DIICOT dispune extinderea urmăririi penale pentru cei care i-au dat mită o maşină lui Berbeceanu

DIICOT a dispus extinderea urmăririi penale pentru cei care i-au dat mită o maşină Volkswagen fostului şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, în schimbul unor informaţii din dosare sau despre percheziţii făcute la aceştia, la o firmă şi la alţi membri din aceeaşi grupare criminală.

Urmărește
855 afișări
Imaginea articolului DIICOT dispune extinderea urmăririi penale pentru cei care i-au dat mită o maşină lui Berbeceanu

Traian Berbeceanu (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus prin Ordonanţele din 14.05.2014, 21.05.2014 şi 22.05.2014, extinderea urmăririi penale faţă de suspecţii Rusu Gheorghe şi Rusu Anca, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită, spălare a banilor, delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (patru infracţiuni Rusu Gheorghe, trei infracţiuni Rusu Anca) şi de evaziune fiscală", se arată într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Gheorghe şi Anca Rusu au fost reţinuţi şi vor fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti, cu propunerea de luare a unor măsuri preventive, mai informează Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Potrivit anchetatorilor, în 2011, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care făceau parte Traian Berbeceanu şi alte persoane şi în condiţiile în care acesta deţinea calitatea de ofiţer de poliţie judiciară şi funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba, cei doi i-au dat acestuia un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 euro, pentru a-l determina să facă un act contrar îndatoririlor sale de serviciu. Mai exact, susţine DIICOT, să furnizeze către cei doi suspecţi date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora sau a SC U SRL ori a altor persoane din aceeaşi grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziţii domiciliare ori a altor măsuri procesuale.

"Suspectul Rusu Gheorghe, acţionând în coautorat cu suspecta Rusu Anca şi Berbeceanu Traian, a disimulat adevărata natură a circulaţiei autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, creându-se aparenţa, contrară realităţii, a transmiterii acestui bun din patrimoniul SC U SRL către inculpatul Berbeceanu Traian, în temeiul unei convenţii oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor înscrisuri falsificate, cunoscând că, în realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infracţiunii de dare de mită şi, respectiv, al infracţiunii corelative de luare de mită, precum şi prin săvârşirea infracţiunii de delapidare", mai precizează DIICOT.

De asemenea, probele ar arăta rezultă că Gheorghe şi Anca Rusu, în 2011, şi-au însuşit în mod fraudulos, din patrimoniul SC U SRL, autoturismul, pentru a-l da ulterior, cu titlu de mită, lui Berbeceanu.

Totodată, susţin procurorii, cei doi suspecţii au falsificat mai multe înscrisuri atestând împrejurări neadevărate privitoare la: vânzarea de către Berbeceanu a autoturismului marca VW Passat 4 Motion către SC U SRL; vânzarea - cumpărarea între aceiaşi cocontractanţi a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI şi plata unei sulte de 10.000 euro; împrejurarea că Berbeceanu ar fi achitat suma de 52.000 lei şi că suma menţionată ar fi fost depusă la casierie de către Gheorghe Rusu şi, apoi, ridicată de către acesta cu titlu de restituire a unui împrumut acordat anterior societăţii. Înscrisurile astfel falsificate ar fi fost folosite ulterior de cei doi pentru evidenţierea în contabilitatea societăţii anterior menţionate a operaţiunii nereale de vânzare-cumpărare a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI către Berbeceanu, precum şi pentru înmatricularea maşinii pe numele acestuia.

"Cu privire la Rusu Anca în calitate de asociat unic şi administrator al SC U SRL şi Rusu Gheorghe în calitate de administrator de fapt şi, ulterior, din luna decembrie 2010, împuternicit al SC U SRL, în perioada aprilie 2010 - iulie 2013, există suspiciuni că au prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 1.179.407 lei, din care 634.621 lei reprezintă impozit pe profit şi 544.786 lei reprezintă TVA dedus de societate fără a îndeplini condiţiile legale de deductibilitate", mai susţine DIICOT.

În dosarul lui Traian Berbeceanu, a fost extinsă urmărirea penală şi acţiunea penală faţă de acesta, pentru luare de mită şi spălare a banilor, informa DIICOT, în 16 mai.

Fostul şef al BCCO Alba Iulia este urmărit penal şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că ar fi falsificat "contractul de vânzare-cumpărare, datat 22.07.2011, prin atestarea în cuprinsul acestuia a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului privitoare la vânzarea de către Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat 4 Motion către SC U. SRL, vânzarea-cumpărarea între aceiaşi cocontractanţi a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, precum şi a plăţii unei sulte de 10.000 de euro".

Înscrisul falsificat ar fi fost folosit ulterior de R.G. şi R.A. pentru evidenţierea în contabilitatea societăţii a operaţiunii nereale de vânzare-cumpărare a autoturismului marca Volkswagen Passat CC Trav. 2.0 TDI către Berbeceanu, precum şi pentru înmatricularea aceluiaşi autoturism pe numele lui Berbeceanu, susţin anchetatorii.

În legătură cu acuzaţia de complicitate la delapidare, procurorii spun că, în cursul anului 2011, Berbeceanu i-ar fi ajutat pe R.G. şi R.A. să îşi însuşească fraudulos din patrimoniul SC U. SRL autoturismul Volkswagen Passat CC Trav. 2.0 TDI, pentru a i-l remite ulterior acestuia.

DIICOT a precizat că această cauză a fost preluată, prin rezoluţia din 1 noiembrie 2013, de către Structura Centrală de la Serviciul Teritorial Alba-Iulia. După preluarea cauzei, procurorii DIICOT de la Structura Centrală au readministrat o parte a probatoriului administrat anterior de către Serviciul Teritorial Alba-Iulia şi, totodată au administrat noi probe.

"La toate activităţile procesuale efectuate inculpatul a beneficiat de plenitudinea drepturilor procesuale garantate de Codul de procedură penală pentru asigurarea unei apărări concrete şi efective", a mai arătat DIICOT în comunicat.

Fostul şef al BCCO Alba Iulia Traian Berbeceanu a declarat vineri, la ieşirea de la DIICOT, că este acuzat, între altele, că a luat mită o maşină, susţinând că nu este vorba despre aşa ceva, întrucât pentru acel autoturism a dat la schimb o altă maşină şi a plătit o diferenţă de bani.

"Maşina era de vânzare, am luat-o printr-un intermediar care se ocupa cu aşa ceva, eu am plătit la preţul pieţei şi ulterior, când am vândut-o, am vândut-o tot aşa. Am vândut-o prin site-ul Autovit, a stat trei luni de zile pusă pe site la vânzare şi am vândut-o cu mare greutate", a spus Traian Berbeceanu.

Berbeceanu a arătat că nu a dat declaraţii în faţa anchetatorilor.

Traian Berbeceanu a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În acelaşi dosar au fost cercetaţi soţii Titus Biriescu şi Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, arestaţi de asemenea pe 24 octombrie 2013.

Procurorii care au instrumentat dosarul arătau că soţii Titus Gabriel şi Anişoara Ramona Biriescu au "sponsorizat" BCCO Alba Iulia, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu. Din documentele anchetatorilor reieşea că cei doi soţi au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare şi alte bunuri sau servicii, BCCO Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara, unde lucrează soţia comisarului.

Procurorii arătau că Traian Berbeceanu i-ar fi ajutat pe membrii grupării, dându-le informaţii despre investigaţiile DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii acestei grupări. Berbeceanu i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

DNA informa, în 19 martie, că şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, şi Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracţiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reţinut fără probe.

Dosarul lui Traian Berbeceanu ar fi fost fabricat după ce acesta ar fi refuzat solicitarea lui Ioan Mureşan de a-l numi şef de serviciu pe ofiţerul Alin Muntean, reieşea din ordonanţa DNA privind urmărirea penală a şefului DIICOT Alba, a lui Muntean şi a unui procuror de la Parchetul Tribunalului Alba.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici