DGFP Alba a restituit, prin decizii ale instanţei, peste 7,3 milioane de lei reprezentând taxe auto

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Alba a restituit, în ultimii ani, în urma unor decizii ale instanţelor, sume în valoare de peste 7,3 milioane de lei, reprezentând taxe auto pe care proprietarii de autoturisme le plătiseră, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
6 afișări

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Alba, Iulia Mirăştean, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că instituţia a pierdut, din 2008 şi până în prezent, peste 1.300 de procese în urma cărora a fost nevoită să restituie proprietarilor de autoturisme suma de peste 7,3 milioane de lei reprezentând taxe auto.

Mirăştean a spus că DGFP Alba a câştigat 535 de procese, însă se aşteaptă ca majoritatea acestor proprietari de autoturisme să reintroducă acţiuni în instanţă după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a anunţat că taxa auto încasată în baza OUG 50/2008 încalcă normele europene.

Ea a adăugat că, de la decizia Curţii de Justiţie a UE, DGFP Alba a fost acţionată în instanţă de peste 150 de persoane care au cerut restituirea taxei auto.

Potrivit sursei citate, DGFP mai are în prezent aproape 1.700 de dosare prin care se solicită restituirea taxei auto, care se află în diverse stadii pe rolul instanţelor de judecată.

Guvernul discută impunerea taxei auto la prima vânzare a maşinilor intrate în ţară înainte de 1 iulie 2008, cu un cuantum redus cu 30%, şi restituirea unei diferenţe din banii deja daţi de proprietari, dar eşalonat pe mai mulţi ani, pentru a evita returnarea unei sume totale de 750 milioane euro.

O altă variantă luată în calcul este transformarea taxei de poluare într-o taxă plătibilă anual şi impusă tuturor proprietarilor de autovehicule, separat de impozitul pe proprietate, relevă un document guvernamental obţinut de MEDIAFAX.

Sistemul actual al taxei auto va fi modificat după ce Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene (CJUE) a arătat, într-un punct de vedere exprimat la cererea unei instanţe româneşti, că taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României.

Punctul de vedere a fost transmis pentru un proces în care un român care şi-a cumpărat, în iulie 2008, o maşină second-hand din Germania şi a plătit taxa de poluare pentru înmatricularea în România a reclamat faptul că taxa este aplicată numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nu şi celorlalte maşini second-hand deja înregistrate în ţară şi revândute.

Pentru a clarifica şi astfel de situaţii, Guvernul a elaborat mai multe variante de modificare a taxei auto.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici