El a explicat că preţurile mari pentru maşini sunt motivate de ”dotările speciale”, pentru că munca de Poliţie se face în condiţii speciale.
”Sunt echipamente preformante, care trebuie să funcţioneze în condiţii diverse de climă. Multe dintre infracţiuni se produc în mediul rural, în zone vitrege, şi trebuie să ne orientăm către mijloace tehnice moderne”, a spus Ţâru.
Potrivit acestuia, valoarea echipamentelor se ridică la 55.414 de euro, fiind nevoie de 301 laboratoare criminalistice în toată ţara.
”De exemplu o trusă de marcare costă 1.274 de euro, o trusă criminalistică 1.388 de euro, costul unei truse criminalistice pentru iluminare, portabile, cu ultraviolete şi ultraroşii pentru evidenţierea tuturor urmelor şi microurmelor este de peste 14.000 de euro, trusa de recoltare a probelor costă 295 de euro, sistemul de stocare a imaginilor, 6.173 de euro”, a explicat Ţâru.
La rândul lui, adjunctul şefului Poliţiei Rutiere, comisarul şef Gino Boşnan, a precizat că Loganurile care vor intra în dotarea Poliţiei vot fi dotate cu sisteme performante, echipamentele ajungând să coste 46.522 de euro.
El a spus că etilotestul costă 3.000-4.000 de euro, iar sistemul care este montat pe maşină şi care include recunoaşterea plăcuţelor de înmatriculare, supravegherea video şi audio atât în interiorul maşinii cât şi în exterior costă în total 31.810 euro, rampa de avertizare 2.881 de euro, comunicaţiile, alte 2.600-2.700 de euro.
”Maşinile vor fi dotate şi cu GPS, pentru intervenţia rapidă şi eficientă. Vorbim de echipamente speciale şi profesioanle. Nu putem să achiziţionăm maşini pe care poliţiştii să le folosească doar ca mijloc de transport. Avem nevoie şi de alte dotări”, a spus Boşnan.