- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dinescu a câştigat procesul cu ANI privind incompatibilitatea
Mircea Dinescu a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul în care a contestat decizia Agenţiei Naţionale de Integritate privind incompatibilitatea sa întrucât deţine simultan atât calitatea de membru al Colegiului CNSAS cât şi funcţia de administrator al unor societăţi comerciale.
Dinescu a câştigat procesul cu ANI privind incompatibilitatea (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a admis, marţi, acţiunea lui Mircea Dinescu împotriva decizie Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) privind incompatibilitatea sa.
Totodată, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins excepţia ridicată de Agenţia Naţională de Integritate privind tardivitatea formulării acţiunii şi au dispus anularea actului de constatare nr. A/1252/II/2009 emis de ANI.
Agenţia Naţională de Integritate poate contesta decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în termen de 15 zile de la comunicare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
ANI a comunicat, în 3 februarie, că inspectorii de integritate au descoperit că Mircea Dinescu se află, din anul 2006, în stare de incompatibilitate, întrucât deţine simultan atât calitatea de membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) cât şi funcţia de administrator al unor societăţi comerciale.
"În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie", conform prevederilor legale, spunea ANI, într-un comunicat din 3 februarie.
În aceeaşi zi, Dinescu se declara "scârbit" de situaţie şi anunţa că nu va contesta în instanţă incompatibilitatea descoperită de ANI. La mai mult de o săptămână, Dinescu a revenit şi a anunţat că a depus la CNSAS "mai multe documente" care să ateste faptul că nu s-a aflat în incompatibilitate, reprezentanţii instituţiei urmând să se ocupe în numele lui de demersurile juridice împotriva ANI.
Într-o primă fază, ANI a cerut Senatului demiterea lui Mircea Dinescu din funcţia de membru al Colegiului CNSAS, după ce actul prin care inspectorii de integritate constataseră incompatibilitatea acestuia ar fi rămas definitiv prin necontestare. Dinescu însă a susţinut că a contestat decizia ANI în termenul prevăzut de lege, surse din CNSAS declarând, la acel moment, pentru MEDIAFAX, că poetul a transmis documentele către Curtea de Apel prin poştă.
Chestorul Senatului Ioan Chelaru declara, în 2 septembrie, că scrisoarea ANI prin care se cerea ca Senatul să îl revoce pe Mircea Dinescu din Colegiul CNSAS a fost transmisă către Birourile permanente reunite.
Secretarul general al ANI, Horia Georgescu, explica atunci că Senatul poate continua procedurile parlamentare în acest caz fără a mai aştepta rezultatul procesului în care Dinescu a dat în judecată Agenţia, contestând decizia de incompatibilitate.
"Parlamentul, Senatul în acest caz, acţionează ca o comisie de disciplină. Astfel, pe regulamentele existente, Senatul poate să dea un verdict în privinţa cererii noastre vizându-l pe domnul Dinescu şi înainte ca instanţa să dea o hotărâre definitivă. Acesta este motivul pentru care - deşi domnul Dinescu a contestat decizia noastră şi ne vom judeca cu dânsul - cererea noastră îşi continuă traseul", spunea atunci Georgescu.
El preciza că ANI a transmis Senatului cererea de demitere a lui Dinescu doar după ce Curtea de Apel a răspuns "în scris" că nu a primit contestaţia lui Dinescu în termenul de 15 zile prevăzut de lege.
"Având în vedere comunicarea Curţii de Apel, care ne transmitea că, până la expirarea termenului, domnul Dinescu nu contestase decizia, noi credem că demersul juridic al domniei sale nu a fost făcut în termen, de aceea am ridicat deja în proces excepţia tardivităţii introducerii acţiunii şi aşteptăm să vedem ce va hotărî completul. Însă indiferent dacă ne vom judeca sau nu şi indiferent de decizia instanţei, Parlamentul poate să dea curs solicitării noastre privindu-l pe domnul Dinescu şi înainte de o decizie defintivă a instanţei", a mai spus atunci Georgescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO