DIICOT cere încetarea procesului pentru Patriciu, Pantiş şi Roşca Stănescu, în dosarul Rompetrol

Procurorul DIICOT a cerut marţi, la Curtea de Apel Bucureşti, să se constate încetarea procesului penal pentru fostul ministru Sorin Pantiş şi senatorul Sorin Roşca Stănescu, întrucât faptele de care sunt acuzaţi s-au prescris, precum şi în cazul lui Dinu Patriciu, în urma decesului acestuia.

Urmărește
782 afișări
Imaginea articolului DIICOT cere încetarea procesului pentru Patriciu, Pantiş şi Roşca Stănescu, în dosarul Rompetrol

DIICOT cere încetarea procesului pentru Patriciu, Pantiş şi Roşca Stănescu, în dosarul Rompetrol

La dezbaterile finale din dosarul Rompetrol, procurorul DIICOT prezent la şedinţa de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti a arătat, în pledoaria sa, că decizia de achitare dată în primă instanţă în cazul tuturor inculpaţilor din această cauză nu este motivată.

Procurorul a cerut ca Victor Eros, Gabriela Anghelache şi Alexandru Bucşă să primească pedepse orientate spre maximul prevăzut pentru faptele de care sunt acuzaţi, iar Petrică Grama să primească pedeapsă cu suspendare.

De asemenea, procurorul a cerut să se constate încetarea procesului penal pentru Sorin Pantiş şi Sorin Roşca Stănescu, întrucât faptele de care sunt acuzaţi s-au prescris.

La rândul lor, avocaţii inculpaţilor au susţinut că faptele persoanelor judecate în acest proces s-au prescris din octombrie 2011.

Instanţa a audiat inculpaţii care nu au făcut până acum declaraţii, între aceştia fiind şi Sorin Roşca Stănescu şi Sorin Pantiş.

"Anterior datei de 4 aprilie, au apărut în presă informaţii cu privire la scoaterea la licitaţie a acţiunilor Rompetrol. Am cumpărat şi eu acţiuni la preţul de 300 de lei acţiunea, în condiţiile în care preţul de pornire al unei acţiuni era de 116 lei. Nu am primit niciun fel de informaţii speciale cu privire la preţul iniţial de pornire, m-am bazat doar pe informaţiile din presă", a spus Sorin Roşca Stănescu în faţa instanţei.

Referitor la relaţia pe care a avut-o cu Dinu Patriciu, Sorin Roşca Stănescu a spus că a fost cununat de omul de afaceri, dar nu a discutat niciodată cu acesta despre preţul acţiunilor în momentul scoaterii la licitaţie.

Acelaşi lucru l-a punctat şi Sorin Pantiş, care a spus în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti că nu a ştiut de existenţa vreunui grup care să fi participat la acţiunea bursieră referitoare la Rompetrol.

"Eu nu am cumpărat nicio acţiune al Rompetrol, eu am fost doar consilier al Cameliei Voiculescu, care a fost martor în dosar", a spus Pantiş.

Avocaţii inculpaţilor îşi prezintă apărările finale, urmând ca persoanele judecate în dosarul Rompetrol să-şi susţină ultimul cuvânt, în cazul în care vor dori să adauge elemente noi la declaraţiile pe care le-au dat deja în faţa procurorilor şi instanţei de fond.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a murit în 19 august, la vârsta de 64 de ani, într-o clinică londoneză.

În 28 august 2012, Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucureşti în dosarul Rompetrol, în care procurorii au cerut pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru mai multe infracţiuni, printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial.

Totodată, instanţa i-a achitat şi pe ceilalţi 11 inculpaţi din dosar, Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache.

Decizia a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în dosarul Rompetrol, judecat din septembrie 2006.

Potrivit DIICOT, activitatea infracţională a inculpaţilor a fost analizată sub două aspecte: creanţa Libia (primele trei infracţiuni ale lui Patriciu, precum şi cele de care sunt acuzaţi Grama şi Bucşă) şi manipularea pieţei de capital.

Alexandru Bucşă este acuzat de procurori de complicitate la delapidare, complicitate la spălarea de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, iar Petrică Grama, de complicitate la delapidare şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Florin Iulian Aldea este acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, de complicitate la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Cerasela Elena Rus este acuzată de complicitate la săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare şi de sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional. Claudiu Simulescu este acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Sorin Roşca Stănescu este acuzat de utilizare a informaţiei privilegiate şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat, iar Sorin Pantiş, de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Victor Eros a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului şi pentru aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat, Paul Gabriel Miclăuş şi Elena Albu sunt acuzaţi de favorizare a infractorului şi aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat, iar Gabriela Victoria Anghelache, de fals intelectual, favorizarea infractorului şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici