- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Din clădirea viitorului Institut Oncologic Timişoara lipsesc termopane şi calorifere în valoare de 300.000 euro
Înfiinţarea unui institut oncologic la Timişoara a fost ţinută în loc după ce, timp de mai multe luni, clădirea care urmează să îl găzduiască nu a fost preluată de DSP de la Primărie, pe motiv că din inventar lipsesc sute de geamuri termopan şi calorifere în valoare de 300.000 de euro.
Din clădirea viitorului Institut Oncologic Timişoara lipsesc termopane şi calorifere în valoare de 300.000 euro (Imagine: Bogdan Marta/Mediafax Foto)
Institutul Oncologic din Timişoara ar fi trebuit să fie amenajat într-o clădire a cărei construcţie a început în 1994, la marginea municipiului, şi care a avut, iniţial, destinaţia de sediu nou pentru Spitalul Municipal, dar nu a fost finalizată din lipsă de fonduri.
Iniţial, clădirea a aparţinut Spitalului Municipal din Timişoara, dar lucrările la ceea ce trebuia să fie noul sediu al unităţii medicale - lucrări a căror valoare era estimată la 70 de miliarde de lei vechi - au fost sistate, în 1998, din lipsă de fonduri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
În 2003, imobilul a fost transferat Primăriei Timişoara, care a semnat un protocol de predare-primire cu Spitalul Municipal.
Imobilul s-a aflat în proprietatea Primăriei Timişoara timp de opt ani, însă nici municipalitatea nu a reuşit să finalizeze construcţia acestui sediu pentru Spitalul Municipal, tot din lipsă de fonduri. Primarul Gheorghe Ciuhandu a declarat că s-au încercat, în decursul anilor, mai multe soluţii, inclusiv realizarea unui parteneriat public-privat.
Ciuhandu a precizat că, în urmă cu doi ani, municipalitatea a convenit cu Ministerului Sănătăţii să transfere înapoi această clădire, iar ministerul a hotărât să schimbe destinaţia imobilului în cea de institut regional oncologic.
Timp de aproape doi ani, despre acest proiect nu s-a mai auzit nimic, iar transferul nu se făcuse. Însă, în luna martie a acestui an, fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila declara că înfiinţarea unui institut oncologic la Timişoara reprezintă o prioritate pentru minister şi că s-au alocat 1,1 milioane de lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate. El preciza însă că proiectul poate începe doar după ce Primăria Timişoara predă acest imobil Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş.
"Ştiu că au fost mai mulţi miniştri care au fost să vadă construcţia neterminată a Spitalului Municipal, aşa cum a fost el conceput. M-am dus şi eu să văd, nu pentru că s-au dus şi alţii şi au văzut, ci pentru că eu chiar cred că acea construcţie poate fi continuată şi terminată. Iar destinaţia sa poate fi cea de institut oncologic.(...) Dacă ar fi după mine, aş da bani şi mâine pentru acest lucru, dar nu pot, pentru că documentaţia nu este pregătită pentru acest lucru. Dar sper ca până la a doua jumătate a anului şi protocolul şi studiul de fezabilitate să fie făcute pentru a putea fi inclus în buget (proiectul - n.r.)", spunea, în martie, Cseke Attila.
Problemele au apărut în momentul în care actele de predare a clădirii către DSP au fost pregătite pentru semnare, conducerea direcţiei constatând că din inventar lipsesc mai multe geamuri termopan şi calorifere în valoare de aproximativ 300.000 de euro. Această constatare a fost făcută în luna februarie, cu câteva săptămâni înainte de vizita ministrului Sănătăţii de la acea vreme, însă nici autorităţile locale şi nici reprezentanţii DSP nu au făcut public acest lucru.
La sfârşitul lunii martie, când s-a aflat despre dispariţia termopanelor şi a caloriferelor, fostul director al Direcţiei de Patrimoniu a Primăriei Timişoara Nicuşor Miuţ declara că în procesul-verbal pe care municipalitatea l-a încheiat cu Spitalul Municipal, în 2003, nu apăreau aceste bunuri.
"În 2003, Primăria Timişoara a preluat acea construcţie, pe bază de proces-verbal, de la Spitalul Municipal. În acel proces nu se regăsesc geamurile termopan. (...) Ministerul Sănătăţii intenţionează să facă acolo un institut oncologic, iar noi trebuie să predăm clădirea DSP. Comisia care a fost acolo a aflat la faţa locului, de la reprezentanţii Spitalului Municipal, că în câteva încăperi zidite ar fi 900 de geamuri termopan. Când au fost dărâmate acele ziduri, în încăperile respective mai erau doar 200 de geamuri termopan. Restul au dispărut", spunea Miuţ.
El preciza atunci că acest imobil a fost păzit, între 2003 şi 2007, de către gardienii Consiliului Judeţean Timiş, iar din 2007 de către Poliţia Comunitară. Miuţ declara, în martie, că Primăria Timişoara a început o anchetă pentru a afla ce s-a întâmplat cu acele bunuri.
În aceste condiţii, reprezentanţii DSP Timiş au refuzat să semneze un inventar din care lipseau bunuri în valoare de 1,2 milioane de lei, aproximativ 300.000 de euro, şi să preia în administrare această clădire.
"Noi am dorit să preluăm imediat acest obiectiv, dar pe ce e existent. Deci, din punctul de vedere al Direcţiei de Sănătate Publică, când ne-au dat ce e real acolo, am semnat şi vom porni lucrurile", a declarat directorul DSP Timiş, Horia Vermeşan.
În cele din urmă, situaţia a fost tranşată la sfârşitul săptămânii trecute, când prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, a cerut declanşarea unei anchete de către Poliţie pentru a stabili ce s-a întâmplat cu sutele de geamuri termopan şi calorifere care au dispărut din clădirea aflată în construcţie, iar protocolul de predare-primire a fost refăcut şi semnat de reprezentanţii Primăriei Timişoara şi de cei ai DSP Timiş.
"S-a semnat acest protocol după ce am cerut Poliţiei să demareze o anchetă. Eu am aflat că ei se sesizaseră deja din oficiu. Prejudiciul este undeva la 1,2 milioane de lei. Actele au fost modificate pentru a reflecta realitatea, iar clădirea a fost predată DSP", a spus Mircea Băcală.
El a precizat că, din cauza acestor amânări, banii alocaţi pentru realizarea studiului de fezabilitate - 1,1 milioane de lei - s-au întors în bugetul Ministerului Sănătăţii, ei urmând să fie prevăzuţi în bugetul pentru anul viitor.
"Din păcate, până când acest imobil a fost predat DSP, banii alocaţi pentru realizarea studiului de fezabilitate s-au întors la Ministerul Sănătăţii şi au fost redistribuiţi, deoarece nu au fost cheltuiţi. Ei vor fi prevăzuţi în bugetul de anul viitor al ministerului", a spus Băcală.
Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Timiş, ancheta privind dispariţia geamurilor şi a caloriferelor de la clădirea în construcţie a viitorului institut oncologic din Timişoara este în desfăşurare. Surse din rândul anchetatorilor susţin însă că ancheta se desfăşoară cu dificultate din cauză că nu se cunoaşte momentul exact al dispariţiei acestor bunuri.
În judeţul Timiş, conform statisticilor oficiale, există peste 15.000 de bolnavi de cancer.
Clădirea care ar urma să devină sediul institutului oncologic din Timişoara, de pe Calea Torontalului, are o suprafaţă de 23.800 de metri pătraţi şi o capacitate de 315 paturi.
(Material realizat de Bogdan Marta, corespondenti@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO