Dezbateri publice în trei comune din Vaslui privind sondele de explorare a gazelor de şist

Dezbateri publice asupra raportului de mediu pe tema amplasării sondelor de explorare a gazelor de şist în zone din judeţul Vaslui s-au desfăşurat, miercuri, la Băceşti şi Pungeşti, unde discuţiile au fost calme, în timp ce la Găgeşti unii localnici au avut obiecţii, deşi nu citiseră documentul.

Urmărește
369 afișări
Imaginea articolului Dezbateri publice în trei comune din Vaslui privind sondele de explorare a gazelor de şist

Dezbateri publice în trei comune din Vaslui privind sondele de explorare a gazelor de şist (Imagine: Mediafax Foto-AFP)

La Băceşti, 70 de persoane au participat la dezbaterea publică privind impactul asupra mediului al amplasării unei sonde de prospecţiune a gazelor de şist în zona localităţii Păltiniş. După prezentarea raportului de către un geolog, care a explicat ce presupune amplasarea sondei, localnicii au adresat o serie de întrebări referitoare, de exemplu, la ce se întâmplă cu apa rezultată în urma procesului de forare sau dacă drumurile din zonă vor rezista traficului greu.

"Volumul de apă consumat este de 1.500 mc în această etapă a prospecţiunilor. Apa va fi adusă cu cisternele de la o societate cu care vom încheia contract şi, după ce va fi introdusă în sondă, o parte se va reutiliza. Restul apei va fi dusă către o staţie de epurare din judeţ, şi aici mă refer la cea menajeră, şi către o staţie specială din ţară, în cazul apelor tehnologice", a declarat geologul Gabriel Coman.

Referitor la rezistenţa drumurilor la traficul greu, localnicii vor primi răspunsul argumentat în scris. În ceea ce priveşte etapa de exploatare şi impactul acesteia asupra mediului reprezentanţii companiei Chevron au explicat ca va face obiectul unei alte dezbateri.

La dezbaterea publică de la Găgeşti pe tema raportului privind impactului asupra mediului pentru proiectul "Lucrări de amenajare şi foraj pentru sonda de explorare Popeni", unde au fost prezenţi comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Florin Diaconu, şi directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Vaslui, Mădălina Nistor, unii dintre participanţi au vociferat. Pe lângă întrebările care, în cea mai mare parte, nu aveau legătură cu subiectul dezbaterii, oamenii au afişat pancarte în interiorul sălii şi au scandat "Nu vrem gaze de şist!".

"Din păcate, nu s-a putut purta un dialog civilizat cu toţi participanţii la dezbaterea publică, pe durata celor două ore ale şedinţei. Când am adresat întrebarea către public: «Cine a citit memoriul care face referire la impactul asupra mediului a lucrărilor de amenajare şi foraj pentru o sondă de exploatare?», nu a existat nici nu răspuns afirmativ", a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, directorul APM Vaslui, Mădălina Nistor.

Ea a precizat, însă, că toate probleme ridicate de cetăţeni, chiar dacă au avut sau nu legătură cu tema dezbaterii, vor fi înaintate către titularul de proiect care trebuie să răspundă punctual la fiecare din ele.

"Ulterior, acestea vor fi dezbătute în cadrul Comitetului de Analiză Tehnică din cadrul Agenţiei de Mediu şi se vor trage concluziile de rigoare", a conchis Mădălina Nistor.

De altfel, conducerea Chevron a anunţat că obiectivul companiei pentru România este montarea primei sonde de explorare a gazelor de şist în toamna acestui an, în una din cele trei locaţii deţinute în judeţul Vaslui, în condiţiile în care va reuşi să obţină toate avizele necesare de la autorităţile statului.

Lucrările de montare a primei sonde de prospecţiune a gazelor de şist în România a Companiei Petroliere Chevron ar putea demara în septembrie sau octombrie, într-unul din cele trei perimetre luate în concesiune de companie în judeţul Vaslui.

În ceea ce priveşte protestele care au loc în România cu privire la explorarea şi exploatarea gazelor de şist, directorul general adjunct al Chevron Europa Continentală, Doug Uchikura, crede că Chevron trebuie să accepte că astfel de acţiuni vor fi în permanenţă.

"Trebuie ascultate opinii, trebuie cerute şi probe, dovezi ştiinţifice. Însă, ştiinţa nu confirmă toate aceste acuze care se aduc în legătură cu poluarea mediului, aerului sau a apei", crede directorul Doug Uchikura.

Până la demararea lucrărilor de montare a primei sonde de explorare în România, compania Chevron va trebui să obţină acordul de mediu de la APM Vaslui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici