Dieta modernă, principalul vinovat pentru explozia cancerelor digestive la tinerii sub 50 de ani
Cercetătorii au analizat date de la peste 97.500 de persoane şi au descoperit că dietele bogate în carne roşie, fast-food, cereale rafinate şi băuturi zaharoase cresc semnificativ riscul de cancer gastrointestinal.
„Am identificat multe legături directe între alegerile alimentare greşite şi cancerele digestive”, avertizează epidemiologul Yohannes Melaku, unul dintre autorii studiului.
Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât se estimează că până în 2040, doar cancerul colorectal va provoca 1,6 milioane de decese la nivel mondial. Cancerele gastrointestinale sunt deja responsabile pentru unul din trei decese cauzate de cancer la nivel global.
În schimb, persoanele care consumă o dietă bogată în fibre şi grăsimi nesaturate au un risc mult mai scăzut de a face cancer colorectal.
Alimentele recomandate includ fructe de pădure şi frunze verzi, migdale, nuci şi seminţe de in, turmeric, ghimbir şi usturoi, citrice şi peşte gras şi legume colorate.
Cercetătorii bănuiesc că mecanismele prin care dieta influenţează apariţia cancerului implică procese inflamatorii şi interacţiuni cu microbiomul intestinal. Ei subliniază că alimentele precum carnea roşie, băuturile zaharoase şi carbohidraţii rafinaţi cresc inflamaţia şi pot duce la rezistenţă la insulină, un factor de risc pentru cancer.
„Este timpul să luăm măsuri pentru a proteja sănătatea digestivă a oamenilor, mai ales că vedem tot mai multe cazuri la persoane sub 50 de ani”, concluzionează profesorul Melaku.
Studiul a fost publicat în European Journal of Nutrition and Nutrition Reviews.