Dinel Staicu sesizează CEDO cu privire la dosarul Transgaz Mediaş

Dinel Nuţu, fost Staicu, a sesizat, marţi, CEDO cu privire la dosarul în care este judecat pentru prejudicierea Transgaz Mediaş, reclamând în principal faptul că acesta este identic cu cel în care CAB l-a condamnat la şapte ani de închisoare, condamnarea fiind ulterior anulată de aceeaşi instanţă.

Urmărește
372 afișări
Imaginea articolului Dinel Staicu sesizează CEDO cu privire la dosarul Transgaz Mediaş

Dinel Staicu (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

În documentul trimis la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Dinel Nuţu cere indicarea unei măsuri provizorii de respectare a dreptului la un proces echitabil şi a principiului "non bis in idem" cu ocazia judecării în cadrul dosarului nr. 19797/300/2010, aflat momentan pe rolul Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti.

În acest dosar, ce are ca obiect asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni, Nuţu a fost deferit justiţiei alături de alte opt persoane, în cazul prejudicierii Transgaz Mediaş. Nuţu este judecat în stare de arest, după ce TB a respins definitiv, la 14 mai, cererea lui de eliberare pe cauţiune.

Avocatul lui Nuţu, Lucian Băgia a precizat, pentru MEDIAFAX, că sesizarea adresată CEDO vizează faptul că inculpatul pe care îl apără a mai fost judecat o dată pentru aceleaşi fapte în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), acesta fiind, în opinia lui şi a clientului său, identic cu dosarul Transgaz Mediaş.

În sesizare, Dinel Nuţu mai precizează că, pentru faptele din dosarul BIR, instanţele de la Craiova nu au reţinut vinovăţia penală a lui, "în vreme ce Curtea de Apel Bucureşti a dispus condamnarea subsemnatului la pedeapsa principală de 7 ani închisoare pentru savârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în forma calificata şi continuată".

Mai mult, se arată în sesizare, condamnarea dictată împotriva lui Dinel Nuţu de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a fost anulată ulterior de aceeaşi instanţă.

Dinel Nuţu reclamă la CEDO şi faptul că doi dintre cei trei judecători ai completului de la Tribunalul Bucureşti (TB) care i-a respins recursul faţă de menţinerea stării de arest la judecarea dosarului Transgaz sunt aceiaşi care, în dosarul BIR, deciseseră condamnarea lui la 12 ani de închisoare, pedeapsă scăzută ulterior de CAB la şapte ani.

"Sperăm că se va judeca în regim de urgenţă. Este vorba de a recomanda României o măsură provizorie la judecarea dosarului Transgaz", a mai spus avocatul lui Nuţu.

În 22 februarie 2012, CAB a anulat condamnarea la şapte ani de închisoare primită de Dinel Nuţu în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), în care acesta a fost judecat pentru complicitate la abuz în serviciu, dispunând anularea mandatului de executare a pedepsei.

Completul CAB care a anulat sentinţa lui Dinel Staicu şi-a motivat decizia prin aceea că în cazul acestuia a existat o dublare a procedurilor judiciare, totul începând de la înregistrarea a două sesizări cu acelaşi obiect la Inspectoratul Poliţiei Române-Bucureşti şi Inspectoratul Poliţiei Judeţene (IPJ) Dolj.

Totuşi, a afirmat CAB, acest aspect putea fi evitat. Dacă s-ar fi avut în vedere adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Craiova care a trimis la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DNA-Structura Centrală un referat cu propunere de declinare şi de neîncepere a urmăririi penale, în dosarul 56/P/2006, finalizat cu decizia penală 292/11 martie 2010 a Curţii de Apel Craiova - Secţia penală, s-ar fi evitat cercetări /urmăriri penale paralele. În respectivul referat, se preciza: "Spre observare, în scopul de a evita dubla înregistrare a cauzei, ce formează obiectul urmăririi penale, în dosarul nr.61/P/2002 (fila 392- dosar Tribualul Bucureşti)".

CAB a subliniat însă că ceea ce interesează sub aspectul identităţii de obiect este fapta materială, şi nu încadrarea juridică.

În opinia CAB, după ce s-a pronunţat o hotărâre definitivă, iar ulterior se face o nouă judecată pentru aceeaşi faptă, chiar sub o altă încadrare juridică şi se pronunţă o nouă hotărâre definitivă, se impune desfiinţarea celei de a doua hotărâri definitive dată cu încălcarea autorităţii de lucru judecat.

"În cauza de faţă este evident că nu s-a procedat aşa. Astfel, s-a ajuns ca în urma unor disjungeri şi declinării, fapte care în substanţa lor sunt aceleaşi, acestea să fie cercetate în mai multe proceduri, neavând importanţă că în fiecare procedură s-a dat faptelor încadrări juridice diferite", a precizat CAB.

CAB îl condamnase definitiv, în 4 aprilie 2011, pe Dinel Staicu la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării BIR, instanţa reducând cu cinci ani pedeapsa primită de acesta la Tribunalul Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici