acord, afirmând că studiul relevă că Dexametazona nu poate fi folosită pentru tratarea formelor uşoare sau în mod preventiv.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather au revizuit prognoza. Situație NEOBIȘNUITĂ în Capitală, la sfârșit de ianuarie 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe