Conform Primăriei Capitalei, s-a stabilit de comun acord ca Municipalitatea să pună la dispoziţia părţii americane, în următoarele zile, informaţiile detaliate privind reconstrucţia secţiei distruse în incendiul de la Maternitatea Giuleşti, pentru a fi găsită modalitatea concretă de acordare a sprijinului.
Ambasada SUA şi-a exprimat disponibilitatea de a oferi acest ajutor prin elaborarea unor proceduri de securitate la nivelul tuturor instituţiilor municipale.
De asemenea, reprezentanţii Băncii Mondiale au propus o evaluare a sistemului sanitar, nu doar în Capitală, ci la nivel naţional, printr-un proiect de restructurare tehnico-economică a acestui domeniu.
Aceştia au propus ajustări în furnizarea serviciilor, care, potrivit raportului prezentat de Banca Mondială, ar trebui să includă: „raţionalizarea serviciilor medicale spitaliceşti şi a serviciilor ambulatorii, articularea reţelelor de servicii de sănătate, reglementarea adecvată, de la ghiduri clinice, la norme de acreditare şi căi de ingrijire, centre de diagnostic şi tratament ambulatoriu de înaltă rezoluţie pentru servicii cu frecvenţă ridicată şi costuri mici”.
Cinci bebeluş au murit şi şase sunt răniţi grav în urma incendiului produs în 16 august, în Secţia de Terapie Intensivă prematuri de la Maternitatea Giuleşti. Cei şase bebeluşi răniţi, printre care două perechi de gemeni, sunt internaţi din 16 august la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.
În acest caz a fost arestată, marţi, asistenta Florentina Cîrstea, de la Maternitatea Giuleşti, pe care procurorii Parchetului instanţei supreme o acuză de ucidere din culptă şi vătămare corporală din culpă. Procurorii susţin în propunerea de arestare preventivă că asistenta Florentina Cîrstea şi-a ignorat şi sfidat atribuţiile de serviciu când a lăsat nesupravegheat în mod nejustificat salonul de la Maternitatea Giuleşti şi a fost într-un alt salon şi la toaletă, moartea bebeluşilor fiind violentă.
Procurorii Parchetului instanţei supreme au dispus începerea urmăririi penale faţă de Spitalul „Panait Sârbu” – Maternitatea Giuleşti, sancţiunile putând merge până la desfiinţarea unităţii sanitare, a anunţat, miercuri, Marius Iacob, şeful Secţiei Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul PICCJ.
Procurorul şef Marius Iacob a declarat că anchetatorii au constatat încălcarea normelor de securitate în muncă, de securitate a sistemelor electrice, gestionarea resurselor umane, existând posibilitatea să fie extinsă urmărirea penală şi în cazul altor persoane fizice.
De asemenea, Marius Iacob a arătat că anchetatorii iau în calcul luarea unor măsuri asiguratorii pe bunurile spitalului, care însă să nu afecteze bunul mers al unităţii sanitare. La dosar s-a depus o asigurare medicală de malpraxis în valoare de 500.000 de euro încheiată anul trecut, însă prejudiciul estimat în această fază a cercetărilor este mai mare de un milion de euro.
Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare. Unitatea sanitară a fost închisă până la finalizarea anchetei.