Dezbatere pe noua carte de identitate | Nu vrem CIP-uri în noi! Oamenii pot fi urmăriţi excesiv/ Pe actualul document, pe poza din dreapta scrie CARD, care citit de la dreapta la stânga rezultă DRAC/ Reacţia MAI

Zeci de cetăţeni au participat miercuri la dezbatarea privind noua carte de identitate pe care Ministerul de Interne doreşte să o introducă de anul viitor. Majoritatea s-au declarat împotriva acestui document care va putea conţine datele biometrice ale deţinătorului.

Urmărește
5704 afișări
Imaginea articolului Dezbatere pe noua carte de identitate | Nu vrem CIP-uri în noi! Oamenii pot fi urmăriţi excesiv/ Pe actualul document, pe poza din dreapta scrie CARD, care citit de la dreapta la stânga rezultă DRAC/ Reacţia MAI

Dezbatere pe noua carte de identitate | Nu vrem CIP-uri în noi! Oamenii pot fi urmăriţi excesiv/ Pe actualul document, pe poza din dreapta scrie CARD, care citit de la dreapta la stânga rezultă DRAC/ Reacţia MAI

"Nu suntem de acord cu introducerea unui astfel de document electronic în lipsa unui studiu de fezabilitate. Pentru că la fel s-a întâmplat în cazul Cardului de Sănătate şi vedem că în loc să îmbunătăţească sistemul, mai mult rău face. Nu vrem să se arunce din nou banii pe fereastră pentru o modificare care nu ajută nimănui. În plus, nu se precizează în ce condiţii ar putea avea acces la informaţiile de pe cardul de identitate diverse instituţii, publice sau private", a declarat unul dintre participanţii la dezbaterea publică.

În replică, reprezentanţii Ministerului de Interne au explicat că estimările de costuri nu vor putea fi făcute decât după ce toate elementele de securitate ale noului document vor fi stabilite, iar accesul la informaţiile personale va fi reglementat, la fel ca până acum.

"În condiţiile legii, atât instituţiile publice, cât şi operatorii privaţi, precum băncile, vor permite accesarea datelor personale. Dar numai în condiţiile legii. Impactul financiar nu poate fi calculat încă, pentru că nu sunt stabilite elementele de securitate pe care le va avea noul document. În acest moment, putem spune că modificările actualei infrastructuri la nivel central prezintă costuri care estimăm că nu vor depăşi un milion de euro, iar la nivel naţional depinde foarte mult de vechimea staţiilor şi sistemelor de operare, cât de vechi sunt, însă o cifră maximală estimativă pentru dotarea pe IT este de 6.5 milioane euro", a declarat unul dintre reprezentanţii Ministerului de Interne.

Cetăţenii care au participat la dezbatere au fost nemulţumiţi, în primul rând, de faptul că acest buletin va putea să conţină CIP, amprente şi date privind sănătatea posesorilor, ceea ce, spun ei, îi va face vulnerabili în faţa oricui va vrea să le facă rău, inclusiv in faţa autorităţilor.

"De trei ani de zile avem o lege care prevede introducerea noilor acte de identitate care să conţină CIP-uri. Iar noi am propus, acum, introducerea posibilităţii de a opta pentru o carte de identitate simplă, care să nu aibă o variantă electronică sau un CIP, iar pentru cei care doresc, posibilitatea de a alege o carte de identitate cu CIP, care să permită accesul la diverse facilităţi pe care informatizarea şi tehnologizarea o dau", a declarat Marius Tache, directorul Direcţiei de Comunicare din cadrul Ministerului de Interne.

"Noi nu suntem de acord cu introducerea de CIP-uri. Ce urmează, indroducerea de CIP-uri în mâna sau în frunte? Lăsaţi documentele aşa cum sunt acum, nu ne băgaţi pe gât un act cu care nu suntem de acord", a declarat un alt participant la dezbatere.

"Se crează o bază de date foarte complexă, cu informaţii ce ţin de sănătatea persoanei, de datele financiare, de amprente, iar toate astea se stochează pe internet. Există două probleme. În primul rând, oricând cineva poate sparge aceste baze de date şi fura informaţiile pentru a le folosi în scop infracţional, precum furtul de identitate sau furtul din conturi bancare. O altă problema e reprezentată de o posibilă urmărire excesivă a persoanei, ceea ce înseamnă că statul poate, de exemplu, dacă un cetaţean are păreri contra statului, acesta va putea fi mult mai uşor urmărit, să îi fie luaţi banii, şi aşa mai departe", a spus una dintre femeile care a luat parte la dezbaterea privind noile acte de identitate.

"Acest nou document este similar cu un dosar al fostei securităţi, ba chiar mult mai amplu. Iar introducerea acestui cip nu ar fi decât un preambul al implementării CIP-ului în oameni. Asta nu este decât o modalitate prin care masoneria ne poate controla mai uşor. Interesele cui le reprezintă MAI promovând această lege? Care e siguranţă pe care o reprezintă aceste documente?", a întrebat retoric un bărbat, care a luat cuvântul în cadrul dezbaterii.

Un alt cetăţean s-a arătat nemulţumit şi de actualul document de identitate şi a cerut autorităţilor să eliminea o serie de precizări de pe viitoarea carte de identitate.

"Pe actualul document de identitate, pe poză mea din dreapta, cea mică, scrie CARD, care citit de la dreapta la stânga rezultă DRAC. Iar pe pieptul meu, la aceeaşi poză, scrie SEX, SEXE, SEX. Nu sunt de acord să se scrie aşa ceva pe niciun document", a spus acesta.

La dezbatere a luat parte şi un aşa-zis călugăr, care a fost prins de poliţie, în trecut, în timp ce vindea presupuse moaşte oamenilor, în apropiere de Patriarhie.

"Statul să facă ce vrea, iar cetăţeanul la fel! Eu nu mai am de ani de zile buletin. Astfel, cine e cu Dumnezeu poate rămâne cu Dumnezeu, indiferent de ceea ce hotărăşte statul. Da, am avut probleme cu Poliţia, cu Jandarmeria, am primit amendă fiindcă nu aveam document cu valabilitate, dar nu mi-a tăiat nimeni degetul, nu m-au luat la muncă sau ceva. Deci, dumneavoastră faceţi ce vreţi, dar daţi posibilitatea cetăţeanului ca, dacă nu doreşte, să nu fie obligat să aibă un astfel de document. Eu nu sfătuiesc oamenii în niciun fel, doar le spun ce am făcut eu", a declarat aşa-zisul călugăr, care nu mai face parte de mulţi ani din lumea monahală, dar care în continuare pretinde că este omul lui Dumnezeu şi îmbracă haine preoţeşti.

Majoritatea cetăţenilor care au participat la dezbatere au declarat că cel mai indicat ar fi ca dezbaterea publică asupra acestui proiect legislativ să se prelungească şi chiar să dea posibilitatea, celor care nu doresc noi cărţi de identitate, să păstreze actualele buletine. Reprezentanţii Ministerului de Interne au declarat că au luat act de toate opiniile şi propunerile, şi se va analiza posibilitatea ca parte dintre acestea să se regăsească în formatul noii legi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici