DIICOT: Ofiţerul BCCO Schiau locuia cu chirie la inculpatul Stanciu, care urma să-i ia o casă

Subcomisarul Liviu Schiau de la BCCO Alba Iulia locuia cu chirie într-o garsonieră a lui Mircea Stanciiu - inculpat într-un dosar privind furturi de utilaje din state UE, în valoare de 4,5 milioane de euro -, care urma să-i cumpere un apartamentul ofiţerului de poliţie, susţine DICOT.

Urmărește
361 afișări

Înalta Curte de casaţie şi Justiţie a judecat, luni, recursul procurorilor DIICOT Alba, împotriva deciziei, din 3 mai, a Curţii de Apel Alba, care a dispus cercetarea în stare de libertate a directorului SRI Alba, Ioan Tarnu, şi a subcomisarului de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia, Liviu Schiau, acuzaţi că au sprijinit o grupare de hoţi de utilaje din UE.

La termenul de luni au fost prezenţi ambii inculpaţi, însoţiţi de avocaţii lor.

Procurorul de şedinţă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Oragnzată şi Terorism (DIICOT) a afirmat că instanţa din Alba a valorificat prea mult susţinerile celor doi inculpaţi decât probele materiale adunate de procurori împotriva lor.

Acuzare a mai arătat instanţei de judecată că probele existente la dosar dovedesc faptul că ofiţerul BCCO, Liviu Schiau, i-a furnizat informaţii confidenţiale sau secrete de serviciu unei persoane cercetate în dosarul furtului de utilaje din UE, în prezent arestat preventiv pentru faptele sale, Mircea Stanciu.

Anchetatorul a mai arătat că ofiţerul locuia în garsoniera lui Stanciu şi că, potrivit informaţiilor avute de procurori, Stanciu ar fi urmat să îi cumpere un apartament lucrătorului BCCO.

Referitor la şeful Direcţiei de Informaţii Alba, Ioan Tarnu, procurorul a arătat că "starea de fapt descrisă de inculpaţi este contrazisă de probatoriu, în sensul în care inculpatul Ioan Tarnu, împreună cu şeful BCCO, s-au întâlnit în biroul prefectului de Alba, care a reieşit ulterior că este rudă apropiată cu Mircea Stanciu".

Procurorul a susţinut despre această întâlnire că şeful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, "a relatat în detaliu în raport".

Despre Tarnu, procurorul DIICOT a afirmat că acesta ar fi primit aproximativ 50 de kilograme de făină de la soţia inculpatului Mircea Stanciu, produs pe care directorul Direcţiei Informaţii Alba l-a cerut telefonic femeii. Procurorul a menţionat că există înregistrări care demonstrează acest fapt.

În final, procurorul a arătat că cei doi inculpaţi sunt funcţionari publici, angajaţi tocmai în scopul protejării populaţiei de elementele infracţionale, iar unul dintre ei având tangenţe şi cu siguranţa naţională, context în care a arătat că faptele lor de a favoriza o persoană cercetată sunt grave şi prezintă pericol pentru ordinea publică, cerând arestarea preventivă a acestora.

Instanţa supremă a rămas în pronunţare, urmând să decidă dacă emite sau nu mandate de arestare preventivă pe numele celor doi.

Şeful Direcţiei de Informaţii Alba, Ioan Tarnu, şi subsomisarul Liviu Schiau de la BCCO Alba Iulia, reţinuţi sub acuzaţia că au sprijinit o grupare de hoţi de utilaje din UE, au fost puşi în libertate, în 3 mai, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a respins propunerea de arestare făcută de procurorii DIICOT.

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Hunedoara anchetează 24 de persoane, cercetate în stare de arest preventiv, care s-au constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene. Valoarea estimată a prejudiciului este de 4.500.000 de euro.

În cursul investigaţiilor privind faptele celor 24 de hoţi a reieşit faptul că activitatea infracţională a membrilor grupării ar fi fost sprijinită de către locotenent-colonel Ioan Tarnu, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, şi Liviu Schiau, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia.

Potrivit DIICOT, lt.col. Tarnu, în virtutea funcţiei deţinute, prin acţiune sau inacţiune, l-ar fi sprijinit pe Mircea Stanciu - în prezent arestat -, activitatea sa fiind de natură să împieteze asupra aflării adevărului în dosarul penal instrumentat de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infrancţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, constituind în acelaşi timp o încălcare a dispoziţiilor art. 11 al. 1 lit. d din Legea 51/1991, referitor la obligativitatea organelor de informaţii de a informa organele de urmărire penală în cazul săvârşirii unor infracţiuni.

Mircea Stanciu ar fi apelat la şeful Direcţiei de Informaţii Alba, căruia i-a spus că este implicat în furtul de utilaje şi i-a solicitat sprijinul, în sensul de a interveni pe lângă ofiţerii de poliţie din cadrul BCCO Alba, pentru a se evita efectuarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa sa şi a împiedica tragerea sa la răspundere penală.

Lt. col. Ioan Tarnu ar fi acceptat, în mod direct, daruri de la soţia lui Mircea Stanciu, dând asigurări că poate determina organele de poliţie, pentru asigurarea unei investigaţii penale favorabile inculpatului, afirmă DIICOT.

La rândul său, Liviu Schiau este acuzat că, în cursul lunii aprilie 2011, în două rânduri, l-a încunoştinţat pe Mircea Stanciu cu privire la momentele operative desfăşurate de organele de cercetare penală, premergătoare efectuării unor activităţi procedurale în cauză, ceea ce a dus la îngreunarea urmăririi penale.

Mai mult decât atât, Liviu Schiau a pus la dispoziţia lui Mircea Stanciu, o listă cu 14 persoane cercetate şi faţă de care urmau să se instituie măsuri preventive, informaţii pe care le-a obţinut în virtutea atribuţiilor de serviciu conferite de calitatea sa de subcomisar în cadrul BCCO Alba-Iulia.

Ofiţerul SRI Ioan Tarnu, reţinut, în 2 mai, de DIICOT, este suspendat din funcţia deţinută şi va sta la dispoziţia organelor de anchetă până la clarificarea situaţiei, a precizat pentru MEDIAFAX şeful Biroului de presă al SRI, Sorin Sava.

"SRI a cooperat şi a sprijinit în permanenţă investigaţia organelor de aplicare a legii, prin Direcţia Judeţeană de Informaţii Hunedoara şi structura centrală de protecţie internă", a spus Sorin Sava, referindu-se la reţinerea ofiţerului Ioan Tarnu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici