„Adoptarea de către inculpatul M. (Mazăre, n.r.) a unei conduite de sfidare a organelor şi autorităţilor statului chemate să asigure aplicarea şi respectarea legii şi conştientizarea de către acesta a faptului că un atare comportament poate constitui un exemplu negativ pentru cetăţenii care ar fi tentaţi să intre în conflict cu legea penală, creează un impact negativ în societate şi vulnerabilizează încrederea cetăţenilor oneşti în fermitatea instituţiilor chemate să înfăptuiască actul de justiţie. În consecinţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători apreciază că neprezentarea în mod repetat a inculpatului M. în faţa organului însărcinat cu supravegherea sa şi a instanţelor de judecată învestite cu soluţionarea cauzelor în care acesta a fost trimis în judecată, are semnificaţia încălcării cu rea – credinţă a obligaţiilor impuse cu ocazia luării faţă de el a măsurii preventive a controlului judiciar şi atrage incidenţa cazului de arestare”, precizează magistraţii ÎCCJ.
Judecătorii au mai spus că arestul preventiv este necesar „pentru asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal şi proporţională cu gravitatea acuzaţiilor penale aduse inculpatului”.
Instanţa supremă a respins, în luna ianuarie, contestaţia formulată de Radu Mazăre la decizia emiterii unui mandat de arestare preventivă în lipsă. Astfel, fostul primar al Constanţei a fost dat în urmărire internaţională.
Instanţa supremă a admis, în 10 ianuarie 2018, cererea DNA de înlocuire a controlului judiciar în cazul lui Radu Mazăre cu un mandat de arestare în lipsă, având în vedere că fostul primar a plecat în Madagascar.
DNA a susţinut la acea vreme că lipsa nejustificată de la poliţie, din 30 decembrie 2017, echivalează cu încălcarea controlului judiciar, solicitându-se astfel înlocuirea cu arestarea preventivă.
„Constatările făcute de către organele de poliţie dovedesc atât conduita generală, guvernată de rea-credinţă, a inculpatului în raport cu activitatea de supraveghere exercitată asupra sa, dar şi riscul sustragerii acestuia de la răspundere penală prin părăsirea teritoriului ţării (faptul că investigaţiile efectuate de către organele de poliţie au relevat că acesta se află în Republica Madagascar, prezentând relevanţă sub acest aspect, al intenţiei sustragerii acestuia de la răspundere penală)”, se arată în cererea înaintată de DNA instanţei.