Dezbatere publică despre explorarea gazelor de şist la Puieşti, printre fluierături şi huiduieli

Peste 250 de persoane au participat, joi, la Căminul Cultural din localitatea vasluiană Puieşti, la o dezbatere publică în legătură cu cererea Chevron privind obţinerea unui acord de mediu pentru explorarea gazelor de şist în zonă, pe toată durata dezbaterii localnicii fluierând şi huiduind.

Urmărește
377 afișări
Imaginea articolului Dezbatere publică despre explorarea gazelor de şist la Puieşti, printre fluierături şi huiduieli

Dezbatere publică despre explorarea gazelor de şist la Puieşti, printre fluierături şi huiduieli

Dezbaterile s-au derulat pe durata a două ore, timp în care mai mulţi activişti de mediu, dar şi localnici, au adresat întrebări cu privire la exploatarea gazelor de şist reprezentanţilor Agenţiei de Protecţie a Mediului.

"Nu va fi decât explorare şi pentru asta ne aflăm astăzi aici, să discutăm pe marginea acestui proiect. Nu suntem pe stadion şi nu este o acţiune politică, ci pur tehnică", a explicat reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Ciprian Şoavă.

Nemulţumiţi de răspunsuri, oamenii prezenţi în sală au scandat lozinci precum: "Hoţii!", "Trădătorii", "Mincinoşii", "La puşcărie", "Uniţi salvăm toată România" "Ieşi afară javră ordinară" împotriva reprezentanţilor Agenţiei de Protecţie a Mediului şi a expertului de mediu care a prezentat proiectul "Sondă explorare-cercetare cu scopul de punere în evidenţă a structurilor potenţial purtătoare de hidrocarburi".

De asemenea, ei au afişat bannere şi pancarte cu trimitere în special la exploatarea gazelor de şist: "Opriţi nebunia gazelor de şist", "Nu gazelor de şist", "Vrem ape curate, nu contaminate".

După două ore de dezbateri furtunoase în care reprezentanţii Protecţiei Mediului le-au explicat oamenilor că întreaga activitate pe durata explorării va fi monitorizată de către Garda Naţională de Mediu, reprezentanţii ANPM au oprit acţiunea într-un cor de huiduieli şi fluierături ale celor prezenţi în sală..

Pe durata dezbaterilor, în zona Căminului Cultural au fost prezenţi aproximativ 20 de jandarmi şi poliţişti, care însă nu au intervenit pe timpul discuţiilor.

Sonda de explorare de la Puieşti va fi amplasată la 1,4 kilometri de cea mai apropiată localitate şi la 300 de metri faţă de pârâul Tutova. Suprafaţa luată în concesiune de compania petroliere este de aproximativ două hectare.

Peste 2.000 de locuitori din trei comune vasluiene au fost vizitaţi la domiciliu de echipe ale Chevron, în ultimele două luni, în cadrul campaniei derulate din casă în casă de compania petrolieră cu scopul de a informa populaţia cu privire la ceea ce înseamnă gazele de şist.

Protestele din ultima perioadă şi opoziţia mai multor comunităţi din judeţul Vaslui legate de explorarea şi exploatarea gazelor de şist nu i-au convins pe reprezentanţii Chevron să renunţe la ideea de a continua propaganda desfăşurată în ultima perioadă în comunităţile locale vasluiene.

Chevron a obţinut acordul de mediu pentru explorarea gazelor de şist în trei comunităţi vasluiene - comuna Băceşti, satul Păltiniş, comuna Pungeşti, sat Siliştea, şi comuna Găgeşti, sat Popeni.

Până în prezent, compania a început lucrările pentru amenajarea platformei petroliere pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist doar la Pungeşti.

În comuna Pungeşti au avut loc mai multe acţiuni de protest ale localnicilor faţă de proiectul Chevron de explorare a gazelor de şist, ultimele acţiuni de protest fiind înregistrate în 7 decembrie. Atunci, aproape 400 de persoane au protestat pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în zona în care se află terenul de 20.000 de metri pătraţi luat în concesiune de către compania petrolieră.

Iniţial, protestul a fost paşnic, însă la un moment dat protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite deţinută de Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici