- Home
- Social
- ALBA IULIA, (11.07.2017, 23:21)
- Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DEZBATERI aprinse asupra Kronospan Sebeş, producător de plăci pe bază de lemn din România. În timp ce compania doreşte creşterea capacităţii de producţie a formaldehidei, un produs gazos, localnicii RECLAMĂ poluarea
Kronospan Sebeş, cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, vizează mărirea capacităţii de producţie a formaldehidei, un produs gazos, de la 40.000 la 60.000 de tone pe an, pe platforma de la Sebeş, însă o parte dintre localnici acuză că activitatea companiei poluează zona.
Urmărește
2505 afișări
Kronospan îşi doreşte creşterea capacităţii de producţie a formaldehidei; localnici reclamă poluarea
Peste 100 de persoane au participat, marţi, la o dezbatere publică privind emiterea autorizaţiei integrate de mediu pentru noua instalaţie de formaldehidă a companiei, denumită Kronochem, care ar urma să producă 60.000 de tone pe an. În prezent, Kronospan are o instalaţie de formaldehidă care produce 40.000 de tone pe an.
Directorul companiei, Oana Bodea, a spus, în cadrul dezbaterii publice, că nu există pericol pentru sănătatea populaţiei din Sebeş, iar dacă Kronochem va primi autorizaţia integrată de mediu, instalaţia veche va fi oprită şi vândută când cea nouă va ajunge la capacitatea maximă prevăzută în autorizaţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
La dezbatere au participat localnici şi reprezentanţi ai ONG-urilor, care au acuzat că producerea formaldehidei este cancerigenă şi au cerut mutarea instalaţiei în afara oraşului, dar şi că din cauza companiei Kronospan a crescut numărul copiilor cu afecţiuni respiratorii.
Alţi localnici au prezentat materiale de specialitate care arată că producerea formaldehidei este dăunătoare pentru sănătate, însă directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, Mărioara Popescu, a explicat că aceste studii nu pot fi luate în considerare dacă nu sunt transpuse în regulamente europene sau în legislaţia românească. De asemenea, a spus că funcţionarii publici trebuie să respecte legea şi de aceea compania Kronospan a primit, în trecut, alte autorizaţii integrate de mediu.
Totodată, localnicii au acuzat poluarea fonică produsă de companie.
„Nu ştiu mulţi dintre dumneavoastră ce mare pericol reprezintă zgomotul. Zgomotul continuu, avem impresia că nu-l mai auzim, dar el lucrează asupra noastră. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a plasat zgomotul pe locul doi ca factor de risc de mediu, care afectează sănătatea. Urechea noastră nu se odihneşte niciodată. În somn, ea captează sunetele care pe care creierul le interpretează. Se traduce prin dureri de cap, anxietate, tulburări de somn, oboseală fizică şi psihică. Nu este niciun fel de joacă, nu am nimic cu Kronospan. Nu mai tot pozaţi în victime că are lumea ceva cu Kronospan. Suntem cetăţeni europeni şi avem dreptul la o viaţă sănătoasă, la un mediu curat”, a spus un bărbat, care s-a recomandat a fi profesor de sport.
La rândul său, directorul Kronospan, Oana Bodea, a cerut un număr de telefon pentru a măsura poluarea fonică, în zona în care locuieşte persoana respectivă.
„Noua instalaţie este sigură, respectă în totalitate cele mai bune tehnici existente acum în domeniu, atât în ceea ce priveşte producţia, tehnologia, cât şi în ceea ce priveşte emisiile şi imisiile, deşeurile şi aşa mai departe. Este o instalaţie care a fost verificată şi expertizată din punct de vedere tehnic. Subliniez că la nivel mondial producţia de formaldehidă este de 42 de milioane de tone. În Europa, producţia este de 6 milioane de tone. Noi vrem să producem la Sebeş 1% din producţia de la nivel european. Toate fabricile care sunt acum în Europa sunt aproape de zone rezidenţiale”, a spus Oana Bodea.
Dezbaterea publică este parte integrată din procedura de eliberare a autorizaţiei integrate de mediu.
Divizia chimică a Kronospan, Kronochem, a depus în ianuarie 2015 documentaţia de solicitare a autorizaţiei integrate de mediu pentru o instalaţie de producere a formaldehidei cu o capacitate de 60.000 de tone pe an. Din această cauză, în anul respectiv, s-au organizat la Sebeş proteste la care au participat mii de persoane.
În cadrul secţiei chimice, Kronospan produce formaldehidă, un produs gazos obţinut prin dehidrogenarea alcoolului metilic, pe care o întrebuinţează la fabricarea răşinilor. Potrivit reprezentanţilor companiei, formaldehida produsă aici nu se exportă, ci este întrebuinţată doar pentru producerea propriilor produse.
Kronospan este prezentă la Sebeş din anul 2004 prin producţia de plăci aglomerate de lemn (PAL) şi plăci de densitate medie (MDF).
Kronospan este unul dintre liderii globali în producerea de plăci pe bază de lemn, iar în România există două unităţi de producţie la Sebeş şi Braşov.
Investiţiile Kronospan în România se ridică la peste 600 de milioane de euro, iar compania are circa 800 de angajaţi.
Citeşte şi: Federica Mogherini: UE respectă poziţia Administraţiei Trump, dar acordul cu Iranul nu e al unei "singure ţări"
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe