Din vară, turiştii vor avea plaje mai late în Mamaia

  • Procesul de înnisipare al plajelor din Mamaia a ajuns la jumătate.
  • ABADL doreşte să planteze în acest proiect şi o perdea de vegetaţie.
  • Plaja va avea o lăţime medie de 100 metri.
Urmărește
2705 afișări
Imaginea articolului Din vară, turiştii vor avea plaje mai late în Mamaia

Din vară, turiştii vor avea plaje mai late în Mamaia

Vara aceasta, turiştii din Mamaia se vor bucura de o suprafaţă mai mare de plajă. Proiectul de înnisipare a plajelor din Mamaia şi Năvodari este la jumătate. Aproximativ trei kilometri liniari costieri din totalul de şapte sunt finalizaţi. În unele locuri plaja are o lăţime de 250 m.

Din cele unsprezece contracte pentru reducerea eroziunii costiere, nouă presupun înnisiparea. Celelalte două sunt legate de protecţia costieră din zona Cazino Constanţa şi Edighiol Periboina.

„Vom pompa aproximativ 4,3 milioane de metri cubi şi plaja va avea o lăţime medie de 100 metri peste tot”, a spus Sorin Cătălin Creţu, Country Manager Boskalis.

Plaja este o structură vie ce se poate schimba în ani, de aceea durata de viaţă a lucrării de înnisipare este de 50 de ani. Firma olandeză care se ocupă de acest sector de plajă oferă o garanţie de 13 ani a lucrărilor executate.

Pentru că în România nu există nicio firmă dotată cu utilaje pentru acest tip de operaţiuni, la licitaţii s-au înscris firme din Olanda, Italia şi Austria.

Turiştii nu se vor bucura doar de mai mulţi metri pătraţi de plajă, ci şi de o perdea de vegetaţie întinsă pe aproximativ 3.500 de metri liniari. În anii ‘80 exista o lizieră la marginea plajelor din Mamaia, care nu avea doar rol estetic ci şi de protecţie împotriva vânturilor puternice care transportau nisipul în toată staţiunea. Copacii au fost înlocuiţi în ani de garduri construite din stuf.

Ne vom întoarce la sălcii şi mierea ursului, plante ce se vor putea acomoda uşor în această zonă. Costul proiectului va fi de aproximativ 100.000 euro şi va face parte din proiectul de înnisipare.

„Dorim să credem că începutul sezonului estival 2021 va regăsi măcar în parte implantată această soluţie, bineînţeles că plantele vor creşte în timp, se vor dezvolta şi ne dorim să credem că rezultatul va fi unul pe placul tuturor”, a declarat Nicuşor Buzgaru, director adjunct ABADL.

Valoarea totală a proiectului de lărgire şi protejare a plajelor de pe ţărmul românesc depăşeşte 840 de milioane de euro. Statul român contribuie cu 15% din sumă, restul fiind acoperit de Uniunea Europeană . La finalul proiectului , România va câştiga peste 220 de hectare noi de teren.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici