Diferenţa dintre taxa auto şi cea de poluare, plătită integral dacă solicitantul nu are datorii

Proprietarii de autovehicule care solicită restituirea diferenţei dintre taxa auto plătită până la 1 iulie 2008 şi taxa de poluare vor primi integral banii doar dacă nu au obligaţii fiscale neachitate, în caz contrar suma care trebuie rambursată urmând să fie redusă cu valoarea datoriei către stat.

Urmărește
110 afișări
Imaginea articolului Diferenţa dintre taxa auto şi cea de poluare, plătită integral dacă solicitantul nu are datorii

Diferenţa dintre taxa auto şi cea de poluare, plătită integral dacă solicitantul nu are datorii (Imagine: Mediafax Foto)

Proprietarul autovehiculului poate cere administraţiei financiare restituirea diferenţei atunci când consideră că taxa auto plătită în intervalul 1 ianuarie 2007-30 iunie 2008 este mai mare decât taxa de poluare calculată în lei la cursul de schimb valutar de la momentul înmatriculării maşinii în România.

La cererea de restituire trebuie anexate, în original sau în copie, chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont care atestă plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, precum şi copia cărţii de identitate şi a certificatului de înmatriculare a vehiculului, cu prezentarea în original a acestora. Aceleaşi documente trebuie prezentate şi în cazul autovehiculelor achiziţionate printr-un contract de leasing.

"După primirea cererii de restituire, organul fiscal va cere în scris trezoreriei statului să confirme că solicitantul a plătit într-adevăr taxa auto şi să furnizeze date privind eventuale obligaţii fiscale neachitate de către acesta. Dacă în urma verificărilor se constată că persoana care cere rambursarea diferenţei are obligaţii fiscale restante, atunci suma solicitată va fi restituită numai după compensarea cu aceste datorii", au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX surse din Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Conform acestora, procedura de compensare a diferenţei dintre taxa auto şi taxa de poluare cu obligaţiile fiscale restante ale solicitantului a fost prevăzută în normele metodologice de aplicare a ordonanţei care introduce taxa de poluare pentru autovehicule, aprobate în şedinţa de marţi a Guvernului.

Dacă suma de restituit este mai mare decât cea reprezentând obligaţiile fiscale restante, compensarea va fi efectuată până la concurenţa celei mai mici sume, iar diferenţa va fi plătită, de la bugetul de stat, în cont bancar sau în numerar, prin unităţile trezoreriei.

Pentru cererile de restituire depuse înainte de 1 iulie 2008, termenul legal de soluţionare începe să fie calculat de la această dată, au precizat sursele citate.

Mihai Hură, director în Ministerul Economiei şi Finanţelor, a declarat, marţi, la Guvern, că diferenţa dintre taxa auto şi taxa de poluare va fi restituită în termen de 45 zile de la depunerea cererii şi a documentelor solicitate, conform Codului de Procedură Fiscală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici