- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Din cele 133 tone de carne de porc din Irlanda ajunse în România, 34 de tone au fost deja retrase
Din cele 133,6 tone de carne de porc din Irlanda care au ajuns în România, 34 de tone au fost puse sub sechestru, restul fiind preparată, ANSVSA dispunând, miercuri, prin sistemul rapid de alertă, retragerea lor, a declarat, joi, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş.
Din cele 133 tone de carne de porc din Irlanda ajunse în România, 34 de tone au fost deja retrase
Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au efectuat 2.948 de controale, dintre care 358 în unităţi de tranşare şi procesare, 220 în depozite frigorifice şi 2.370 în unităţi de vânzare cu amănuntul, în total fiind descoperite 133,6 tone de carne de provenienţă Irlanda, a precizat Radu Roatiş.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, România a primit trei notificări oficiale în care se regăsesc 93,6 tone de carne de porc care provin din Irlanda, respectiv 3,6 tone aduse prin Belgia, 70 de tone prin Ungaria şi 20 de tone prin Italia. În urma controalelor, autorităţile române au mai depistat alte 40 de tone venite prin Franţa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Din totalul de 133,6 tone despre care se ştie că au ajuns în România, doar 34 de tone au fost puse sub sechestru restul, 99,6 tone sunt preparate şi s-a dispus de miercuri rechemarea lor prin sistemul rapid de alertă", a adăugat Roatiş.
Totodată, Roatiş a precizat că rechemarea nu este făcută de către ANSVSA, ci de agenţii economici, instituţia având doar obligaţia de a face această notificare.
Acesta a mai spus că până la sfârşitul lunii decembrie vor fi făcute controale în pieţe, pentru a se asigura că nu vor fi vândute produse din carne de porc provenită din Irlanda. Roatiş a adăugat că a fost înştiinţată Asociaţia Română a Cărnii şi s-a interzis importul de carne din Irlanda.
România a primit prima notificare privind carnea de porc contaminată cu dioxină provenită din Irlanda în 9 decembrie.
Şeful ANSVSA a declarat că, în urma unor studii realizate de specialiştii Uniunii Europene, a rezultat că un consum de 90 de zile de carne contaminate cu dioxină cu o concentraţie de peste 200% faţă de limita admisă nu crează probleme. Carnea contaminată cu dioxină nu poate fi recunoscută decât în urma probelor de laborator, a precizat Roatiş.
Comisia Europeană a cerut, miercuri, în cadrul unei reuniuni care a avut loc la Bruxelles, retragerea şi distrugerea cărnii de porc provenită din Irlanda în perioada 1 septembrie - 6 decembrie.
Totodată, experţii au stabilit că produsele alimentare compuse şi produsele alimentare care conţin până la 20 la sută carne sau grăsime de porc provenită din Irlanda pot fi excluse de la retragere de pe piaţă.
Potrivit concluziilor anchetei desfăşurate în Irlanda, vinovat de producerea contaminării cu dioxină este operatorul economic din Irlanda din domeniul furajelor care a folosit un ulei mineral neautorizat, a mai spus Roatiş.
Acesta a precizat că în ce priveşte carnea de vită din Irlanda, Comisia Europeană aşteaptă informaţii suplimentare de la autorităţile irlandeze în legătură cu o eventuală contaminare.
Numeroase bovine din Irlanda, care au primit aceeaşi alimentaţie ca şi porcii contaminaţi cu dioxină, au aceeaşi problemă, a anunţat, marţi, ministrul irlandez al Agriculturii, Brendan Smith, minimizând riscurile la adresa sănătăţii publice, relatează AFP.
Ministrul irlandez al Agriculturii a anunţat, miercuri, că autorizează reintroducerea pe piaţă a produselor pe bază de carne de porc, certificate ca fiind sănătoase, la patru zile după oprirea oricărei comercializări a acestora, din cauza dioxinei descoperite în nouă ferme din ţară, relatează AFP.
Aceste produse vor putea fi din nou puse în vânzare cu condiţia să aibă certificat că "sunt în întregime pe bază de carne de porc care nu provine din nici o crescătorie care face obiectul restricţiilor", a afirmat ministrul într-un comunicat difuzat miercuri seară.
Citeşte şi:
Carne de porc din Irlanda a ajuns în depozitele unei firme din Bucureşti Carnea de porc din Irlanda, livrată la cinci firme din Ilfov, Buzău şi Olt Carnea de porc cu dioxină afectează sănătatea doar dacă este consumată continuu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO