- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Diana Severin: În şase luni am depus 13 sesizări penale; înaintea mea, în 2008, nu a existat niciuna
Fosta directoare a Vămii Ploieşti Diana Severin a afirmat că în anul 2009, în şase luni, a depus la diverse instituţii 13 sesizări penale legate de infracţiuni constatate în timpul activităţii sale în vama Ploieşti, în condiţiile în care în 2008 nu a fost depusă nicio astfel de sesizare.
Fosta şefă a vămii Ploieşti, Diana Severin, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o la Ploieşti, că în anul 2009, în timp ce era director al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova, a depus, într-o perioadă de şase luni, la diverse instituţii un număr de 13 sesizări penale legate de infracţiuni pe care le-a constatat în calitate de director al Vămii Ploieşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Aceasta a afirmat că unele dintre sesizări se referă la operaţiuni cu produse petroliere, altele la afaceri cu uleiuri minerale, dar şi cu sare sau zahăr.
Una dintre sesizările penale depuse de fostul director al Vămii Ploieşti se referă la activitatea a două firme al căror unic acţionar este un cetăţean turc, firme care, potrivit Dianei Severin, aduceau în România zahăr pe care îl declarau ca fiind sare, cu scopul de a plăti taxe vamale considerabil mai mici.
Diana Severin a afirmat că, în perioada când era directoare la vama Ploieşti, a remarcat că două societăţi comerciale înmatriculate în Prahova, care aveau drept unic acţionar un cetăţean turc, trec prin vamă cantităţi foarte mari de sare, lucru care i s-a părut "ciudat" în condiţiile în care judeţul Prahova este recunoscut pentru faptul că acolo funcţionează o salină, de unde se extrag cantităţi mari de sare.
Severin a spus că a verificat toate operaţiunile derulate de cele două firme şi toate documentele trecute prin vamă de aceste societăţi şi a constatat că, într-o perioadă de aproximativ patru - cinci luni, cele două firme aduseseră în România, potrivit documentelor, 5.000 de tone de sare, însă în realitate marfa adusă era zahăr. Respectivele firme treceau sarea în documente întrucât pentru o tonă de zahăr se plătesc taxe cu 400 de euro mai mari decât pentru o tonă de sare. Diana Severin a apreciat că cele două firme au trecut prin Vama Ploieşti peste 200 de camioane încărcate cu marfă.
Fosta şefă a vămii Ploieşti a spus că dosarul deschis în urma sesizării sale pe acest caz este în stadiul de cercetări la DNA Ploieşti şi că, după cunoştinţele sale, patronul turc al celor două firme nu se mai află în România.
Diana Severin a precizat că, pe lângă acest dosar, la Serviciul Teritorial Ploieşti al DNA se mai află în lucru un al doilea dosar deschis în urma unei sesizări pe care ea a depus-o atunci când era directoare a DJAOV Prahova.
Întrebată câţi dintre angajaţii Vămii Ploieşti crede că ar fi implicaţi în cele două dosare instrumentate de DNA, Diana Severin a apreciat că "peste jumătate".
Diana Severin a mai afirmat că, în calitate de director al Vămii Prahova, a informat de asemenea Poliţia în legătură cu livrări de uleiuri minerale aflate în afara regimului suspensiv, în condiţiile în care exista suspiciunea că aceste uleiuri erau utilizate, direct sau în amestec, drept carburanţi sau combustibili.
Diana Severin a vorbit, de asemenea, despre faptul că în august 2009, într-o perioadă când ea nu mai era director al Vămii Ploieşti, în această vamă au ajuns zece autocisterne cu CLG accizat la nivelul păcurii, că cele zece cisterne au fost supravegheate non-stop de către angajaţii vămii timp de trei zile, după care cisternele au fost lăsate să plece "fără explicaţii şi fără verificări, din ordinul superiorilor de la Bucureşti".
Severin a precizat că cele zece cisterne aparţineau firmei Sebastian SRL care apărea şi în situaţia prezentată de senatorul Valer Marian "ca fiind o societate protejată de Sorin Blejnar".
Diana Severin a declarat pentru MEDIAFAX, în ziua reţinerii şefului Vămii Ploieşti Cornel Costea, că preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, este regina şi că în 2009 un apropiat al acestuia i-a solicitat demisia din funcţia de şef al Vămii Ploieşti pentru că nu a luat "şpagă" şi nu a dat mai departe.
Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, declara pentru MEDIAFAX, că acuzaţiile fostei şefe a Vămii Ploieşti Diana Severin sunt "nefondate şi nu au legătură cu realitatea".
"Nu răspund la astfel de acuzaţii care sunt nefondate şi nu au legătură cu realitatea. Dacă dumneaiei are elemente prin care îşi poate susţine afirmaţiile este liberă să urmeze toate demersurile legale. Principa mea preocupare în această perioadă este să asigur o implementare perfectă a declaraţiei unice (privind plata contribuţiilor şi a impozitului pe venit, n.r.)", afirma Blejnar.
Diana Severin a fost şef al Vămii Ploieşti între 25 mai 2009 şi 25 mai 2010, cu o întrerupere de o lună, între 15 iulie şi 13 august 2009.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: CCR decide renumărarea voturilor
-
BREAKING NEWS CCR a decis renumărarea tuturor voturilor din turul 1 al alegerilor prezidenţiale. Campania electorală se suspendă
-
Augustin Zegrean: Mă tem că vor să meargă spre anularea turului întâi al alegerilor prezidenţiale
-
„Este absolut imposibil...” – Toni Greblă despre renumărarea voturilor de la alegerile prezidenţiale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO