- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.05.2014, 15:13)
- Otilia Ciocan , Livia Ispas
Diana Nemeş, cercetată în dosarul lui Codruţ Marta, arestată pentru 30 de zile
Diana Nemeş, cercetată în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de soţul său Radu Nemeş, de Sorin Blejnar şi de Codruţ Marta, a fost extrădată din SUA, miercuri fiind dusă la DNA pentru a fi audiată, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Urmărește
1474 afișări
Diana Nemeş, cercetată în dosarul lui Codruţ Marta, a fost extrădată din SUA şi este audiată la DNA (Imagine: Shutterstock)
CAB a confirmat măsura arestării preventive pentru 30 de zile pe numele Dianei Nemeş
Diana Nemeş, cercetată în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de soţul său, Radu Nemeş, de Sorin Blejnar şi de Codruţ Marta, va sta 30 de zile în închisoare după ce un judecător de la CAB a confirmat măsura şi a respins varianta arestului la domiciliu.
Un judecător de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a confirmat, miercuri, măsura arestării preventive pentru 30 de zile pe numele Dianei Nemeş, cercetată în dosarul de corupţie al lui Sorin Blejnar, şi a stabilit ca aceasta să fie închisă în perioada 7 mai - 5 iunie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
-
Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
-
Prima amendă prin sistemul e-SIGUR: Permis suspendat pentru vitezoman
Magistratul a respins ca nefondată cererea acesteia de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Decizia de miercuri nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă.
Potrivit surselor citate, Diana Nemeş a fost preluată din Statele Unite ale Americii de o escortă a Poliţiei Române şi a fost adusă la Bucureşti.
Poliţia Română a confirmat că Diana Nemeş a fost extrădată, miercuri fiind pus în executare mandatul de arestare preventivă emis pe numele acesteia.
"La data de 7 mai a.c., Poliţia Română a pus în executare mandatul de arestare preventivă, emis la data de 26 iulie 2012, de Curtea de Apel Bucureşti, pe numele Dianei N., de 38 de ani, pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.
Sursa citată a precizat că Diana Nemeş a fost arestată de autorităţile judiciare din SUA, în baza cererii de extrădare transmisă, prin intermediul Biroului Interpol din cadrul Poliţiei Române, în localitatea Yelm, statul american Washington.
Surse din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au declarat, pentru MEDIAFAX, că Diana Nemeş, cercetată în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de soţul său Radu Nemeş, de Sorin Blejnar şi de Codruţ Marta, a fost audiată la DNA.
La finalul audierii, Diana Nemeş a fost dusă la Curtea de Apel Bucureşti, pentru confirmarea mandatului de arestare preventivă emis pe numele ei.
Un judecător de la un tribunal federal din SUA a semnat luni ordinul de extrădare a Dianei Nemeş în România, unde împreună cu Radu Nemeş, soţul ei, sunt acuzaţi de evaziune fiscală, potrivit site-ului Seattleepi.com.
În cazul lui Radu Nemeş, nu există încă o hotărâre judecătorească, acesta contestând extrădarea. Cei doi sunt acuzaţi că au conspirat împreună cu oficiali guvernamentali români în vederea comiterii unei evaziuni fiscale, conform site-ului citat.
Diana Nemeş, în vârstă de 38 de ani, însărcinată cu al treilea copil, şi soţul ei deţin proprietăţi în Yelm. Cei doi sunt suspectaţi de investigatori federali că au utilizat suma de trei milioane de dolari, în urma unor operaţiuni de spălare de bani, pentru a cumpăra o locuinţă şi că ar conduce mai multe firme-paravan la Washington.
O investigaţie condusă de FBI este în curs asupra unor presupuse operaţiuni de spălare de bani de către familia Nemeş şi alte persoane care ar opera în Washington, dar până în prezent ei nu au fost acuzaţi de comiterea vreunei infracţiuni în Statele Unite, potrivit site-ului.
Conform unor documente judiciare, investigatorii au descoprit un buncăr, în cursul unor cercetări la proprietatea de peste 21 de hectare din Yelm. Anchetatorii au adus un georadar, pentru a căuta aur despre care se crede că a fost îngropat pe proprietate.
Potrivit site-ului, Divizia FBI din Seattle a început să investigheze familia Nemeş, împreună cu autorităţi române, încă din 2012, după ce s-a descoperit că aceştia trăiau la Yelm.
Oficiali români din domeniul luptei împotriva corupţiei îi acuză pe Radu şi Diana Nemeş de comiterea unei evaziuni fiscale în valoare de 68 de milioane de dolari, sumă aferentă unor taxe neachitate pentru un milion de tone de combustibil. Cuplul ar fi conspirat cu oficiali români de rang înalt în comiterea fraudei, potrivit site-ului citat.
Investigatorii susţin că familia Nemeş a spălat banii astfel obţinuţi prin bănci din Dubai şi Statele Unite, înainte să fugă din România. Ei au creat, anterior, o serie de firme în Washington, aparent cu scopul de a le folosi pentru spălarea banilor.
Cei doi sunt suspectaţi că au cheltuit milioane de dolari din banii spălaţi pentru a achiziţiona echipamente în domeniul construcţiilor, aur, proprietăţi şi cel puţin un iaht. Într-o scrisoare adresată tribunalului, avocatul Dianei Nemeş a prezentat faptele imputate drept un litigiu fiscal legitim, arătând că sumele vizate au fost obţinute legal.
Un agent special FBI afirmă, într-un document judiciar, că finanţele cuplului sunt "impregnate de o activitate frauduloasă de spălare de bani şi au fost finanţate în principal, dacă nu exclusiv, din rezultatul fraudei fiscale" din România.
La arestarea cuplului, pe 18 martie, agenţi FBI au efectuat percheziţii la proprietatea Vail Road Southeast şi la o proprietate vecină, ocupată de doi asociaţi. Investigatorii cred că soţii Nemeş au îngropat cutii cu lingouri de aur pe proprietăţi şi au revenit cu un georadar.
De asemenea, agenţi federali au identificat, în Statele Unite, mai multe conturi aparent controlate de cuplu şi au aflat că Radu Nemeş şi un prieten al acestuia călătoreau cu sume importante de bani asupra lor.
Un agent afirmă, într-o scrisoare adresată tribunalului, că familia Nemeş călătorea în Statele Unite cu avionul la clasa busines şi stătea la hoteluri de lux. Cuplul a cheltuit în decurs de peste un an peste 235.000 de dolari în magazine de lux şi a retras din conturi numerar în valoare de sute de mii de dolari, potrivit aceleiaşi surse.
Documente bancare arată totodată că Radu Nemeş a cheltuit peste un milion de dolari la un comerciant de metale preţioase cu sediul la Federal Way, cumpărând lingouri de aur. Investigatorii cred că acesta a achiziţionat aur şi de la vânzători de monede.
Poliţia Română anunţa, în 20 martie, că soţii Radu şi Diana Nemeş, cercetaţi într-un dosar de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, au fost arestaţi de autorităţile americane pe baza cererii de extrădare emise de Biroul Interpol din cadrul Poliţiei Române.
Ei erau urmăriţi internaţional din 26 iulie 2012, în baza unor mandate de arestare preventivă emise de Curtea de Apel Bucureşti, pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.
Soţii Radu şi Diana Nemeş sunt cercetaţi într-un dosar de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta, fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor Viorel Comăniţă, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa Dan Secăreanu şi mai mulţi administratori de firme.
Radu Nemeş, considerat de procurori coordonatorul grupului infracţional organizat, şi Diana Nemeş, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală.
Pe numele soţilor Nemeş a fost emis, în 11 iulie 2012, un mandat de arestare preventivă în lipsă. Tot atunci a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă şi pentru Codruţ Marta, acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, acesta fiind dispărut din 25 mai 2012 şi dat în urmărire internaţională din 30 mai.
Direcţia Naţională Anticorupţie arăta, în referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane în acest dosar, că Marta a plecat din ţară în mai 2011, dar că până în aprilie 2012 a ţinut constant legătura cu omului de afaceri Radu Nemeş, cu Sorin Blejnar şi ANAF.
Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 - iulie 2012, Radu Nemeş, Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru au constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist care a vizat sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.
Concret, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor, în baza declaraţiilor că va fi transformată în păcură. În realitate, motorina era revândută ca atare prin staţiile de distribuţie de carburanţi.
Potrivit procurorilor DNA, gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere. Din unul dintre aceste paliere, denumit de procurori "palierul de protecţie", făceau parte Sorin Blejnar, Alexandru Codruţ Marta şi Viorel Comăniţă.
Procurorii DNA susţin că, din indiciile obţinute, Codruţ Marta se baza pentru menţinerea în funcţie, până la mijlocul lunii aprilie 2012, a lui Sorin Blejnar şi Viorel Comăniţă pe relaţiile deţinute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental.
Procurorii anticorupţie au mai arătat că Alexandru Codruţ Marta a promis că-l va convinge pe Sorin Blejnar să mai rămână o perioadă la conducerea ANAF, în interesul omului de afaceri Radu Nemeş. Menţinerea în funcţie a lui Blejnar, au arătat procurorii, era esenţială pentru Radu Nemeş, care intenţiona să finalizeze o serie de proiecte şi "să demareze mecanisme evazioniste suplimentare". În acest sens, Marta şi-a manifestat disponibilitatea atât pentru a încerca să-l convingă pe Blejnar să nu demisioneze, cât şi pentru a acţiona în sensul numirii unei alte persoane obediente, conturându-se indicii că cel vizat la acel moment pentru înlocuirea lui Sorin Blejnar era Sorin Florea, atunci comisar general adjunct al Gărzii Financiare.
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe