- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.10.2013, 20:49)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DIICOT: Cei care împrumutau bani de la Litera şi nu-i puteau restitui erau trimişi la muncă în Libia
Cei care împrumutau bani de la Cristian Litera, fostul bodyuguard al lui Alin Simota, trebuiau să restituie lunar dobânda stabilită, aferentă sumei împrumutate, iar când nu puteau face acest lucru erau trimişi forţat la muncă în Libia, potrivit procurorilor DIICOT.
Urmărește
1374 afișări
Cristian Litera, fostul bodyuguard al lui Alin Simota (Imagine: Mihai Mărginean/Mediafax Foto)
În rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată Simota şi alţi 13 inculpaţi, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alba Iulia arată, referitor la activităţiile de cămătărie, şantaj şi trafic de persoane, că Litera a început astfel de activităţi cu bani împrumutaţi de la Simota.
Împrumuturile, notează anchetatorii, erau acordate cu o anumită dobândă lunară sau săptămânală, care mergea uneori până la 20%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
"În general, nu se prevedea un termen de restituire condiţia fiind ca împrumutatul să plătească lunar dobânda (exemplu: la 10.000 de euro trebuia să plătească o mie de euro pe lună), iar la final, când dorea să achite şi datoria, să dea suma împrumutată integral", se arată în documentul citat.
În cazul în care datornicii nu plăteau dobânzile solicitate, asupra lor se exercitau acte de violenţă verbală şi fizică, fiind deposedaţi în mod forţat de mai multe bunuri sume de bani, potrivit DIICOT.
De asemenea, începând cu 2012, unii dintre datornici au fost trimişi forţat la muncă în Libia, pentru a "produce" bani şi a-şi plăti astfel datoriile şi dobânzile impuse, susţin anchetatorii.
În rechizitoriu se mai arată că Litera, pentru a le percepe "dobândă la dobândă" celor pe care îi împrumuta, făcea în aşa fel încât aceştia să nu poată lua legătura cu el în ziua scadenţei.
"Una din modalităţile la care apela Litera Constantin Cristian, pentru a îndatora şi mai mult victimele, era aceea că la data fixată ca scadentă (de regulă erau a opta şi a douăzecişişaptea zi a luni, după caz) pentru restituirea sumelor de bani reprezentând datorii şi dobânzi, acesta nu răspundea la telefoanele datornicilor care îl căutau pentru a face plata, făcea în aşa fel încât să nu se întâlnească şi să vorbească cu aceştia, iar în ziua următoare, lua legătura cu ei, îi anunţa că au întârziat şi le aplica dobândă la dobândă, asigurându-se apoi prin violenţe fizice şi ameninţări cu acte de violenţă că acestea vor fi plătite", spun procurorii.
În lipsa lui Litera din localitate sau din ţară, datornicii achitau datoriile şi dobânzile către soţia acestuia, Mirela Simina Litera, care păstra şi ea personal legătura cu anumiţi datornici.
Procurorii mai arată că printre victimele grupării se numără un fost administrator şi asociat al societăţii Marmotrans Scorpion, Cristian Vlaiconi. În 2005, acesta, prin intermediul lui Litera, a împrumutat 10.000 de dolari, cu dobândă de 15% pe lună, de la Alin Simota, garantând restituirea împrumutului cu active imobiliare ale Marmotrans Scorpion, fiind încheiat un contract în acest sens la BNP Orsa Ana din Deva, contract în care Simota a interpus o contabilă de la firmele sale. Din partea administratorului actul a fost semnat de fosta sa soţie numita care era administrator al Marmotrans.
"În contract s-a menţionat că s-a împrumutat suma de 13.000 de dolari, fiind inclusă în sumă şi dobânda. Iniţial, împrumutul a fost acordat pentru o perioadă de două luni. Ulterior, în vederea restituirii acestui împrumut, administratorul a împrumutat o sumă de bani şi de la Litera, astfel începând relaţiile dintre cei doi. Practic, a împrumutat de la Litera suma de aproximativ o mie de euro cu o dobândă de 20% pe lună, împrumut pe care l-a restituit integral cu dobânzi cu tot", arată procurorii.
Ulterior, arată DIICOT, în perioada 2007-2009, administratorul a luat alte împrumuturi, deoarece avea nevoie pentru buna desfăşurare a activităţii firmei, unde trebuia să efectueze plăţi în numerar. În total, a luat împrumut aproximativ 30.000 de euro, cu dobândă de 20% pe lună. Deoarece a întârziat cu plata dobânzilor, Vlaiconi a început să fie ameninţat cu acte de violenţă şi cu moartea de către Litera, susţin procurorii.
Ameninţările l-au vizat pe Vlaiconi, dar şi pe soţia acestuia şi pe copii minori. În cazul în care se întârzia cu plata dobânzii, Litera adăuga dobândă la dobândă, astfel că se ajungea la sume foarte mari. În contul acestei datorii, administratorul a restituit, până în cursul anului 2009, în jur de aproximativ 200.000 de euro, conform propilor declaraţii.
"În cursul anului 2009, deoarece a avut probleme financiare şi nu mai putut plăti dobânzile, ameninţările la adresa lui s-au înmulţit astfel că acesta temându-se pentru siguranţa sa personală şi a familie sale a fugit în Grecia, unde locuia mama sa. Susnumitul a fost ajutat să-şi transporte familia în Grecia de numitul ....... ........ Ulterior la sugestia lui ... a revenit în ţară pentru a negocia cu Litera rambursarea datoriei pretinse de acesta. Urmare a discuţiilor purtate, Litera, pentru «a-l ierta» că nu a plătit dobânzile la timp, i-a solicitat lui plata sumei de 200.000 de euro din care 100.000 de euro imediat iar restul eşalonat în timp, în sumă de o mie de euro pe lună", se mai arată în rechizitoriu.
În contul datoriilor şi dobânzilor pretinse, Vlaiconi a fost deposedat, prin violenţă şi ameninţări, de sume de bani, precum şi de autovehicule şi marfa din societatea pe care o administra, de alte bunuri şi materiale pe care le avea depozitate la sediul firmei şi a fost obligat de Litera şi Cătălin Penciuc să participe la înscenarea unui accident auto, pentru a se încasa suma asigurată.
Procurorii arată că, urmare a acestor acţiuni şi pe fondul crizei economice, firma a intrat în insolvenţă, iar Vlaiconi, pentru a face rost de bani şi a plăti dobânzile către Litera, a plecat la muncă în construcţii în Libia, iar de atunci, cu excepţia perioadei în care s-a derulat războiul din Libia în cursul anului 2011, a lucrat în această ţară.
După terminarea războiului din Libia, Litera sesizând că Vlaiconi face bani frumoşi în Libia, i-a cerut acestuia să-l ducă şi pe el în Libia, pe de o parte pentru a-l controla, totodată dorind să iniţieze şi el anumite afaceri în acestă ţară, în final deschizând, în primăvara anului 2012, în asociere cu un partener libian, un teren de paintball în apropiere de Tripoli.
Cu ocazia vizitelor efectuate în Libia pentru deschiderea terenul de paintball, Litera îl supraveghea şi pe Vlaiconi, pentru ca acesta să-i plătească dobânzile impuse.
"Sesizând că .... are succes în afacerile în construcţii iniţiate în Libia, unde era implicat în construcţia unui Mall în Tripoli, întrucât avea în ţară datornici care nu mai făceau faţă ca să plătească dobânzile impuse, Litera le-a solicitat acestora să meargă la muncă în Libia, pentru a face bani şi a putea plăti, aceştia de teamă acceptând, practic nu li s-a lăsat altă alternativă. În vederea deplasării acestora în Libia, Litera i-a solicitat lui ....... să îi ducă pe aceşti datornici în Libia, pe şantierul unde lucra el, să le dea de lucru, şi să aibă grijă ca aceştia să-şi plătescă datoriile, ameninţându-l că în caz contrar datoriile acestora vor fi puse pe seama lui. În acest mod, au fost trimişi la muncă în Libia numiţii ....... şi ....... ", se mai arată în rechizitoriu.
În toată perioada în care s-a aflat la muncă în Libia, Vlaiconi a continuat să plătească dobânzi către Litera, banii dându-i fie personal acestuia în ţară sau în Libia, fie trimiţându-i prin Western Union, de pe numele său, al concubinei sau al unor muncitori ai lui, pe numele lui Litera sau ale membrilor familiei acestuia cum ar fi Mirela Simina Litera (soţia), Constantin Litera (tatăl), Floarea Litera (mama) şi Ioan Pintican (socrul).
Doar în toamna anului 2012 şi începutul anului 2013, fostul administrator ar fi plătit în acest mod, către Litera, peste 50.000 de euro, în ideea de a scăpa de datorie şi de interlop.
"În Libia, exista o restricţie cu privire la trimiterea sumelor de bani prin sistemul Western Union şi anume o persoană nu putea trimite pe zi mai mult de o mie de dolari iar pe lună o anumită sumă. Pentru a se evita aceste restricţii sumele de bani au fost trimise de pe numele mai multor persoane cetăţeni români (care lucrau pentru Vlăiconi) sau cetăţeni libieni", se mai arată în documentul citat.
În cazul anumitor transferuri, unitatea bancară nu a înaintat copie de pe formularul de transfer, astfel că nu se cunoaşte suma, însă oricum, şi fără aceste transferuri, suma totală depăşeşte 50.000 de euro, estimează anchetatorii.
Faptul că beneficiarul real al sumelor transferate a fost Litera reiese fără dubiu din interceptările telefonice realizate în cauză, susţin procurorii DIICOT.
La 26 septembrie, fostul vicepreşedinte PNL Hunedoara Alin Simota, considerat lider al unei grupări care şantaja oameni de afaceri din oraş, a fost trimis în judecată, alături de alţi 13 inculpaţi, de procurorii DIICOT Alba Iulia, care susţin că la cererea acestuia au fost executate acte de violenţă şi răpiri.
Citeşte şi:
Fostul vicepreşedinte PNL Hunedoara Alin Simota şi alţi 13 inculpaţi, judecaţi pentru şantaj
Majoritatea inculpaţilor, inclusiv Simota şi Litera, sunt arestaţi preventiv.
Procesul va fi judecat de Curtea de Apel Alba Iulia, primul termen fiind în 15 octombrie.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe