DIICOT: Punctele de vedere din adunările magistraţilor nu se regăsesc în proiectul legilor justiţiei. Este necesară convocarea Adunării generale a procurorilor

DIICOT consideră că este necesară convocarea Adunării generale a procurorilor care să adopte o rezoluţie unitară privind proiectul de modificare a legilor justiţiei. Instituţia precizează că în proiect nu se regăsesc punctele de vedere din adunările magistraţilor.

Urmărește
145 afișări
Imaginea articolului DIICOT: Punctele de vedere din adunările magistraţilor nu se regăsesc în proiectul legilor justiţiei. Este necesară convocarea Adunării generale a procurorilor

DIICOT: Punctele de vedere din adunările magistraţilor nu se regăsesc în proiectul legilor justiţiei

"Procurorii DIICOT au analizat cu atenţie modificările anunţate de către ministrul justiţiei în cursul acestei zile, ţinând cont de faptul că, de mai multe ori în cursul ultimilor trei ani, s-au solicitat magistraţilor, judecători sau procurori, puncte de vedere referitoare la modul în care trebuie concepute legile de organizare şi funcţionare a justiţiei; aceste puncte de vedere, votate în adunările generale ale magistraţilor, nu se regăsesc în noul proiect, aşa cum a fost prezentat", transmite DIICOT într-un comunicat de presă.

Astfel, după consultarea întregului colectiv de procurori, structura de parchet consideră că este necesară convocarea Adunării generale a procurorilor care să adopte o rezoluţie unitară privind proiectul de modificare a legilor justiţiei.

"Deocamdată, în discuţii s-a remarcat că respectivul proiect nu s-a aflat în dezbatere publică, nu a fost publicat pe site-ul MJ şi, din păcate, nu reprezintă rezultatul consultărilor anterioare. Referitor la acest aspect, procurorii structurii de crimă organizată doresc existenţa unei dezbateri reale şi a unui dialog permanent între instituţiile menţionate mai sus astfel încât produsul legislativ rezultat să satisfacă exigenţele strategiei naţionale de dezvoltare a sistemului judiciar asumată de statul român. Fără a intra în fondul proiectelor de modificare a legilor justiţiei, în lipsa unui proiect de modificare a legilor justiţiei şi a unei note de fundamentare scrise, procurorii DIICOT vor putea prezenta un punct de vedere unitar şi integrat după comunicarea acestora", mai precizează DIICOT.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că noile legi ale justiţiei prevăd modificarea procedurii şefilor de parchete, urmând a fi propuşi de ministrul Justiţiei, însă decizia va fi luată de Secţia pentru Judecători din CSM, fără a mai fi implicat preşedintele României.

O altă modificare se referă la trecerea Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiţiei.

De asemenea, ministrul a anunţat că proiectul prevede ce viitorii magistraţi să aibă cel puţin 30 de ani şi cinci ani de vechime într-o profesie juridică.

Noul pachet de legi în Justiţe aduce modificări în ceea ce priveşte răspunderea magistraţilor, precizând că statul este răspunzător patrimonial atunci când se produce o eroare judiciară, dar ulterior tot statul se va îndrepta împotriva magistratului care a produs prejudiciul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici