Diplomele de licenţă se vor acorda gratuit, iar 10% dintre studenţii la zi ar putea parcurge doi ani în unul

Deputaţii din Comisia de învăţământ au decis, marţi, că diplomele de licenţă şi suplimentele lor vor fi acordate gratuit, stabilind şi că 10% dintre studenţii la zi ar putea parcurge doi ani universitari într-unul cu excepţia anului terminal, cu aprobarea Consiliului Facultăţii.

Urmărește
629 afișări
Imaginea articolului Diplomele de licenţă se vor acorda gratuit, iar 10% dintre studenţii la zi ar putea parcurge doi ani în unul

Diplomele de licenţă se vor acorda gratuit, iar 10% dintre studenţii la zi ar putea parcurge doi ani în unul (Imagine: Mediafax Foto)

Deputaţii au modificat alineatul trei al articolului 140, referitor la Studiile universitare de licenţă şi numărul de credite de studii transferabile corespunzătoare, adoptând cu majoritate de voturi un amendament al deputatului PDL Răzvan Mustea potrivit căruia 10% dintre studenţi pot parcurge doi ani de studiu într-unul, cu aprobarea Consiliului Facultăţii.

"Un procent maximum de 10% din numărul studenţilor la zi, pot parcurge, cu aprobarea Consiliului Facultăţii, doi ani de studii într-un singur an, cu excepţia ultimului an de studii, în condiţiile prevăzute de regulamentele de organizare şi desfăşurare a programelor de studii şi cu respectarea legislaţiei în vigoare", stipulează amendamentul formulat de Mustea şi susţinut de reprezentanţii organizaţiilor de studenţi, prezenţi la lucrări.

În varianta Guvernului, doar "un procent maximum de 5% din numărul studenţilor la zi" puteau parcurge, cu aprobarea Consiliului Facultăţii, doi ani de studii într-un singur an, cu excepţia ultimului an de studii, în condiţiile prevăzute de regulamentele de organizare şi desfăşurare a programelor de studii şi cu respectarea legislaţiei în vigoare.

În plus, deputaţii au modificat şi articolul 142, referitor la acordarea diplomelor de licenţă, de inginer şi de urbanist, adoptând cu majoritate de voturi un amendament formulat de Cătălin Croitoru, potrivit căruia atât suplimentele cât şi diplomele de licenţă în limba română şi traduse într-o limbă internaţională sunt gratuite.

Potrivit amendamentului lui Croitrou, "diploma de licenţă, diploma de inginer sau după caz diploma de urbanist, este însoţită de suplimentul la diplomă, şi se eliberează gratuit, în limba română şi într-o limbă de circulaţie internaţională".

În varianta Guvernului, diploma de licenţă este însoţită de suplimentul la diplomă, care se eliberează gratuit, în limba română şi într-o limbă de circulaţie internaţională, textul iniţial referindu-se doar la gratuitatea "suplimentului de licenţă".

Pe de altă parte, deputaţii au revenit asupra unui articol discutat, luni, adoptând la primul alineat al articolului 112 un amendament potrivit căruia iniţiativa de înfiinţare a instituţiilor de învăţământ particular şi confesional poate aparţine unei persoane fizice, unui grup, unei fundaţii sau asociaţii, sau unui cult religios.

Potrivit amendamentului adoptat cu unanimitate de voturi de Comisie "iniţiativa înfiinţării de instituţii de învăţământ superior publice aparţine Guvernului", iar "iniţiativa înfiinţării instituţiei de învăţământ superior particular şi confesional aparţine unei persoane fizice, unui grup de persoane, unei fundaţii, asociaţii, unui cult religios sau al unui alt furnizor de educaţie", varianta Guvernului stipulând că "instituţiile de învăţământ superior publice şi private se înfiinţează prin lege la propunerea Guvernului".

Mai mult la articolul 122, Comisia a completat alineatul doi care stipuleazăcă "orice facultate se înfiinţează, se organizează sau se desfiinţează la propunerea şi cu aprobarea Senatului instituţiei de învăţământ superior", adăugând la propunerea lui Funeriu, că facultăţile se organizează sau se desfiinţează "prin hotărâre anuală a Guvernului, referitoare la structura instituţiilor de învăţământ superior".

În plus, la articolil 123, Comisia de Învăţământ a decis că la propunere "departamentul se înfiinţează, se organizează, se divizează, se comasează sau se desfiinţează, la propunerea cadrelor didactice din Consiliul facultăţii/ facultăţilor în care funcţionează, prin hotărâre a Senatului universitar", şi nu doar prin hotărârea Senatului universitar, cum prevedea textul propus de Guvern.

Deputaţii au discutat marţi un număr de 34 de articole, ajungând la articolul 148. Pentru a finaliza raportul Comisia mai are de dezbătutu şi de votat 168 de articole.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici