Digul de la Galaţi va rezista, varianta de spargere a digului la Cotu Pisicii a "căzut"
Secretarul de stat în MAI Mihai Capră afirmă că digul de apărare a municipiului Galaţi, care a fost finalizat marţi, va rezista viiturii şi că oraşul nu este în pericol, iar varianta de spargere a digului de la Cotu Pisicii "a căzut".
Digul de la Galaţi va rezista, varianta de spargere a digului la Cotu Pisicii a "căzut" (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)
Vicepreşedintele Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Mihai Capră, susţine că digul va rezista viiturii, iar cartierul gălăţean Valea Oraşului este asigurat.
"Situaţia este mai bună decât ne aşteptam. Dunărea este staţionară, iar Siretul este în scădere. Practic, zona Şendreni se consideră salvată, a ieşit de sub pericol. În această situaţie, varianta cu spargere a digului la Cotu Pisicii a căzut. Oricum, era o variantă de avarie. În acest moment aş cumpăra teren în Valea Oraşului", a declarat, marţi, secretarul de stat în MAI.
Viceprimarul municipiului Galaţi Nicuşor Ciumacenco afirmă, însă, că varianta spargerii digului pe malul tulcean, la Cotu Pisicii, ar trebui în continuare luată în calcul de către Guvern.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
"Dacă nivelul Dunării va ajunge la 690 de centimetri, există pericolul ca sistemul de pompare a apelor din canalizare să pice şi aşa, cum se lucrează cu două pompe din patru, de la Staţia de Pompare 13 iunie. Şi în acel moment apa din Dunăre ar putea ieşi în Valea Oraşului, prin sistemul de canalizare. De aceea rămân la ideea că Guvernul ar trebui să ia în calcul măsura extremă în caz că ajunge apa în Valea Oraşului şi să de a drumul la digul de la Cotu Piscii", a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.
Digul de protecţie a oraşului Galaţi, lung de 4,5 kilometri şi înalt de 1,5 metri, a fost, practic, finalizat, marţi, în prezent lucrându-se doar la consolidarea lui şi la evacuarea apelor care se infilitrează în anumite puncte.
Dunărea depăşeşte cotele istorice din 2006, marţi, la Brăila, Galaţi şi Feteşti, iar nivelul maxim se va înregistra vineri, la Galaţi, cu 687 de centimetri, o situaţie dificilă fiind înregistrată şi pe Prut, pe sectorul Ungheni-Prisăcani, unde presiunea apei asupra digurilor se va menţine mult timp.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO