DGA: Peste 1.200 de angajaţi ai MIRA, cercetaţi pentru fapte de corupţie

Peste 1.200 de angajaţi ai MIRA au fost cercetaţi în prima jumătate a anului de către ofiţerii anticorupţie, dintre aceştia fiind puşi sub învinuire 193, din care 49 cu funcţii de conducere şi 144 cu funcţii de execuţie, potrivit unui bilanţ prezentat, miercuri, de Direcţia Generală Anticorupţie.

Urmărește
35 afișări
Imaginea articolului DGA: Peste 1.200 de angajaţi ai MIRA, cercetaţi pentru fapte de corupţie

DGA: Peste 1.200 de angajaţi ai MIRA, cercetaţi pentru fapte de corupţie

Potrivit bilanţului Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) pe primele şase luni ale acestui an, ofiţerii anticorupţie au cercetat 1.774 de persoane, din care 1.205 cadre ale Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA).

În primul semestru al acestui an, ca urmare a probatoriului administrat de poliţia judiciară a DGA, procurorii de caz au dispus începerea urmăririi penale în 174 dosare (30 la DNA şi 144 la alte structuri de parchet), faţă de 266 dosare în 2007.

Dintre persoanele cercetate, au fost învinuite în acest an 430, 193 provenind din cadrul MIRA, 49 cu funcţii de conducere şi 144 cu funcţii de execuţie, faţă de 446 învinuite,din care 200 din cadrul Ministerului, 54 cu funcţii de conducere şi 146 cu funcţii de execuţie, în perioada similară a anului trecut.

De asemenea, în primele şase luni ale acestui an au fost inculpate 149 de persoane, din care 60 provin din cadrul Ministerului, 12 cu funcţii de conducere şi 48 cu funcţii de execuţie.

Ofiţerii anticorupţie au făcut cercetări şi au înaintat la Parchet 719 dosare penale, din care 216 la Direcţia Naţională Anticorupţie şi 503 la alte structuri de Parchet.

Din sesizările proprii au fost întocmite 552 de dosare penale, din care 149 au fost înaintate la Direcţia Naţională Anticorupţie şi 403 la alte structuri de Parchet.

Potrivit DGA, s-au finalizat cercetările şi s-a probat activitatea pentru fapte de corupţie în 145 dosare penale, fiind emise rechizitorii în 76 dintre acestea, nouă la DNA şi 67 la alte structuri de parchet, iar în 69 au fost dispuse măsuri administrative. Totodată, în 309 dosare s-au dispus alte soluţii.

În acest an, instanţele de judecată au pronunţat hotărâri în 41 dosare, din care 18 definitive, faţă de anul trecut când au fost pronunţate hotărâri în 27 dosare, numai una rămânând definitivă.

DGA precizează că, în ceea ce priveşte sumele de bani sau contravaloarea bunurilor materiale care au făcut obiectul actelor de corupţie dovedite pe parcursul procesului penal, acestea se cifrează la aproximativ 257.000 de lei şi peste 183.000 de euro.                                                                                                                        

În prezent, poliţia judiciară din cadrul DGA, sub coordonarea şi supravegherea procurorilor de caz şi în baza delegărilor, efectuează activităţi procedurale în 792 dosare penale, 258 la Direcţia Naţională Anticorupţie şi 534 la alte parchete competente.

DGA menţionează că, în a doua jumătate a acestui an, va intensifica eforturile de prevenire şi combatere a corupţiei în rândul personalului MIRA, ''fixându-şi o serie de priorităţi pe termen mediu''.

Astfel, DGA are în vedere eficientizarea activităţilor de combatere, cu accent în zona structurilor care interacţionează direct cu cetăţenii (eliberare permise, înmatriculare auto, eliberare paşapoarte), în domeniul organizării şi desfăşurării concursurilor de încadrare şi promovare în MIRA, precum şi în zona achiziţiilor publice derulate la nivelul ministerului.

Totodată, DGA va urmări perfecţionarea programelor de pregătire a personalului propriu, valorificând oportunităţile oferite în cadrul programelor de twinning, şi întărirea capacităţii tehnice de intervenţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici