Video Din 2008, salariul minim va fi de 500 de lei
Guvernul, sindicatele şi patronatele au convenit ca salariul minim din 2008 să fie de 500 de lei, a declarat, luni, ministrul Muncii, Paul Păcuraru.
Ministrul Muncii a spus, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor, că salariul minim va creşte în 2008 cu 28%, de la 390 la 500 de lei, adăugând că această creştere nu va influenţa inflaţia. El a recunoscut că această valoare era maximum pe care bugetul îl permitea la ora actuală pentru salariul minim.
Potrivit lui Păcuraru, din 2008 valoarea salariului minim din Contractul colectiv de muncă va fi aceeaşi cu cea a Guvernului şi a sindicatelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Demnitarul a mai spus că această creştere face ca salariul minim să ajungă la echivalentul a aproximativ 150 de euro, ceea ce "ne apropie de ţările foste comuniste din UE, unde salariul minim este de aproximativ 170 de euro".
Sindicatele au cerut ca dacă evoluţia economică o va permite, să existe o renegociere a salariului minim în 2008, a declarat Păcuraru.
Deşi ministrul Muncii a declarat că atât patronatele, cât şi sindicatele au fost de acord cu valoarea propusă de Guvern, reprezentantul Confederaţiei Patronale "Concordia", Octavian Bojan, a declarat, la finalul întâlnirii, că în cadrul discuţiilor au fost încălcate anumite principii.
"Am fost convocaţi pentru a ni se aduce la cunoştinţă hotărârea Guvernului. Deşi patronatele aveau un punct de vedere unitar şi Păcuraru ne-a informat că propunerea Guvernului coincide cu a patronatelor, adică 480 de lei, surprinzătoare pentru noi a fost poziţia lui Varujan Vosganian (ministrul Economiei şi Finanţelor - n.r.), care a plusat la 500 de lei, punându-ne în faţa faptului împlinit fără să negociem", a spus Octavian Bojan.
Cu toate acestea, reprezentantul Confederaţiei Patronale "Concordia" a apreciat că întâlnirea de luni seară este un câştig, pentru că "s-a reuşit impunerea unificării salariului".
Totodată, Bojan a reclamat faptul că în cadrul discuţiilor s-a uitat complet de propunerea patronatelor privind eliminarea grilei de salarizare.
Înaintea întâlnirii cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, şi ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, au discutat cu premierul Călin Popescu Tăriceanu despre salariul minim pe economie.
Păcuraru declara, săptămâna trecută, că formula finală a Guvernului privind salariul minim pe economie va fi prezentată luni, după şedinţa de Guvern, fiind mai apropiată de oferta maximală a patronatelor decât de cererea minimală a sindicatelor. El a arătat că sindicatele solicită un salariu minim de 550-700 de lei, iar propunerea patronatelor este de 480 de lei.
Guvernul a decis, la sfârşitul anului trecut, ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat, la 1 ianuarie 2007, de la 330 lei la 390 lei. Pentru un program de lucru mediu lunar de 170 de ore, nivelul de 390 de lei reprezintă un venit de 2,294 lei pe oră.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO